Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2021

Ιωάννα- Μαρία Γκέρτσου, μια φωτεινή παρουσία με ανεκτίμητη κοινωνική προσφορά

Η Ιωάννα- Μαρία Γκέρτσου είναι μια ξεχωριστή παρουσία στη χώρα μας. Είναι μια νέα δυναμική γυναίκα, ακτιβίστρια με σπουδαία κοινωνική δράση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την Κοινωνική Αλληλεγγύη και τα ΑΜΕΑ.

Σπούδασε ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έκανε MSc in Cognitive Science στο ULB – Université libre de Bruxelles. Διάλεξε το επάγγελμα αυτό, γιατί ήθελε να εφαρμόσει την επιστήμη στην καθημερινή ζωή. Εργάζεται στο Νοσοκομείο Παίδων “Η Αγία Σοφία” όπου είναι πολύ αγαπητή και γνωστή σε όλους, η Ιωάννα και ο Μπάμπου, ο σκύλος- οδηγός της.

Έργο ζωής και μεγάλο επίτευγμα της είναι η ίδρυση της πρώτης Σχολής Σκύλων-Οδηγών Τυφλών “Λάρα” το 2008, όπου η ίδια είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου. Η Λάρα ήταν ένα υπέροχο λαμπραντόρ, ο πρώτος σκύλος- οδηγός που είχε η Ιωάννα από το 2003 και που την ενέπνευσε να δημιουργήσει έναν οργανισμό όπου θα εκπαιδεύονται δωρεάν οι σκύλοι-οδηγοί ατόμων με ολική ή μερική απώλεια όρασης στην Ελλάδα. Η Ιωάννα λέει ότι αν δεν είχε εμπιστευτεί τη Λάρα να καθοδηγεί τα βήματά της πριν από πολλά χρόνια, δεν θα ήταν αυτή που είναι σήμερα.

Μετά τη Λάρα ήρθε στη ζωή της η Μέη που ήταν τα μάτια και η συντροφιά της. Η Μέη έγινε συχνά μοντέλο για την Ιωάννα που έχει χόμπυ τη φωτογραφία. Ο προσανατολισμός, τα ίχνη που άφηναν οι ήχοι και οι θόρυβοι, καθώς και οι σπουδές της στην πειραματική ψυχολογια τη βοήθησαν να φωτογραφίζει. Σ’αυτή τη δραστηριότητα, η Μέη έγινε η πνοή ζωής και η δράση μέσα στο στατικό τοπίο.

Γράφει στο fb γιαυτή τη φωτογραφία: ” Πολλοί ανθρωποι με ρωτούν πώς βγάζω φωτογραφίες. Πηγαίνω με τους σκύλους σε μέρη που προκαλούν δέος και περιμένω, ώρες στη σιωπή, μέχρι να αφουγκραστώ την κατάλληλη στιγμή, από ζωούλες που είναι γεμάτες αγάπη. Μετά, τους δίνω τα χρώματα που νιώθω πως πρέπει να έχουν.

Σήμερα η Μέη είναι14 ετών και μετά από 12 χρόνια υπηρεσίας πλάι στην Ιωάννα, τη θέση της έχει πάρει ο Μπάμπου.

Η Ελληνική Σχολή Σκύλων-Οδηγών “Λάρα”, η 1η Ελληνική σχολή αυτού του τύπου, ιδρύθηκε με την από 24 Ιουλίου 2008 απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, ως Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία.

Η Σχολή εκπαιδεύει ομάδες χειριστών και σκύλων οδηγών τυφλών ακολουθώντας απαρέγκλιτα τα υψηλότερα διεθνή στάνταρ εκπαίδευσης, προς όφελος των χειριστών, των σκύλων και της ασφάλειάς τους, προσφέροντάς τους με αυτόν τον τρόπο την ευχέρεια να μπορούν να μετακινούνται με ασφάλεια σε οιαδήποτε περιοχή επιθυμούν.

Οι μελλοντικοί σκύλοι-οδηγοί της Σχολής “Λάρα” επιλέγονται από προγράμματα επιλεκτικής εκτροφής, και στη συνέχεια κοινωνικοποιούνται κι εκπαιδεύονται με θετικό τρόπο σύμφωνα με διεθνή πρότυπα εκπαίδευσης.

Το πρώτο βήμα για την αποδοχή των σκύλων- οδηγών έγινε το 2005, αλλά η αναγνώριση τους έγινε μόλις το 2010. Ο αγώνας όμως ακόμα διαρκεί και οι φορείς της σχολής αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα ακόμα για να πείσουν για την αναγκαιότητα των σκύλων- οδηγών.

Η Ιωάννα -Μαρία Γκέρτσου κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών, έχει λάβει μέρος σε ραδιοφωνικές εκπομπές και έχει εμφανιστεί πολλές φορές στην τηλεόραση παρουσιάζοντας τα θέματα των ατόμων με προβλήματα όρασης και το σοβαρό ρόλο των σκύλων- οδηγών στη ζωή των ατόμων αυτών.

Να σημειωθεί ότι το έργο του σκύλου- οδηγού είναι η δυσκολότερη εργασία για ένα σκύλο που γίνεται τα μάτια του ατόμου με προβλήματα όρασης και του προσφέρει όχι μόνο τη δυνατότητα μετακίνησής του, αλλά και μια συντροφιά σαν ένας φύλακας άγγελος.

Οι σκύλοι-οδηγοί τυφλών αποτελούν τον ιδανικότερο σύντροφο για την αυτόνομη, ποιοτική κι ασφαλή μετακίνηση των ανθρώπων με απώλεια όρασης. Η Ελληνική Σχολή Σκύλων-Οδηγών ‘Λάρα’ δεν λαμβάνει ουδεμία επιχορήγηση από το Κράτος. Χρειάζεται τη στήριξή σας προκειμένου να τους προσφέρει έναν σκύλο-οδηγό, εντελώς δωρεάν.

της Ράνιας Τζεν
Πηγή: silverage

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου