Μπροστά στις επερχόμενες ενεργειακές ανατιμήσεις οι οποίες θα επιφέρουν αυξήσεις στα βασικά αγαθά και τις υπηρεσίες, η ΕΣΑμεΑ και σύσσωμο το αναπηρικό κίνημα διεκδικούν προστασία από την ελληνική Πολιτεία, με επιστολή στον υπουργό Οικονομικών. Η προστασία αυτή είναι επιβεβλημένη, καθώς η χώρα μόλις πρόσφατα βγήκε από μία δεκαετία σκληρής λιτότητας με τα μνημόνια, βρίσκεται ακόμη στη δίνη της πανδημίας, ενώ ούτε ένα διακριτό μέτρο δεν έχει ληφθεί για τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, τους φτωχότερους των φτωχών.
Η Ε.Σ.Α.μεΑ. διεκδικεί:
1. Αυξήσεις σε όλα τα επιδόματα των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, καθώς και στις συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων με αναπηρία. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι τελευταίες αυξήσεις στα επιδόματα δόθηκαν 10 χρόνια πριν, το 2011.
2. Πρόβλεψη για το διπλασιασμό των επιδομάτων που δικαιούνται τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις από τον ΟΠΕΚΑ, καθώς και για τον διπλασιασμό της σύνταξης των χαμηλοσυνταξιούχων με αναπηρία, στο πλαίσιο της προσαύξησης στο διπλάσιο του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος που θα προβλεφθεί για τον Δεκέμβριο 2021, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα άτομα με αναπηρία από την έναρξη της πανδημίας έως και σήμερα, δεν έτυχαν καμίας συγκεκριμένης οικονομικής στήριξης.
3. Στα νέα μέτρα στήριξης νοικοκυριών για τις ενεργειακές ανατιμήσεις που ανακοινώθηκαν, να υπάρξει ειδική μέριμνα για τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, ιδιαίτερα για εκείνους των οποίων η υγεία και η διατήρηση στη ζωή, εξαρτάται από τη συνεχή χρήση ηλεκτρικών συσκευών καθώς και να μην προσμετρώνται στο εισόδημά τους, το εξωιδρυματικό επίδομα και τα πάσης φύσεως προνοιακά επιδόματα, ανεξάρτητα αν τα λαμβάνουν από τον ΟΠΕΚΑ ή τον ΕΦΚΑ, όπως άλλωστε είναι θεσμοθετημένο και με το άρθρο 81 του ν.4611/2019.
4. Επίλυση σοβαρών ζητημάτων που έχουν προκύψει αναφορικά με την εφαρμογή των διατάξεων που ισχύουν για την απαλλαγή των ατόμων με αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις από το τέλος ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας, τα οποία, δυστυχώς, αν και έχουν τεθεί αρκετές φορές υπόψη σας, δεν έχουν επιλυθεί ακόμα: α) κατάργηση του απαρχαιωμένου όρου (είναι ανίκανοι για εργασία και έχουν ανάγκη βοήθειας), από το άρθρο 16 του ν. 1798/1988 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 72 του ν. 4758/2020, ως απαραίτητης προϋπόθεσης των δικαιούχων για χρήση της ρύθμισης για απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας και β) απαλλαγή από την αναδρομική πληρωμή των τελών κυκλοφορίας για όσα αυτοκίνητα εμφανίζονταν ως απαλλασσόμενα από τέλη κυκλοφορίας και την τελευταία πενταετία, χωρίς υπαιτιότητα των δικαιούχων.
5. Απαλλαγή όλων των ατόμων με αναπηρία με ποσοστό τουλάχιστον 67%, ανεξαρτήτως κατηγορίας αναπηρίας και των οικογενειών που βαρύνονται φορολογικά με άτομα με βαριά αναπηρία, από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.
6. Απαλλαγή των ατόμων με αναπηρία από τα τεκμήρια του εισοδήματος. Να μην φορολογείται το τεκμαρτό εισόδημα των ατόμων με αναπηρία με ποσοστό από 67% και άνω, παρά μόνο το πραγματικό.
7. Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για την πρώτη κατοικία όλων των ατόμων με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 67%, ανεξαρτήτως κατηγορίας αναπηρίας και των οικογενειών που βαρύνονται φορολογικά με άτομα με βαριά αναπηρία από τον ΕΝΦΙΑ, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.
8. Την αύξηση του ακατάσχετου ποσού σε λογαριασμό μισθού ή σύνταξης ατόμων με αναπηρία στο ύψος των 3.000 ευρώ, λόγω αυξημένων αναγκών εξ αιτίας της αναπηρίας τους.
9. Λήψη προστατευτικών φορολογικών μέτρων για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις με ποσοστό αναπηρία 67% και άνω που έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα.
10. Επαναφορά του άρθρου 18 του ν. 4172/2013 που προέβλεπε μείωση φόρου από ιατρικές δαπάνες, για τα άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, καθώς και διεύρυνση αυτού.
Πηγή: ΕΣΑμεΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου