«Και γιατί πρέπει να πιω την πορτοκαλάδα που μου έστυψε ο μπαμπάς;», «Ποιος λέει ότι τα μπρόκολα είναι καλύτερα από τα πατατάκια;», «Γιατί πρέπει να τρώμε συνέχεια σαλάτες;», «Τι καλύτερο έχουν οι ξηροί καρποί από τα γαριδάκια;». Η απάντηση σε καθεμία από τις παραπάνω διαφορετικές ερωτήσεις είναι ακριβώς η ίδια: «Γιατί μας δίνουν βιταμίνες».
Η βιταμίνη C είναι ένα υδατοδιαλυτό θρεπτικό συστατικό, το οποίο σημαίνει ότι η περίσσεια της ποσότητας δεν παραμένει στον οργανισμό αλλά αποβάλλεται. Αυτό καθιστά σημαντική την ημερήσια πρόσληψή της από τα παιδιά, μιας και προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία και την ανάπτυξή τους.
Τα κυριότερα οφέλη της βιταμίνης C στα παιδιά:
Βοηθάει στον σχηματισμό κολλαγόνου επιταχύνοντας την επούλωση τραυμάτων και συμβάλλει στη διατήρηση της υγιεινής του δέρματος.
Είναι σημαντική για την ανάπτυξη και την υγεία των οστών και των δοντιών του παιδιού.
Ενισχύει το ανοσοποιητικό του παιδιού, όπως επίσης προστατεύει από λοιμώξεις, μιας και αποτελεί ισχυρή αντιοξειδωτική βιταμίνη.
Υποστηρίζει τον μεταβολισμό των πρωτεϊνών.
Βελτιώνει την απορρόφηση του σιδήρου.
Από πού θα την πάρουμε
Η βιταμίνη C βρίσκεται σε διάφορα φρούτα και λαχανικά, παρακάτω ακολουθούν κάποιες καλές πηγές της.
Εσπεριδοειδή όπως τα πορτοκάλια, λεμόνια , γκρέιπφρουτ και μανταρίνια.
Ακτινίδια
Φραγκοστάφυλα
Παπάγια
Λάχανο
Σπανάκι
Αρακάς
Μαϊντανός
Πράσινη, κίτρινη και κόκκινη πιπέρια
Λαχανάκια Βρυξελλών
Ντομάτες
Πατάτες με τη φλούδα
Πεπόνι
Μπρόκολο
Πόση χρειάζονται καθημερινά
Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης C για παιδιά είναι 30-60 mg/ημέρα. Στις ανεπτυγμένες χώρες είναι σπάνιο να εμφανίσουν τα παιδιά έλλειψη βιταμίνης C.
Τι προκαλεί η έλλειψή της
Η έλλειψη βιταμίνης C προκαλεί σκορβούτο, το οποίο εκδηλώνεται με πυρετό, καχεξία, αναιμία, αιμορραγίες και γαστρεντερίτιδες και μπορεί να εμφανιστεί σε παιδιά με σοβαρά προβλήματα δυσαπορρόφησης από το έντερο και σε παιδιά με φτωχές διατροφικές συνήθειες, τα οποία αποφεύγουν όλες τις πηγές της βιταμίνης C.
Προσοχή
Η βιταμίνη C είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και καταστρέφεται εύκολα όταν εκτίθεται για πολλή ώρα στο φως και τον αέρα. Οταν φτιάχνετε χυμό πορτοκάλι ή κόβετε ένα φρούτο, καταναλώστε το αμέσως και όχι μετά από ώρα. Προτιμήστε τα λαχανικά σας ωμά και όχι μαγειρεμένα, καθώς η βιταμίνη C είναι υδατοδιαλυτή και ευαίσθητη στη θερμοκρασία.
Έλενα Κούβδου
Πηγή: imommy
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου