Κυριακή 13 Μαρτίου 2022

H Pixar καταγγέλλει ότι η Disney λογοκρίνει τις gay σκηνές

Σε δήλωση των «LGBTQIA+ υπαλλήλων της Pixar και των συμμάχων τους» στο Variety, οι υπάλληλοι του στούντιο κινουμένων σχεδίων καταγγέλλουν ότι τα στελέχη της Disney ζητούν από την Pixar να κόβει «σχεδόν κάθε στιγμή φανερής ομοφυλοφιλικής στοργής» 

Η καταγγελία είναι μέρος μιας ευρύτερης αντίδρασης στο υπόμνημα που εστάλη στους υπαλλήλους της Disney από τον διευθύνοντα σύμβουλο Bob Chapek τη Δευτέρα 7/3 σχετικά με την απάντησή του στην πρόσφατα ψηφισμένη νομοθεσία στη Φλόριντα, γνωστή ως νομοσχέδιο “Don’t Say Gay”. Στο υπόμνημα, ο Chapek δηλώνει ότι ο «μεγαλύτερος αντίκτυπος» που μπορεί να έχει η εταιρεία «στη δημιουργία ενός κόσμου χωρίς αποκλεισμούς είναι μέσω του εμπνευσμένου περιεχομένου που παράγουμε». 

Σύμφωνα με την επιστολή της Pixar, αυτός ο ισχυρισμός έρχεται σε αντίθεση με την εμπειρία των εργαζομένων να προσπαθούν να δημιουργήσουν περιεχόμενο με στοργή για το ίδιο φύλο που εγκρίθηκε από τα στελέχη της Disney. 

«Εμείς στην Pixar γίναμε προσωπικά μάρτυρες όμορφων ιστοριών, γεμάτες διαφορετικούς χαρακτήρες, που επιστρέφουν από τις εταιρικές κριτικές της Disney με κομμένες σκηνές.», αναφέρει η επιστολή. «Ακόμη και αν η δημιουργία περιεχομένου LGBTQIA+ ήταν η απάντηση στη διόρθωση της νομοθεσίας που εισάγει διακρίσεις στον κόσμο, μας απαγορεύεται να το δημιουργήσουμε». 

Μέχρι σήμερα, η Pixar έχει συμπεριλάβει μόνο μια μικρή χούφτα LGBTQ χαρακτήρες στις ταινίες μεγάλου μήκους της, με πιο εμφανή την ταινία φαντασίας του 2020 “Onward“, στην οποία εμφανίζεται ένας κύκλωπας αστυνομικός ονόματι Spectre, με τη φωνή της Lena Waithe. Η σεξουαλικότητα του χαρακτήρα αναγνωρίζεται μόνο εν παρόδω, όταν ο Specter λέει: «Δεν είναι εύκολο να είσαι νέος γονιός – η κόρη της κοπέλας μου με έκανε να τραβήξω τα μαλλιά μου, εντάξει;» Αλλά η ταινία εξακολουθούσε να απαγορεύεται στο Κουβέιτ, το Ομάν, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία λόγω της σκηνής, και στην έκδοση που κυκλοφόρησε στη Ρωσία, η λέξη “φίλη” άλλαξε σε “σύντροφος”. 

Την ίδια χρονιά, η Pixar κυκλοφόρησε μια ταινία μικρού μήκους, «Out», στο Disney Plus, για έναν ομοφυλόφιλο άνδρα που δυσκολεύεται να μιλήσει στους γονείς του. (Η τελευταία ταινία κινουμένων σχεδίων της Pixar, “Turning Red“, έκανε πρεμιέρα στις 3 Μαρτίου.) 

Ο ισχυρισμός λογοκρισίας από υπαλλήλους της Pixar είναι ιδιαίτερα έντονος απέναντι στον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο Robert Iger επί των ημερών του οποίου εξαγοράστηκε η Pixar από την Disney 

Η επιστολή των εργαζομένων απαιτεί επίσης από την Disney να αποσύρει την οικονομική υποστήριξη όλων των νομοθετικών σωμάτων που υποστήριξαν το νομοσχέδιο “Don’t Say Gay” και να “πάρουν αποφασιστική δημόσια θέση” ενάντια στη νομοθεσία και νομοσχέδια όπως αυτό σε άλλα μέρη της χώρας. 

Πηγή: Cityportal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου