Κυριακή 23 Μαΐου 2021

Αλαμπάμα: Τέλος η απαγόρευση της γιόγκα στα δημόσια σχολεία- Αλλά δεν επιτρέπεται το «namaste»

Η Αλαμπάμα ήρε την απαγόρευση των μαθημάτων γιόγκα στα δημόσια σχολεία, έπειτα από τρεις δεκαετίες. Όμως, απαγορεύεται η λέξη «namaste» και η επανάληψη του «om» στις τάξεις.

Η Ρεπουμπλικανή κυβερνήτης της πολιτείας, Κέι Άιβι, υπέγραψε νομοσχέδιο που αναιρεί την απαγόρευση που είχε επιβληθεί το 1993 και επιτρέπει πλέον στα διοικητικά συμβούλια των σχολείων της περιοχής να αποφασίσουν αν θα διδάσκεται η γιόγκα στους μαθητές τους.

Ομάδες συντηρητικών Χριστιανών έδωσαν «μάχη» για να διατηρηθεί η απαγόρευση, υποστηρίζοντας ότι η διδασκαλία της γιόγκα στα σχολεία μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να ασπαστούν τα παιδιά τον Ινδουισμό.

Απόψεις όπως αυτή εκφράζονται στο πλαίσιο ευρύτερων αντιδράσεων ενάντια στη γιόγκα στα σχολεία, καθώς μετατρέπεται σε ένα δημοφιλές εργαλείο για τους εκπαιδευτικούς. Τα αμερικανικά Κέντρα για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Ασθενειών (CDC) συνιστούν τη χρήση της γιόγκα και του διαλογισμού στα σχολεία, προκειμένου να μειωθεί το άγχος και να αυξηθεί η ικανότητα των μαθητών να θυμούνται τα πράγματα πιο καθαρά.

Ο Τζέρεμι Γκρέι, αντιπρόσωπος των Δημοκρατικών και πιστοποιημένος δάσκαλος γιόγκα, κατέθεσε τρεις φορές το νομοσχέδιο για την άρση της απαγόρευσης μέχρι τελικά να εγκριθεί με 75 ψήφους υπέρ και 14 κατά.

«Το επιχείρημα για τον Ινδουισμό είναι το μόνο που έχουν αυτές οι συντηρητικές ομάδες. Και αυτό τους κάνει να φαίνονται παραπληροφορημένοι για το ζήτημα», δήλωσε ο Γκρέι.

Το τελικό νομοσχέδιο τροποποιήθηκε, καθώς προστέθηκε διάταξη που προβλέπει ότι οι γονείς θα πρέπει να υπογράψουν άδεια προκειμένου τα παιδιά να κάνουν γιόγκα στο σχολείο. Άλλη αλλαγή προβλέπει ότι το σχολικό προσωπικό δεν θα πρέπει να χρησιμοποιεί «τεχνικές που περιλαμβάνουν ύπνωση, διαλογισμό ή οποιαδήποτε πτυχή ανατολικής φιλοσοφίας και θρησκευτικής εκπαίδευσης».

Ο Γκρέι σχολίασε ότι αυτές οι τροποποιήσεις δεν ήταν απαραίτητες, επειδή το νομοσχέδιο ήδη επικεντρωνόταν στις στάσεις και τις ασκήσεις της γιόγκα και όχι σε θρησκευτικά ζητήματα. «Πολλά από αυτά δεν τα κάνουμε έτσι κι αλλιώς. Δεν υπνωτίζουμε ανθρώπους. Πραγματικά, φάνηκε πολύ προσβλητικό. Πολλά από αυτά απλά δεν βγάζουν νόημα», παρατήρησε.

Με πληροφορίες από Guardian

Πηγή: LIFO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου