Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022

Βιβλιοπαρουσίαση: This Beach Is Loud (Φασαρία στην παραλία)

Το «This Beach is Loud» γραμμένο και εικονογραφημένο από τη Samantha Cotterill, με αππλό κείμενο και εικόνες,  παρουσιάζει με συνοπτικό αλλα ουσιαστικό τρόπο ένα ζήτημα που αντιμετωπίζουν πολύ συχνά τα αυτιστικά  άτομα με αισθητηριακή ευαισθησία: Οι νέοι ήχοι, υφές, οσμές, γενικότερα οι αισθήσεις σε μία καινούργια εμπειρία δεν είναι πάντοτε  ευχάριστα, ή ακόμη και υποφερτά, χαρακτηριστικά του βιώματος.  Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι διαχείρισης αυτής της δυσφορίας. 

Στο συγκεκριμένο βιβλίο, η υπομονή, η κατανόηση και η καταπραϋντική άσκηση σώζουν την πρώτη βόλτα του μικρού μας φίλου στην παραλία, όταν ο ενθουσιασμός μετατρέπεται σε αισθητηριακή υπερφόρτωση. Αν και δεν δηλώνεται ξεκάθαρα ο αυτισμός του παιδιού, οι αντιδράσεις, τα λόγια και μικρά χαρακτηριστικά που υπάρχουν τοποθετημένα με λεπτομέρεια στις σελίδες, μας επιτρέπουν να βγάλουμε αυτό το συμπέρασμα. και γι' αυτόν το λόγο, το βιβλίο «This Beach is Loud» είναι ιδανικό βιβλίο όχι μόνο για κάθε παιδί με αισθητηριακή ευαισθησία που μπορεί να δει τον εαυτό του στον ήρωα της ιστορίας, αλλά και για κα΄θε παιδί που μπορεί να δει στον μικρό πρωταγωνιστή, που δυκοσλεύεται να απολαύσει τη βόλτα που περίμενε με ανυπομονησία, κάποιο φιλαράκι του, κάποιο συμμαθητή του. 

Δεν κυκλοφορεί στα ελληνικά, από όσο γνωρίζουμε. Ωστόσο, μπορείτε να το διαβάσετε και να το ακούσετε στο παρακάτω βίντεο, από τη Βιβλιοθήκη του New City.




Ευλαμπία Αγγέλου
Ανεξάρτητη Ερευνήτρια
Διερμηνέας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου