Κυριακή 23 Μαΐου 2021

Πώς να μιλήσουμε σε γονείς που επιλέγουν να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους

Για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας COVID-19, ο εμβολιασμός δεν είναι απλώς υποθετικός για πολλούς γονείς. Είναι τώρα μια πραγματική επιλογή για παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω, και πολλοί γονείς έχουν αδράξει την ευκαιρία. Σύμφωνα με τα δεδομένα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), περισσότερα από 600.000 παιδιά μεταξύ 12 και 15 έλαβαν το εμβόλιο Pfizer την πρώτη εβδομάδα που ήταν διαθέσιμο (σ.σ. το άρθρο αναφέρεται στον πληθυσμό των ΗΠΑ).

Και οι ειδικοί πιστεύουν επίσης ότι μέχρι την έναρξη του νέου σχολικού έτους το φθινόπωρο, τα μικρότερα παιδιά θα μπορούσαν επίσης να έχουν δικαίωμα εμβολιασμού.

Αλλά υπήρξαν - και θα συνεχίσουν να υπάρχουν - πολλοί γονείς που επιλέγουν να εξαιρεθούν. Σε μια πρόσφατη έρευνα, το 25% των γονέων δήλωσαν ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, ενώ ένα άλλο 18% είπε ότι θα το έκαναν μόνο εάν το απαιτήσει το σχολείο των παιδιών τους. (Παραμένει ασαφές εάν τα σχολεία μπορούν νομικά να το απαιτήσουν).

Καθώς μπαίνουμε σε αυτήν την επόμενη φάση της πανδημίας της COVID-19 και της διάθεσης εμβολίων στα παιδιά, οι γονείς θα πρέπει να αρχίσουν να συνομιλούν μεταξύ τους για το ποια είναι τα σχέδιά τους - και σίγουρα θα προκύψουν διαφωνίες. Έτσι, οι γονείς της HuffPost US ρώτησαν τους παιδίατρους που είναι πεπειραμένοι ως προς τις συνομιλίες με γονείς και φροντιστές υγείας που διστάζουν να εμβολιαστούν σχετικά με ορισμένες βέλτιστες πρακτικές που πρέπει να θυμόμαστε.

Πρώτα απ′ όλα: Να ξέρουμε ότι είναι εντελώς OK να ρωτήσουμε γονείς τα πλάνα εμβολιασμού (των παιδιών τους)

«Θέλω πραγματικά να ενθαρρύνω τους γονείς να ρωτήσουν», δηλώνει στην HuffPost η Εντιθ Μπράχο-Σάντσεζ, παιδίατρος στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια στη Νέα Υόρκη. «Νομίζω ότι μερικές φορές δεν θέλουμε να πούμε το λάθος πράγμα ή να κάνουμε κακό στα συναισθήματα των ανθρώπων, αλλά όταν μιλάμε για την υγεία του παιδιού μας - ειδικά εάν πρόκειται να βρίσκονται σε ένα μέρος όπου εκτίθενται σε άλλους ανθρώπους για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο, όπως καλοκαιρινή κατασκήνωση ή ένα ύπνο - είναι οκ να ρωτήσουμε».

Ας μιλήσουμε απλά. Κάτι σαν: «Τι έχετε αποφασίσει για την οικογένειά σας σχετικά με τα εμβόλια;» είναι ένας καλός τρόπος, λέει η ίδια. Ή ακόμη και (να ρωτήσουμε): «Εμβολιάζεται η οικογένειά σας;» Και «πρόκειται να εμβολιαστείτε;», λέει επίσης.

Ας θυμηθούμε: Οι αποφάσεις εμβολιασμού άλλων ατόμων έχουν άμεσο αντίκτυπο στην υγεία της οικογένειάς μας. Ακόμα κι αν έχουμε εμβολιαστεί και έχουμε έναν έφηβο που έχει επίσης εμβολιαστεί, μπορεί να έχουμε ένα μικρότερο παιδί στο σπίτι που θα μπορούσε ακόμη να εκτεθεί (σε κίνδυνο ανεμβολίαστο).

«Εαν ρωτάμε σε ένα πλαίσιο νοιαξίματος και περιέργειας, αυτό θέτει τον τόνο και σπάνια μπορούμε να κάνουμε λάθος», δηλώνει η Μπράχο-Σάντσεζ.

Εάν είμαστε πρόθυμοι να εμβολιάσουμε το παιδί μας κατά της COVID-19, μπορεί να μας φανεί εντυπωσιακό (ή χειρότερα) να συνειδητοποιήσουμε ότι κάποιος γονέας που μας αρέσει και σεβόμαστε έχει άλλες απόψεις.

Αλλά ας θυμηθούμε: «Η διατήρηση της ενσυναίσθησης στην ”πρώτη γραμμή” των συνομιλιών μας με τους άλλους είναι απαραίτητη», δηλώνει η παιδίατρος δρ. Κέλι Φράντιν, η οποία διαχειρίζεται το δημοφιλές λογαριασμό Instagram Advice I Give My Friends και συνέταξε το πρόσφατο βιβλίο «Parenting in a Pandemic».

«Όλοι οι γονείς είχαν μια δύσκολη χρονιά και πολλοί που διστάζουν να εμβολιαστούν αμέσως μπορεί να αισθάνονται φοβισμένοι», λέει.

Και μάλιστα φαίνεται ότι υπάρχει μια αρκετά μεγάλη ομάδα γονέων - περίπου το 25% - που λένε ότι θέλουν πραγματικά να περιμένουν και να δουν πώς λειτουργεί το εμβόλιο πέρα από τις αρχικές κλινικές δοκιμές.

«Η υπερβολική πίεση μπορεί να οδηγήσει τα άτομα να παραμείνουν με μεγαλύτερη εμμονή στις αποφάσεις τους», προειδοποίησε η Φράντιν. «Μετά από λίγους μήνες δεδομένων κι αφού εκατομμύρια παιδιά έχουν πάει καλά μετά τον εμβολιασμό μπορεί να είναι όλα αυτά τα στοιχεία που εκείνα τα άτομα χρειάζονται για ”να πάρουν το τρένο”».

Ας μοιραστούμε το γιατί επιλέγουμε να εμβολιάσουμε το παιδιί μας

Η έρευνα έχει δείξει ότι ένας παράγοντας που μπορεί πραγματικά να βοηθήσει τους γονείς που διστάζουν να εμβολιάσουν το παιδί τους είναι οι συνομιλίες με άτομα που εμπιστεύονται, ιδιαίτερα παιδίατροι, αλλά και με φίλους και οικογένεια.

«Αν επιλέγουμε τον εμβολιασμό και άλλοι δεν το κάνουν, ας μοιραστούμε την λογική και την πεποίθησή μας (ότι αυτό είναι σωστό)», λέει η Φράντιν - παρόλο που προειδοποιεί τους γονείς να αποφύγουν την τάση να είναι υπερβολικά «εκπαιδευτικοί».

Η Φράντιν λέει ότι ακούει πολλούς γονείς που ανησυχούν ότι τα εμβόλια COVID-19 προωθούνται στα παιδιά τους μόνο για να βοηθήσουν στην επίτευξη της «ανοσίας της αγέλης». Φορείς όπως η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής έχει «αποκρούσει» την ιδέα ότι ο εμβολιασμός των παιδιών αφορά μόνο το μεγαλύτερο καλό, τονίζοντας ότι υπάρχουν πραγματικά οφέλη για τα μεμονωμένα παιδιά. «Ενώ λιγότερα παιδιά από τους ενήλικες έχουν υποστεί την πιο σοβαρή ασθένεια, αυτό δεν είναι καλοήθης νόσος στα παιδιά», δήλωσε ο πρόεδρος της Ακαδημίας.

«Τα παιδιά θα αποκομίσουν άμεσα και σημαντικά οφέλη από τον εμβολιασμό», ανέφερε η Φράντιν - ένα από τα σημαντικά εκ των οποίων είναι ότι θα μπορούν να είναι χωρίς μάσκα σε πολλές περιπτώσεις και να συνεχίσουν πολλές από τις κανονικές τους δραστηριότητες.

Η εξατομίκευση όλων αυτών και το να μιλήσουμε για τον λόγο για τον οποίο πιστεύουμε ότι το εμβόλιο για την COVID-19 θα βοηθήσει το παιδί μας, μπορεί να κάνει τους φίλους γονείς να σκεφτούν (κι εκείνοι) τα πιθανά οφέλη για το παιδί τους. Οι μελέτες δείχνουν, για παράδειγμα, ότι όταν οι παιδίατροι μιλούν σε γονείς που είναι διστακτικοί ως προς τα εμβόλια, αυτοί οι γονείς επηρεάζονται περισσότερο από τις προσωπικές πεποιθήσεις και εμπειρίες των γιατρών - όπως το να πουν στους ασθενείς ότι οι ίδιοι έχουν εμβολιάσει όλα τα παιδιά τους. Η αναφορά προσωπικών παραδειγμάτων μπορεί να είναι ισχυρή.
Ας ενημερωθούμε για ορισμένα βασικά στοιχεία

Προτού συνομιλήσουμε με έναν άλλο γονέα σχετικά με τα εμβόλια για την COVID-19, είναι καλή ιδέα να κάνουμε λίγο προγραμματισμό.

«Ας σκεφτούμε πιο μπροστά για να αποκτήσουμε κάποιο τρόπο να ανταποκριθούμε σε ό,τι ακούμε», λέει η Μπράχο-Σάντσεζ.

Ίσως να μελετήσουμε μερικούς από τους πιο συνηθισμένους μύθους γύρω από τα παιδιά και τον εμβολιασμό για την COVID-19 που μπορεί να αποθαρρύνουν τους γονείς, όπως αβάσιμοι φόβοι για τη μελλοντική γονιμότητα ή ότι το εμβόλιο είναι επικίνδυνο για τα παιδιά.

«Το πιο συνηθισμένο σχόλιο που ακούω από τους γονείς είναι ότι αισθάνεται πολύ νωρίς ή ότι πιέζονται», λέει η Φράντιν.

Για αυτούς τους γονείς, ο όρος «wrap speed» (σ.σ. το Operation Warp Speed ​​σηματοδοτεί την συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα που ξεκίνησε από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών για να διευκολύνει και να επιταχύνει την ανάπτυξη, κατασκευή και διανομή εμβολίων COVID-19, θεραπευτικών και διαγνωστικών), υποδηλώνει ότι η διαδικασία συντομεύτηκε με τρόπο που θυσιάστηκε η ασφάλεια και απλώς φοβούνται ότι το εμβόλιο θα μπορούσε να βλάψει τα παιδιά τους.

Και πάλι, ως προς αυτό, η περιέργεια, η ενσυναίσθηση και μερικές βασικές γνώσεις μπορούν να είναι πραγματικά χρήσιμες. (Οι ιστότοποι του AAP και του CDC αποτελούν εξαιρετικές πηγές πληροφοριών.)

Τελικά, ας θυμηθούμε: Δεν είναι δική μας ευθύνη να προσπαθήσουμε να πείσουμε άλλους γονείς και η έρευνα δείχνει ότι οι παιδίατροι (δηλ. πιθανώς όχι εμείς) πραγματικά είναι ο μοναδικός πιο σημαντικός παράγοντας για να πεισθούν οι γονείς να δεχτούν τον εμβολιασμό. Ας επιλέξουμε, λοιπόν, τις μάχες μας και μετά ας κάνουμε ό, τι πρέπει να κάνουμε για να διατηρήσουμε το παιδί μας υγιές και ασφαλές.

Πηγή: HuffingtonPost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου