Κυριακή 23 Μαΐου 2021

Πανελλήνιες 2021: Πώς θα υποβάλετε μηχανογραφικό για τα ΙΕΚ

Για πρώτη φορά φέτος οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων θα έχουν την δυνατότητα να υποβάλλουν παράλληλο μηχανογραφικό για την εισαγωγή τους στα Δημόσια ΙΕΚ

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι περίπου 100.000 υποψήφιοι των πανελληνίων εξετάσεων, όπου πλέον σε λιγότερο από ένα μήνα, θα κληθούν να διαγωνιστούν για τις Σχολές της προτίμησης τους στα ΑΕΙ.

Υπενθυμίζουμε ότι φέτος οι πανελλαδικές εξετάσεις θα ξεκινήσουν στις 14 Ιουνίου 2021 για όλους τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων και από τις 15 Ιουνίου 2021 για τους μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων.

Από το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη ανακοινωθεί το αναλυτικό πρόγραμμα πανελλαδικών εξετάσεων, ενώ φέτος για πρώτη φορά οι υποψήφιο θα ενημερωθούν, με γραπτό μήνυμα (sms) στα κινητά τους τηλέφωνα θα ενημερωθούν για τη βαθμολογία τους και για το τμήμα ή τη σχολή στην οποία εισάγονται.

Είναι πλέον γνωστό ότι οι υποψήφιοι των πανελληνίων 2021 θα έρθουν αντιμέτωποι με αυξημένες δυσκολίες σε σχέση με παλαιότερους απόφοιτους, αφού φέτος εκτός από την άγχος και τις επιπτώσεις της πανδημίας και της τηλεκπαίδευσης θα έχουν να αντιμετωπίσουν και τις αλλαγές που εισήγαγε το νέο Νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας στον μέσον της σχολικής χρονιάς.

Έτσι , από τις πανελλήνιες εξετάσεις φέτος καθιερώνεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.). Αφού γίνουν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις και ανακοινωθούν οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων, θα υπολογίζεται ο μέσος όρος της βαθμολογίας των υποψηφίων όλης της Ελλάδας σε κάθε ένα από τα 4 μαθήματα του κάθε Επιστημονικού Πεδίου, χωρίς την εφαρμογή κανενός συντελεστή.

Το εύρος των συντελεστών με τους οποίους θα πολλαπλασιαστεί ο μέσος όρος των επιδόσεων των υποψηφίων, ώστε να προκύψει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) είναι μεταξύ 0,8 και 1,2. Στα Ειδικά Μαθήματα το εύρος είναι μεταξύ του 0,7 και του 1,1.

Επιπλέον, επιστρέφουν και οι συντελεστές βαρύτητας στη βαθμολόγηση των δύο από τα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, όπως ίσχυε έως το 2019. Ο βαθμός των δύο μαθημάτων βαρύτητας θα πολλαπλασιάζεται με 1,3 και με 0,7 αντίστοιχα, δηλαδή Αρχαία (1,3), Ιστορία (0,7), Μαθηματικά (1,3), Φυσική (0,7), Βιολογία (1,3), Χημεία (0,7), Μαθηματικά (1,3) και Οικονομία (0,7), ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο του υποψηφίου.

Παράλληλα, από τις πανελλαδικές φέτος, δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα στους υποψηφίους να υποβάλλουν ένα παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο για τη φοίτηση τους σε δημόσιο ΙΕΚ.

Μάλιστα, το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε πριν από λίγες ημέρες εγκύκλιο με οδηγίες για τη συμπλήρωση του παράλληλου μηχανογραφικού που θα πρέπει να συμπληρώσουν όσοι υποψήφιοι επιθυμούν να εισαχθούν σε ΙΕΚ .

Πώς συμπληρώνετε το Μηχανογραφικό για τα ΙΕΚ

Όπως αναφέρει η σχετική εγκύκλιος η συμπλήρωση του μηχανογραφικού εντάσσεται στην πρώτη φάση για την εισαγωγή σε Δημόσια Ι.Ε.Κ. για το έτος κατάρτισης 2021-2022, δεδομένου ότι θα ακολουθήσει, όπως κάθε χρόνο, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων και επιλογής καταρτιζόμενων Δημοσίων Ι.Ε.Κ., την περίοδο Σεπτεμβρίου

Η υποβολή του παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου θα γίνει κατά την ίδια ακριβώς περίοδο υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (μηχανογραφικού δελτίου πρώτης φάσης) και θα αφορά σε συγκεκριμένο αριθμό θέσεων και σε συγκεκριμένες ειδικότητες ανά Δημόσιο Ι.Ε.Κ.

Ο κάθε υποψήφιος μπορεί να συμπληρώσει και τα δύο ή ένα από τα δύο. Το κριτήριο εισαγωγής στα ΙΕΚ θα είναι ο βαθμός απολυτηρίου. Ωστόσο εάν κάποιος υποψήφιος, όταν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα εισαχθεί και σε Πανεπιστήμιο αλλά και σε ΙΕΚ, τότε θα πρέπει να επιλέξει που θέλει να φοιτήσει.

Δικαίωμα συμπλήρωσης του παράλληλου μηχανογραφικού έχουν:
οι τελειόφοιτοι του σχολικού έτους 2020-2021 είτε συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του οικείου σχολικού έτους είτε όχι και
οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων του ίδιου σχολικού έτους, τελειόφοιτοι και μη. Τα αποτελέσματα των επιτυχόντων στα Δημόσια Ι.Ε.Κ., θα ανακοινωθούν ταυτόχρονα με αυτά των επιτυχόντων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Η εγγραφή των επιτυχόντων θα πραγματοποιηθεί το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία των εγγραφών στα Δημόσια Ι.Ε.Κ. θα ανακοινωθούν από τη Διεύθυνση Εφαρμογής Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Η κατάρτιση των πινάκων κατάταξης των ενδιαφερομένων και τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων στα Δημόσια Ι.Ε.Κ. θα είναι τα ίδια για όλα τα Δημόσια Ι.Ε.Κ., σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην υπ΄ αριθμ. 5954/23-06-2014 (Β΄ 1807) Υπουργική Απόφαση περί του Κανονισμού Λειτουργίας των Ι.Ε.Κ., όπως ισχύει.

Εισαγωγή στα ΙΕΚ σε δύο φάσεις

Στην συνέχεια θα ακολουθήσει και δεύτερη φάση εισαγωγής στα Δημόσια ΙΕΚ. Η δεύτερη αυτή φάση θα αφορά στις θέσεις ανά ειδικότητα που:
δεν καλύφθηκαν από την διαδικασία υποβολής του παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου, καθώς και
δεν προκηρύχθηκαν κατά την ανωτέρω διαδικασία.

Επισημαίνεται ότι δικαίωμα εγγραφής σε Ι.Ε.Κ. (επίπεδο 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων) έχουν μόνο απόφοιτοι ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ. καθώς και οι κάτοχοι ισότιμων τίτλων (επίπεδο 4 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων), όπως αυτά ορίζονται στον ν. 4763/2020. Οι αιτήσεις των υποψήφιων καταρτιζόμενων της πρόσκλησης, θα υποβληθούν κατά το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

Στη συνέχεια ακολουθούν οι διαδικασίες επιλογής καταρτιζόμενων σύμφωνα με τα κριτήρια επιλογής και εγγραφών που ισχύουν σε κάθε Δημόσιο Ι.Ε.Κ. για την έναρξη του εξαμήνου κατάρτισης. Διευκρινίζεται ότι, υποψήφιοι που συμπλήρωσαν το παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο αλλά δεν πέτυχαν την εισαγωγή τους σε τμήμα Δημοσίου Ι.Ε.Κ., διατηρούν το δικαίωμα συμμετοχής στην προαναφερόμενη διαδικασία υποβολής αιτήσεων, επιλογής και εγγραφών καταρτιζομένων Δημοσίων Ι.Ε.Κ., κατά την περίοδο του Σεπτεμβρίου.

Πηγή: alfavita

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου