Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021

Βραβείο στη νοσοκόμα που δημιούργησε Covid-19 εμβολιαστικό κέντρο φιλικό σε άτομα με μαθησιακές και αισθητηριακές δυσκολίες.

Η Ρεμπέκα Κρόσλεϊ δημιούργησε ένα αισθητηριακά φιλικό χώρο για τα άτομα που συναντούν δυσκολίες στον εμβολιασμό τους λόγω αισθητηριακών κυρίως παραγόντων, όπως οι σύριγγες, τα μέσα ατομικής προστασίας, η πολυκοσμία και οι θόρυβοι. 

"Μόλις ξεκίνησε η πανδημία, σκέφτηκα" αυτό θα είναι τρομακτικό για τα άτομα με μαθησιακές δυσκολίες και αυτισμό, τις οικογένειες και τους φροντιστές τους", δήλωσε στο BBC η κ. Κρόσλεϊ, νοσοκόμα με ειδίκευση στους ασθενείς με μαθησιακές δυσκολίες στο νοσοκομείο James Paget στο Νόρφολκ

Η ιδέα της προέκυψε έπειτα από τη δική της εμπειρία εμβολιασμού κατά της Covid-19 και τη μετέφερε στην κλινική ομάδα του νοσοκομείου. Έτσι, δημιουργήθηκε ένα ξεχωριστό δωμάτιο στην κλινική, το οποίο έχει δική του ξεχωριστή πρόσβαση. Καταρτίστηκε ένα ερωτηματολόγιο υγείας το οποίο συμπληρώνεται πριν τον εμβολιασμό, ενώ προηγείται και επικοινωνία στο σπίτι με το άτομο που θα εμβολιαστεί ή τον φροντιστή του, για να συζητηθουν οι ανάγκες του. 

"Βρήκαμε έναν όμορφο χώρο όπου θα μπορούσαμε να διαχειριστούμε το περιβάλλον για να καλύψουμε τις αισθητηριακές ανάγκες του πληθυσμού", είπε η Κρόσλεϊ στο BBC. Το ενδιαφερόμενο άτομο, πηγαίνει στην κλινική μέσα από έναν κήπο αισθητηριακά προσαρμοσμένο και εισέρχεται στο χώρο της, όπου όλος ο εξοπλισμός είναι κρυμμένος πίσω από μια οθόνη. Η συμβολή του εγχειρήματος εντοπίζεται και στον εμβολιασμό ατόμων που ενώ έφτασαν μέχρι την κλινική, ο φόβος για την covid-19 τους εμπόδιζε να βγουν από το αυτοκίνητό τους. Το προσωπικό της κλινικής μπόρεσε να τους εμβολιάσει μέσα στο όχημά τους. 

Η κ. Κρόσλει σχολίασε σχετικά: "Είναι μια πραγματική ανθρωποκεντρική προσέγγιση και είναι τιμή μου που οι φροντιστές και οι οικογένειες με εμπιστεύτηκαν να το κάνω". 

Να σημειωθεί ότι η κλινική, που βρίσκεται στην περιοχή Γουέβνι του Νόρφολκ, έχει ποσοστό επιτυχίας 99,9%. "Πρέπει να γίνει σωστά την πρώτη φορά γιατί οι άνθρωποι πρέπει να επιστρέψουν και αν το κάνουμε με λάθος τρόπο, δεν θα επιστρέψουν", πρόσθεσε η κ. Κρόσλεϊ 

Αυτήν την εποχή η κλινική βρίσκεται σε εγρήγορση, με τους ανθρώπους να προγραμματίζουν την αναμνηστική/ τρίτη δόση του εμβολίου. 

Αναφορικά με τη βράβευσή της από το Royal College of Nursing η κ. Κρόσλεϊ είπε ότι ήταν "πραγματικά σημαντικό". Η πρακτική της κλινικής έγινε γνωστή σε τοπικό, αλλά και διεθνές επίπεδο και συνάδελφοι της κ. Κρόσλεϊ από το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά και αλλού επικοινωνούν μαζί της για να ενημερωθούν. 

Η φωτογραφία προέρχεται από το BBC

Ευλαμπία Αγγέλου
Ανεξάρτητη Ερευνήτρια
Διερμηνέας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου