Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022

#Wordle για ελληνικές λέξεις από τον Διομήδη Σπινέλλη

Με ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής Διομήδης Σπινέλλης κοινοποίησε την προσαρμογή του δημοφιλούς παιγνιδιού #Wordle που έκανε στα ελληνικά:

Πιθανώς να έχετε δει το δημοφιλές παιγνίδι #Wordle. Σ' αυτό πρέπει να μαντέψετε μια αγγλική λέξη πέντε γραμμάτων σε έξι προσπάθειες. Σε κάθε προσπάθεια το παιγνίδι σάς λέει αν ένα γράμμα που μαντέψατε υπάρχει στη λέξη και αν είναι στη σωστή θέση. (Αν δώσετε μια άγνωστη λέξη το παιγνίδι δεν σας αφήνει να προχωρήσετε.)
Πιστεύοντας ότι αυτό το παιγνίδι πρέπει να υπάρχει και για ελληνικές λέξεις, πήρα την έτοιμη υλοποίηση του παιγνιδιού της ταλαντούχας Katherine Peterson και την προσάρμοσα στα ελληνικά. Μπορείτε να παίξετε το παιγνίδι με ελληνικές λέξεις ακολουθώντας το δεσμό https://dspinellis.github.io/word-master/ (Πρόκειται για ιστοσελίδα· δεν υπάρχει ως εφαρμογή κινητού τηλεφώνου.)
Για την υλοποίηση μετέτρεψα στα ελληνικά μια λίστα επιτρεπτών λέξεων και μια λίστα από λέξεις που καλούμαστε να μαντέψουμε. Η (μικρή) αυτή συνεισφορά μου βασίστηκε σε δυο ακόμα πυλώνες. Για τη δημιουργία των επιτρεπτών λέξεων χρησιμοποίησα το ελληνικό λεξικό ορθογραφικού ελέγχου που ξεκίνησε το 1999 ως πτυχιακή εργασία δυο φοιτητών μου που επέβλεψα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. (Σήμερα έχει υιοθετηθεί σε πολύ εξελιγμένη μορφή από τα περισσότερα προγράμματα λογισμικού ανοιχτού κώδικα, όπως το Libre Office και το Firefox). Επίσης, αποφάσισα η λίστα ερωτήσεων να αποτελείται από τις πιο κοινές ελληνικές λέξεις. Για να τις βρω, ανέλυσα τη συχνότητα όλων των λέξεων στο σώμα κειμένου της ελληνικής Βικιπαίδειας που είναι επίσης ελεύθερα διαθέσιμο. Αν έχετε την περιέργεια, ανάμεσα στα 10,6 εκατομμύρια λέξεις πέντε γραμμάτων που εμφανίζονται στα ελληνικά λήμματα οι τρεις πιο συχνές είναι οι εξής: ΕΙΝΑΙ, ΟΝΟΜΑ, ΟΠΟΙΑ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου