Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022

Αυστραλία: «Τι κρύβεται μέσα στην αυλή σας;»

Αυτόν τον Σεπτέμβριο, ο παρουσιαστής της εκπομπής Gardening Australia και πρεσβευτής της Landcare, Costa Georgiadis, ενώνει τις δυνάμεις του με την Junior Landcare για να ρωτήσει τα παιδιά της Αυστραλίας “Τι κρύβεται μέσα στην αυλή σας;” (“What’s in your backyard?”)

Η οργάνωση Junior Landcare αντιλαμβάνεται ότι τα παιδιά δεν θα ενδιαφερθούν για την φροντίδα του περιβάλλοντος εάν πρώτα δεν το αγαπήσουν. Και ένας τρόπος για να το πετύχουν αυτό είναι να παροτρύνουν τα παιδιά να βάλουν χέρια, πόδια μέσα στη γη.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Εθνικού Μήνα Βιοποικιλότητας και των σχολικών διακοπών, τα παιδιά ενθαρρύνονται να πάρουν μια φωτογραφική μηχανή ή να χρησιμοποιήσουν την κάμερα του κινητού τους για να αποτυπώσουν τη χλωρίδα και την πανίδα που υπάρχει στην αυλή τους. Στη συνέχεια καλούνται να μοιραστούν τις φωτογραφίες τους με τον Costa και την Junior Landcare, εξηγώντας γιατί θεωρούν την αυλή τους σημαντική.

“Καλούμε όλα τα παιδιά της Αυστραλίας να βγουν έξω και να εξερευνήσουν το τοπικό τους περιβάλλον”, λέει ο αγαπημένος ομογενής τηλεπαρουσιαστής. “Η αυλή σας μπορεί να είναι ένας κήπος. Αν ζείτε σε διαμέρισμα, ο κήπος σας μπορεί να είναι τα φυτά στο μπαλκόνι σας. Μπορεί να ζείτε κοντά σε ένα πάρκο ή σε μια περιοχή με θάμνους, ή κοντά σ’ ένα ποτάμι ή έναν υγρότοπο. Μπορεί να ζείτε στην ακτή, κοντά στη θάλασσα ή σε ένα αγρόκτημα – όλα αυτά θα μπορούσαν να είναι η πίσω αυλή σας!”

Τα παιδιά (μέσω των γονέων, των κηδεμόνων και των εκπαιδευτικών τους) μπορούν να στείλουν φωτογραφίες στην ιστοσελίδα της Junior Landcare, και να τις υποβάλλουν σε μία από τις τέσσερις κατηγορίες -βιοποικιλότητα, παραγωγή τροφίμων, προοπτική των κατοίκων των Πρώτων Εθνών, διαχείριση των απορριμμάτων- για να διεκδικήσουν μία από τις εννέα φωτογραφικές μηχανές (αξίας $250), καλάθια με βιβλία και άλλα σπουδαία δώρα. Ένα σχολείο ή μια ομάδα νέων θα κερδίσει επίσης μια επίσκεψη από τον Costa για να εκτιμήσει τα περιβαλλοντικά τους έργα.

Ο Barry Du Bois, υποστηρικτικής της εκστρατείας του Costa, και παρουσιαστής της εκπομπής “The Living Room” στο Κανάλι 10, λέει ότι θέλει τα δεκάχρονα δίδυμα παιδιά του, Bennett και Arabella, να βιώσουν την ίδια αίσθηση θαυμασμού γύρω από τη φύση που είχε ο ίδιος όταν ήταν μικρός.

“Όταν ήμουν μικρό παιδί, λάτρευα να εξερευνώ τα ρυάκια, τις παραλίες, τα ζώα και τις μυστικές κρυψώνες μέσα στην αυλή μου, και το ίδιο θέλω και για τον Bennett και την Arabella. Υπάρχει κάτι μαγικό στη φύση και η εκστρατεία “Τι κρύβεται μέσα στην αυλή σας” θα βοηθήσει τα παιδιά να ανακαλύψουν αυτή τη μαγεία στις δικές τους αυλές”.

Η δράση “Τι κρύβεται μέσα στην αυλή σου;” δημιουργήθηκε από το Κέντρο Μάθησης της Junior Landcare. Η διαδικτυακή πλατφόρμα περιλαμβάνει διασκεδαστικές, εύχρηστες μαθησιακές δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν από επαγγελματίες της εκπαίδευσης για να βοηθήσουν τα παιδιά να ευαισθητοποιηθούν, να ενδυναμωθούν και να δραστηριοποιηθούν στη φροντίδα του τοπικού τους περιβάλλοντος.

Οι δραστηριότητες έχουν σχεδιαστεί με σκοπό να βοηθήσουν τα παιδιά να οικοδομήσουν γνώσεις και βαθύτερους δεσμούς με τη βιοποικιλότητα, την προέλευση της τροφής τους, την ανακύκλωση και τη διαχείριση των απορριμμάτων, καθώς και να ανακαλύψουν την κοσμοθεωρία των Πρώτων Εθνών.

Φέτος, σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό των κατοίκων των Πρώτων Εθνών, τον Adam Shipp των Wiradjuri, η Landcare Australia ανέπτυξε 10 νέες μαθησιακές δράσεις με αναφορά στους κατοίκους των Πρώτων Εθνών, για να διδάξει στα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς πώς να συνδεθούν με τη γη (Country).

“Οι νέοι παίζουν ζωτικό ρόλο στη φροντίδα του περιβάλλοντός μας, το οποίο χρειάζεται κάθε δυνατή βοήθεια! Η Junior Landcare δίνει στα παιδιά – όπου κι αν βρίσκονται σε όλη τη χώρα – την ευκαιρία να κατανοήσουν τη φύση, να συνδεθούν μαζί της και να αναλάβουν δράση για την προστασία του κόσμου γύρω τους. Με τη Junior Landcare, εκπαιδεύουμε την επόμενη γενιά των Landcarers – και αυτό ξεκινά από τους γονείς, τους κηδεμόνες και τους εκπαιδευτικούς που θα τους παρακινήσουν να απολαύσουν απλές στιγμές στη φύση”, λέει ο Costa.

Η εκστρατεία “Τι κρύβεται μέσα στην αυλή σας” ξεκίνησε στις 6 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του Εθνικού Μήνα Βιοποικιλότητας, και ολοκληρώνεται στις 31 Οκτωβρίου. Οπότε, πάρτε μια φωτογραφική μηχανή, βγείτε έξω και τραβήξτε φωτογραφίες της χλωρίδας και της πανίδας στην αυλή σας για να τις μοιραστείτε με το Costa και την Junior Landcare. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.juniorlandcare.org.au/WIYBY

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου