Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021

Παιδιά παχύσαρκα ή με χρόνια προβλήματα είναι πολύ σημαντικό να εμβολιαστούν

Την σύσταση για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών ανέλυσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, που αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις κατηγορίες παιδιών που κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικός ο εμβολιασμός τους.

Ο εμβολιασμός αυτής της ηλικιακής κατηγορίας στοχεύει, όπως εξήγησε, στην προστασία της υγείας των παιδιών, στην επαναφορά της διά ζώσης εκπαίδευσης και τις κοινωνικές δραστηριότητες που επηρεάζουν την ψυχική υγεία και στην προστασία των ευάλωτων ατόμων στο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον των παιδιών.

Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο εμβολιασμός για παιδιά που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο τα οποία, όπως είπε η κα Θεοδωρίδου, είναι παιδιά που είνα παχύσαρκα, με χρονιά προβλήματα σε όλα συστήματα - αναπνευστικό, κυκλοφορικό, πεπτικό, ουροποιητικό, παιδιά με νευρομυϊκές παθήσεις, ανοσοανεπάρκειες, σύνδρομα και νευροαναπτυξιακά προβλήματα.

Τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί είναι μεθοδολογίας mRNA και τόσο της Pfizer όσο και της Moderna είναι εγκεκριμένα ενώ είναι σε εξέλιξη μελέτες για μικρότερες ηλικίες με τροποποίηση της δόσης. Ήδη στις ΗΠΑ υπάρχουν στοιχεία για περισσότερες από 10 εκατομμύρια δόσεις.

Μετά το εμβόλιο παρατηρούνται οι συνήθεις ανεπιθύμητες ενέργειες ενώ για οι εξαιρετικά σπάνιες παρενέργειες στο περικάρδιο ή το μυοκάρδιο, παρατηρείται, σύμφωνα με την τελευταία δημοσίευση, σε 12,6 περιστατικά ανά εκατομμύριο. Το αντίστοιχο νούμερο των επιπτώσεων της φυσικής λοίμωξης από κορωνοϊό είναι υπερδεκαπλάσιο, εξήγησε η κα Θεοδωρίδου που προέτρεψε τους γονείς να συμβουλευτούν για το καινούργιο εμβόλιο τους παιδιάτρους.

Τρίτη δόση και ενήλικες

Η κα Θεοδωρίδου είπε πως για το ενδεχόμενο τρίτης δόσης εμβολίου, την λεγόμενη «ενισχυτική δόση», έχουν γίνει μελέτες και στην Ελλάδα συμπεριλαμβάνοντας ομάδες ατόμων που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων ή και συμπαγών οργάνων καθώς και ασθενών που κάνουν αιμοκάθαρση ή έχουν εμφανίσει νεοπλασίες. Οι μελέτες εξέτασαν και υγειονομικούς υπαλλήλους διαφόρων ηλικιών.

Σε προαναφερθείσες ευπαθείς κατηγορίες, μετά τους έξι μήνες μειώνεται σημαντικά το επίπεδο των αντισωμάτων και προβληματίζουν οι κατηγορίες των ανοσοκατασταλμένων λόγω νόσου ή θεραπείας. Το 44% των περιπτώσεων νόσησης παρά τον εμβολιασμό, συμβαίνει σε αυτή την ομάδα που η αποτελεσματικότητα των εμβολίων είναι περίπου η μισή σε σχέση με τους υγιείς.

Επιπρόσθετα, οι επιστήμονες εστιάζουν τόσο σε άτομα με μειωμένη ανοσιακή απόκριση λόγω ηλικίας και όσους έχουν αυξημένη έκθεση στον ιό.

Τα CDC των ΗΠΑ ανακοίνωσαν τις ομάδες για τις οποίες συστήνεται ενισχυτική δόση:

-ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση, ή υποβάλλονται σε ειδικές θεραπείες, χημειοθεραπείες ακτινοβολίες

-άτομα με μέτρια ή σοβαρού βαθμού συγγενή ανεπάρκεια

-τα άτομα με HIV, με προχωρημένη νόσο

-άτομα που λαμβάνουν φάρμακα λόγω νόσου όπως η κορτιζόνη, πάνω από 20 ml και άλλα ειδικά φάρμακα και βιολογικούς παράγοντες

Η εθνική Επιτροπή εμβολιασμών ζήτησε τις απόψεις των ιατρικών επιστημονικών εταιρειών και η ανταπόκριση ήταν άμεση. Η γνωμοδότηση θα στηριχθεί στα δεδομένα των μελετών και τα δεδομένα της χώρας μας, με βάση τα στοιχεία από σοβαρές λοιμώξεις παρά τον εμβολιασμό, τις νοσηλείες ή τους θανάτους.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν δεδομένα που να αποδεικνύουν την ανάγκη ενισχυτικής δόσης στον γενικό πληθυσμό, τόνισε η κα Θεοδωρίδου ενώ ο εμβολιασμός όλων, θεωρείται ισχυρή ασπίδα προστασίας απέναντι και στην παραλλαγή Δέλτα.

Πηγή: LIFO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου