Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022

Πυρκαγιά σε σχολείο στη Γερμανία: Επικίνδυνο trend του TikTok;

Στην πρόκληση του TikTok “devious licks”, οι μαθητές κλέβουν αντικείμενα από το σχολείο. Τώρα βάζουν και φωτιές σε πολλά σχολεία στη Βαυαρία. Η αστυνομία ερευνά τώρα μια πιθανή σύνδεση.

Είτε πρόκειται για κλεμμένα ουρητήρια, είτε για σπασμένα πλακάκια είτε για δοχεία σαπουνιού που εξαφανίζονται – η καταστροφή στις σχολικές τουαλέτες είναι προφανής.
Η πρόκληση του TikTok γίνεται viral

Η τελευταία τάση που έγινε viral στο TikTok ονομάζεται “devious licks”: οι μαθητές καταστρέφουν τη σχολική περιουσία, ιδίως τις τουαλέτες, και δημοσιεύουν τα ευρήματά τους στην εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης. Η τάση κυκλοφορεί από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Η πρόκληση ξεκίνησε με ένα βίντεο στο οποίο ένα αγόρι βγάζει αρκετές μάσκες από το σακίδιό του, τις οποίες λέει ότι έκλεψε από το σχολείο.

Μετά από αυτό, εμφανίστηκαν όλο και περισσότερα τέτοια βίντεο στα οποία οι μαθητές παρουσίαζαν κλεμμένα αντικείμενα.

Μεταξύ των αντικειμένων ήταν επίσης φορητοί υπολογιστές ή μικροσκόπια. Αλλά δεν σταμάτησε εκεί.

Εν τω μεταξύ, υπάρχουν επίσης εκκλήσεις στο TikTok να καταστρέψουν ή να βάλουν φωτιά σε σχολική περιουσία.

Η τάση φτάνει μέχρι τη Φραγκονία

Στις αρχές Φεβρουαρίου, ξέσπασε πυρκαγιά σε ένα σχολείο θηλέων στο Würzburg. Η αστυνομία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ο εμπρησμός επιβεβαιώθηκε ως αιτία.

Οι δράστες δεν είναι ακόμη γνωστοί. Επτά μαθήτριες ηλικίας μεταξύ 12 και 14 ετών τραυματίστηκαν ελαφρά από τη φωτιά στην τουαλέτα του σχολείου. Επιπλέον, οι υλικές ζημιές είναι τεράστιες.

Μόλις μία ημέρα νωρίτερα, είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά στο Neustadt a.d. Aisch, προκαλώντας υλικές ζημιές ύψους περίπου 1000 ευρώ.

Αστυνομική έρευνα

Σύμφωνα με την αστυνομία, ερευνάται τώρα αν η τάση του διαδικτύου παρακίνησε τους μαθητές να διαπράξουν εμπρησμό.

Οι ερευνητές εξετάζουν τώρα το TikTok για αναρτήσεις που έχουν σχέση με την πυρκαγιά στα σχολεία.

Ωστόσο, για να είναι δυνατή η αξιολόγηση μεμονωμένων κινητών τηλεφώνων, θα πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία.

“Η αστυνομία έχει τη νομική δυνατότητα, σε συνεννόηση με την εισαγγελία, να κατάσχει κινητά τηλέφωνα προκειμένου να αναζητήσει εγκληματικό περιεχόμενο σε αυτά”, εξηγεί ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομικής διεύθυνσης της Κάτω Φραγκονίας.

Στην προκειμένη περίπτωση, πρόκειται, για παράδειγμα, για βίντεο από κινητά τηλέφωνα που δείχνουν πώς ξεκίνησε η πυρκαγιά.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς

Είναι σημαντικό οι γονείς να γνωρίζουν τις τάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι γονείς θα πρέπει να συζητούν με τα παιδιά τους για τις συνήθειές τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Εάν οι γονείς δεν είναι προκατειλημμένοι, τα παιδιά τους είναι πιθανό να τους ενημερώσουν για τις τελευταίες τάσεις, δίνοντας στους γονείς την ευκαιρία να αποτρέψουν τα παιδιά τους από το να κάνουν λάθη με σοβαρές συνέπειες.

Οι γονείς θα μπορούσαν να εξηγήσουν τις αρνητικές συνέπειες της αλόγιστης καταστροφής του σχολείου και να δώσουν αντιπαραδείγματα για τους λόγους για τους οποίους πρέπει να κάνουν το σωστό.

Πηγή: grland

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου