Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2022

Μουσείο της ΤτΕ. «Οικονομία και Κλίμα: Handle with care»

Η πρώτη ανάρτηση του έτους στο blog του περιοδικού ΞΕΝΟΦΩΝ έχουμε επιλέξει να είναι η νέα περιοδική έκθεση του Μουσείου της Τράπεζας της Ελλάδος με θέμα: «Οικονομία και Κλίμα: Handle with care». Πρόκειται για μία εξαιρετική εκπαιδευτική πρόταση που μπορεί κάθε οικονομολόγος εκπαιδευτικός να αξιοποιήσει είτε διδάσκει στο Γυμνάσιο είτε στο Λύκειο. Στόχος της έκθεσης είναι να περιγράψει και να αναλύσει τις οικονομικές συνέπειες αλλά και τις ευκαιρίες που προκύπτουν από το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και να προβληματίσει για την χάραξη των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών πολιτικών που πρέπει να υιοθετηθούν.

Η έκθεση που ατοτελεί προϊόν συνεργασίας εξειδικευμένων οικονομολόγων και εμπειρογνωμόνων της ΤτΕ και πολλών ακόμα φορέων, συνοδεύεται από μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα και ιστοχώρο στον οποίο υπάρχει υπάρχει ολοκληρωμένη ψηφιακή παρουσίαση. Ακόμα μία σημαντική καινοτομία της έκθεσης είναι ότι διαθέτει δωρεάν στους επισκέπτες τις δύο ειδικές εκδόσεις:

Τον πολυσέλιδο κατάλογο της έκθεσης και

Το κόμικ «Ο μεγάλος μετασχηματισμός. Κλίμα – Μπορούμε να αλλάξουμε πορεία;», το οποίο αποτελεί την ελληνική μετάφραση της γερμανικής έκδοσης με τίτλο «Die große Transformation: Klima - Kriegen wir die Kurve?», που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 2013 από το WBGU (Wissenschaftlicher Beirat der Bundesregierung Globale Umweltveränderungen – ανεξάρτητο επιστημονικό όργανο που συμβουλεύει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας σε θέματα κλιματικής αλλαγής), με τη στήριξη του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Υπουργείου Παιδείας και Έρευνας και έχει μεταφραστεί σε αρκετές ακόμη γλώσσες. Στο κόμικ, εννέα επιστήμονες εξηγούν με απλό και καταληπτό τρόπο τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση.

Τέλος, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της έκθεσης, οι επισκέπτες μπορούν να παίξουν σε κινητή συσκευή ένα παιχνίδι προσομοίωσης επενδύσεων, το οποίο εξηγεί στην πράξη τον τρόπο που μπορεί να επηρεάσουν το κλίμα. Το παιχνίδι «Handle with care» παίζεται και εκτός Μουσείου με έναν παίκτη ή ομάδα παικτών και είναι διαθέσιμο δωρεάν στο App Store της Apple και στο Google Play.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου