Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021

Η Google εισάγει νέα αναζήτηση, προστασία για παιδιά στο YouTube

Η Google ανακοίνωσε σήμερα νέες ρυθμίσεις περιεχομένου για την αναζήτηση και το YouTube.

Στο YouTube και το YouTube Kids, η Google αλλάζει από προεπιλογή για άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών. Η πιο αισθητή αλλαγή για τους δημιουργούς ηλικίας 13-17 ετών είναι ότι τα βίντεό τους θα είναι πλέον προεπιλεγμένα στην πιο ιδιωτική κατηγορία. Αυτό σημαίνει ότι μόνο αυτοί και οι άνθρωποι με τους οποίους επιλέγουν να μοιραστούν βίντεο μπορούν να παρακολουθήσουν, λέει ο James Beser, Διευθυντής Διαχείρισης Προϊόντων για Παιδιά και Οικογένεια.

Είναι δυνατό να αλλάξετε αυτήν τη ρύθμιση έτσι ώστε τα βίντεο να είναι δημόσια, αλλά «θέλουμε να βοηθήσουμε τους νεότερους χρήστες να λαμβάνουν ενημερωμένες αποφάσεις σχετικά με το διαδικτυακό τους αποτύπωμα και το ψηφιακό απόρρητο, συμπεριλαμβανομένης της ενθάρρυνσής τους να κάνουν μια σκόπιμη επιλογή εάν θέλουν να δημοσιοποιήσουν το περιεχόμενό τους», εξηγεί ο Beser.

Το YouTube προσφέρει ήδη αυτό που αποκαλεί «ψηφιακή ευημερία», όπως παρακολούθηση χρόνου, υπενθύμιση για διάλειμμα και ώρα ύπνου, προγραμματισμένες ειδοποιήσεις και δυνατότητα απενεργοποίησης των ήχων ειδοποίησης και των δονήσεων. Οι υπενθυμίσεις διαλείμματος και ώρας ύπνου θα είναι ενεργοποιημένες από προεπιλογή και η αυτόματη αναπαραγωγή απενεργοποιείται από προεπιλογή. Τονίζουμε ξανά ότι μπορείτε να αλλάξετε αυτές τις ρυθμίσεις.

Το YouTube Kids προσθέτει μια επιλογή autoplay. Οι γονείς που θέλουν να παίζουν περιεχόμενο βίντεο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, όπως κατά τη διάρκεια μιας εκδρομής, μπορούν να το ενεργοποιήσουν. Αλλά όπως και για τα μεγαλύτερα παιδιά, είναι απενεργοποιημένο από προεπιλογή.

Τέλος, το YouTube έχει λάβει την απόφαση να αφαιρέσει περιεχόμενο από το YouTube Kids, το οποίο έχει «υπερβολικά εμπορικό περιεχόμενο». Παραδείγματα που έδωσε η Beser περιλαμβάνουν «βίντεο που εστιάζει μόνο στη συσκευασία των προϊόντων ή ενθαρρύνει άμεσα τα παιδιά να ξοδεύουν χρήματα». Δεν είναι σαφές πόσα βίντεο θα εξαφανιστούν από την εμπειρία του YouTube Kids εξαιτίας αυτής της απόφασης, αλλά σίγουρα σημαίνει ότι κανένα νέο περιεχόμενο αυτού του τύπου δε θα εμφανίζεται πια στην υπηρεσία.

Google Search

Στο Google, η εταιρεία θα επιτρέψει σε οποιονδήποτε κάτω των 18 ετών, ή τον γονέα ή κηδεμόνα τους, να ζητήσουν να αφαιρεθούν οι εικόνες τους από τα αποτελέσματα αναζήτησης του Google Image.

«Φυσικά, η αφαίρεση μιας εικόνας από την Αναζήτηση δεν την αφαιρεί από το διαδίκτυο, αλλά πιστεύουμε ότι αυτή η αλλαγή θα βοηθήσει τους νέους να ελέγχουν περισσότερο τις εικόνες τους στο διαδίκτυο», λέει η Mindy Brooks, Γενική Διευθύντρια του Kids and Family.

Ψάξτε για λεπτομέρειες σχετικά με το πώς να κάνετε αυτά τα αιτήματα «τις επόμενες εβδομάδες», λέει.

Η Google θα ενεργοποιήσει επίσης τα φιλτραρισμένα αποτελέσματα Ασφαλούς Αναζήτησης για χρήστες κάτω των 18 ετών και θα την καταστήσει την προεπιλεγμένη ρύθμιση για εφήβους που δημιουργούν νέους λογαριασμούς. Έχει ήδη ενεργοποιηθεί για παιδιά κάτω των 13 ετών. Τους επόμενους μήνες, η Ασφαλής Αναζήτηση θα εφαρμοστεί επίσης σε προγράμματα περιήγησης σε έξυπνες οθόνες.

Για όσους ανησυχούν για την παρακολούθηση τοποθεσίας, η Google σύντομα δε θα επιτρέπει σε παιδιά κάτω των 18 ετών να ενεργοποιήσουν την παρακολούθηση τοποθεσίας. «Είναι ήδη απενεργοποιημένη από προεπιλογή για όλους τους λογαριασμούς και τα παιδιά με εποπτευόμενους λογαριασμούς δεν έχουν τη δυνατότητα να ενεργοποιήσουν το Ιστορικό τοποθεσίας», λέει η Brooks. «Πηγαίνοντας αυτό ένα βήμα παραπέρα, σύντομα θα επεκτείνουμε αυτό το θέμα σε χρήστες κάτω των 18 ετών παγκοσμίως, πράγμα που σημαίνει ότι το Ιστορικό τοποθεσίας θα παραμείνει απενεργοποιημένο (χωρίς την επιλογή ενεργοποίησης).»

Η κίνηση έρχεται λίγο αφού το Instagram δήλωσε ότι όσοι είναι κάτω των 16 ετών που εγγράφονται στην εφαρμογή θα έχουν από προεπιλογή ιδιωτικούς λογαριασμούς.

Μαριάντζελα Παπαχρήστου
Πηγή: pcmag

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου