Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021

Άτομα με τύφλωση και ραντεβού με το γιατρό: 10 συμβουλές για να προετοιμαστείτε!

Με λίγο σχεδιασμό και τις σωστές ερωτήσεις μπορούν οι επισκέψεις στο γιατρό να γίνουν λιγότερο στρεσογόνες για τα τυφλά άτομα.

Ποιο είναι το πιο δύσκολο κομμάτι μιας τυπικής επίσκεψης στο γιατρό; Η μεγάλη αναμονή; Οι τρομαχτικές βελόνες; Η ακατάληπτη ιατρική ορολογία; Προσθέστε την οπτική αναπηρία και ένας έλεγχος ρουτίνας ή μια επίσκεψη στα εξωτερικά ιατρεία μπορεί να γίνει τεράστια πηγή άγχους. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να είναι έτσι. Διαβάστε 10 συμβουλές για να κάνετε πιο άνετες και παραγωγικές τις επισκέψεις των ατόμων με τύφλωση στο γιατρό.

1) Επικοινωνήστε τηλεφωνικά με το γραφείο του γιατρού πριν το ραντεβού και ενημερώστε τους για το τι θα πρέπει να περιμένουν πχ Θα πάτε με κάποιο συνοδό; Με κάποιο σκύλο οδηγό; Μόνοι;

2) Μοιραστείτε με τον γιατρό σας κάθε πληροφορία σχετικά με την οπτική σας αναπηρία που θα μπορούσε να συνδέεται με την κατάστασή σας ή με την επίσκεψή σας. Μην θεωρείτε αυτονόητο ότι ο γιατρός τα έχει διαβάσει όλα από τον ιατρικό σας φάκελο.

3) Έχετε μια λίστα με όλες τις ερωτήσεις που θέλετε να κάνετε ή τα συμπτώματα/ ενοχλήσεις που θέλετε να συζητήσετε. Στις συνθήκες άγχους και βιασύνης που χαρακτηρίζουν συνήθως τις επισκέψεις μας στο γιατρό είναι πολύ συνηθισμένο να ξεχνάμε να αναφέρουμε πράγματα που μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή διάγνωση και θεραπεία.

4) Να είστε σαφείς ως προς τις ανάγκες σας. Έχετε δικαίωμα να ρωτήσετε ποιος άλλος είναι στο χώρο μαζί σας ή να ζητήσετε βοήθεια για να πάτε στην τουαλέτα. Υπερασπιστείτε τα δικαιώματά σας!

5) Μην φοβάστε/ διστάζετε να κάνετε ερωτήσεις. Αν δεν καταλαβαίνετε τη διάγνωση ή/ και τις οδηγίες του γιατρού, κάντε ερωτήσεις μέχρι να είστε σίγουροι ότι τα καταλάβατε όλα σωστά. Αν κάτι δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο μέσα στο μυαλό σας, ρωτήστε τον/την που μπορείτε να βρείτε επιπλέον πληροφορίες.

6) Έχετε μαζί σας μια εκτυπωμένη λίστα των φαρμάκων που παίρνετε, την ιατρική συνταγή ή το όνομα όσων παίρνετε χωρίς συνταγή. Τα φάρμακα μπορούν να αλληλεπιδρούν με άλλα φάρμακα, προκαλώντας παρενέργειες ή μειώνοντας την αποτελεσματικότητα των δραστικών τους ουσιών.

7) Να παίρνετε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να παίρνετε σωστές αποφάσεις για τη θεραπεία σας. Δείτε μερικές ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε στο γιατρό σας: πόσο θα κρατήσει η θεραπεία, ποιοι είναι οι κίνδυνοι και οι παρενέργειες, υπάρχουν άλλες θεραπείες, ποια φάρμακα, τροφές και δραστηριότητες θα πρέπει να αποφεύγονται κατά τη θεραπεία, αν καλύπτεται το κόστος από το ασφαλιστικό ταμείο.

8) Μην βασίζεστε στη μνήμη σας για πολύπλοκες ιατρικές οδηγίες. Αν είναι αναγκαίο, πάρτε μαζί σας κάποιο φίλο ή μέλος της οικογένειάς σας που μπορεί να κρατάει σημειώσεις για εσάς. Ή ηχογραφείστε όσα σας λέει ο γιατρός σας στο κινητό (με τη σύμφωνη γνώμη του φυσικά) για να μπορέσετε να τα ξανακούσετε αργότερα.

9) Να θυμάστε ότι οι γιατροί δεν είναι τέλειοι.. Μπορεί να μην έχουν αρκετές γνώσεις για συγκεκριμένες οπτικές παθήσεις ή να μην γνωρίζουν τι σημαίνει να ζει κανείς χωρίς να βλέπει. Μπορεί να κάνουν λάθη. Αν δεν είστε ικανοποιημένοι με τη θεραπεία που λαμβάνετε ή αν δεν είστε σίγουροι ότι δεν έχει γίνει σωστή διάγνωση, ζητήστε άλλο γιατρό ή μια δεύτερη γνώμη.

10) Αν χρειάζεται, ζητήστε οι πληροφορίες για το επόμενο ραντεβού να σας δοθούν σε προσβάσιμη μορφή πχ σε email ή σε χαρτί με πολύ μεγάλη γραμματοσειρά και όχι σε ένα χαρτάκι.

Απόδοση του δημοσιεύματος 10 tips to prepare for a doctor’s visit for people who are blind

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός (Παν. Θεσσαλίας)
Νηπιαγωγός (Α.Π.Θ.)
MEd - Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου