Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2021

Αγγλία: Κατά 787% αυξήθηκαν οι διαγνώσεις αυτισμού σε μία εικοσαετία

Σύμφωνα με νέα μελέτη, ο αριθμός των ατόμων που έχουν διαγνωσθεί με αυτισμό έχει αυξηθεί κατά 787% τις τελευταίες δύο δεκαετίες, γεγονός που πιθανώς οφείλεται στην αύξηση της αναγνώρισης του αυτισμού.

Η εκθετική αύξηση που παρατηρήθηκε μεταξύ 1998-2018 ήταν μεγαλύτερη για τις γυναίκες, καθώς και στα ενήλικα άτομα.

Οι ερευνητές σύγκριναν τα ποσοστά διαγνώσεων αυτισμού στα ιατρικά αρχεία/ φακέλους στην Αγγλία (GP records), συμπεριλαμβάνοντας περισσότερους από 9 εκατομμύρια ασθενείς από το μητρώο. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Child Psychology and Psychiatry, υποστηρίζει ότι το Σύνδρομο Άσπεργκερ επικρατούσε σαν διάγνωση και το ποσοστό αυξανόταν διαρκώς, μέχρι το 2013 που καταργήθηκε επισήμως.

Η μελέτη υποστηρίζει ότι η αύξηση αυτή ενδεχομένως οφείλεται στην αυξημένη ταυτοποίηση και καταγραφή της διάγνωσης. Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που αναλύει διαχρονικά την τάση διάγνωσης του αυτισμού στον πληθυσμό του Ηνωμένο υ Βασιλείου και περιλαμβάνει το αναπτυξιακό στάδιο, το εκτιμώμενο επίπεδο σοβαρότητας στο φάσμα και το φύλο, σε μία περίοδο εικοσαετίας.

Τα διαφορετικά ποσοστά αύξησης μεταξύ των υποομάδων υποδηλώνουν ότι τα αποτελέσματα οφείλονται κυρίως στην αυξημένη αναγνώριση, αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί μια πραγματική αύξηση της συχνότητας του αυτισμού.

Το 2009 εισήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο μία πολιτική που αφορούσε στην επένδυση σε κέντρα αξιολόγησης ενηλίκων, γεγονός που ενδεχομένως συνδέεται με την αύξηση των διαγνώσεων στον ενήλικο πληθυσμό.

«Δεδομένου ότι δεν υπάρχει πραγματικά ένας εύλογος λόγος για τον οποίο ο αυτισμός αυξάνεται περισσότερο σε ενήλικες και γυναίκες, η μελέτη μας δείχνει ότι η αλλαγή πιθανότατα οφείλεται στην αυξημένη ταυτοποίηση και όχι σε περισσότερα άτομα με νευροαναπτυξιακές διαταραχές», σημείωσε η επικεφαλής συγγραφέας Τζίνι Ράσελ, από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ.

«Ωστόσο, ο αυτισμός δεν είναι σαν μια ήπειρος που περιμένει να ανακαλυφθεί. Ο ορισμός του τι σημαίνει αυτισμός έχει αλλάξει με την πάροδο του χρόνου και πριν από είκοσι χρόνια οι γυναίκες και οι ενήλικες συχνά δεν θεωρούνταν ότι είχαν αυτισμό. Η δυναμική εργασία των φιλανθρωπικών οργανώσεων και η κάλυψη των μέσων ενημέρωσης, σε συνδυασμό με αλλαγές στην πολιτική, οδήγησαν σε περισσότερα κέντρα αξιολόγησης για ενήλικες και μια περιγραφή του αυτισμού με την οποία ταυτίζονται πολλές γυναίκες και κορίτσια. Κατά συνέπεια, η ζήτηση για διάγνωση δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη ».

Τα δεδομένα πάρθηκαν από τη βάση δεδομένων πρωτοβάθμιας περίθαλψης Clinical Practice Research Datalink (CPRD), η οποία περιέχει εγγεγραμμένους ασθενείς μεταξύ 1998 και 2018. Συνολικά 65.665 ασθενείς ήταν καταγεγραμμένοι με διάγνωση αυτισμού το 2018.

Τα ευρήματα τόνισαν επίσης τη διαχρονική αύξηση της ηλικίας διάγνωσης σε κάθε αναπτυξιακό στάδιο. Στα νηπιαγωγεία αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει επειδή η διάγνωση του αυτισμού στα μικρότερα παιδιά είναι προφανώς περίπλοκη και μπορεί να χρειαστεί να προχωρήσει με το ρυθμό της οικογένειας. Ταυτόχρονα οι προσπάθειες για αποστιγματοποίηση του αυτισμού από το κίνημα της νευροποικιλότητας και τις οργανωμένες ομάδων γονέων μπορεί να συνέβαλαν στην αύξηση της ζήτησης για διάγνωση προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε υποστήριξη, ξεπερνώντας τις κλινικές πρακτικές της ικανότητα διενέργειας αξιολογήσεων.

Ο αυτισμός θεωρείται ευρέως ως μια «αρσενική» διαταραχή. Για το λόγο αυτό, υπήρξε μια προσπάθεια για παραπομπή περισσότερων γυναικών. Η μελέτη, η οποία δείχνει σημαντική αύξηση των γυναικείων διαγνώσεων σε σύγκριση με τους άνδρες, υποδηλώνει ότι τέτοιες πρωτοβουλίες είχαν αποτέλεσμα.

Η μελέτη διεξήχθη από τους Ginny Russell, Sal Stapley, Tamsin Newlove-Delgado, Andrew Salmon, Fiona Warren και Anita Pearson από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, Tamsin Ford από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και Rhianna White από το Πανεπιστήμιο του Μπαθ.


Ευλαμπία Αγγέλου
Ανεξάρτητη ερευνήτρια
Διερμηνέας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου