Πέμπτη 22 Απριλίου 2021

Αύξηση των οφθαλμικών συμπτωμάτων στα παιδιά λόγω τηλεκπαίδευσης

Η τηλεκπαίδευση έχει μπει για τα καλά στη ζωή των Ελλήνων μαθητών. Τα παιδιά καλούνται να βρίσκονται μπροστά από μια οθόνη πολλές ώρες την ημέρα, προκειμένου να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους, καθώς η δια ζώσης λειτουργία σε Γυμνάσια, Δημοτικά και Νηπιαγωγεία προς το παρόν έχει ανασταλεί λόγω της πανδημίας.

Η υποχρεωτική χρήση όμως των οθονών για λόγους τηλεκπαίδευσης, αλλά και για τηλεψυχαγωγία από τα μικρά παιδιά φαίνεται πως έχει επιπτώσεις στα μάτια τους, καθώς προκαλεί οφθαλμικά συμπτώματα που στο μέλλον μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα.

Ν. Κοζέης: «Πολλά παιδιά βλεφαρίζουν και πολλοί νομίζουν ότι πρόκειται για τικ»
Στο ράδιο Χρόνος 87.5fm φιλοξενήθηκε ο οφθαλμίατρος του Παιδοοφθαλμολογικού Κέντρου Ελλάδος Νίκος Κοζέης και παρατήρησε ότι υπάρχει μια αύξηση των οφθαλμικών συμπτωμάτων στα μικρά παιδιά λόγω της πολύωρης χρήσης των οθονών.

«Με την εμφάνιση του κορωνοϊού και το αναγκαστικό κλείσιμο των σχολείων αυξήθηκαν εκθετικά οι ώρες της χρήσης των οθονών με αποτέλεσμα να έχουμε αύξηση των διαφόρων συμπτωμάτων», δήλωσε προλογικά. Ως επιστήμονας τόνισε ότι μερικά από αυτά τα συμπτώματα είναι ότι «πολλά παιδιά βλεφαρίζουν και πολλοί γονείς νομίζουν ότι πρόκειται για τικ και ανησυχούν, ενώ συνήθως πρόκειται για ξηρασία των ματιών». Επιπλέον σε παιδιά κυρίως σχολικής ηλικίας έχει διαπιστωθεί η εμφάνιση συχνών πονοκεφάλων λόγω των πολλών ωρών χρήσης οθονών.

Φυσικά αυτό το κομμάτι δεν αφήνει ανεπηρέαστα και τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας. Ως οφθαλμίατρος ο κος Κοζέης επεσήμανε τα εξής: «θα πρέπει ένα παιδί που είναι 2-3 ετών να μην εκτίθεται καθόλου σε οθόνες εάν είναι δυνατόν, παρά μόνο στην τηλεόραση που την έχουμε “αθωώσει”. Αυτά παιδιά δεν θα πρέπει να εκτίθενται καθόλου κυρίως στο κινητό τηλέφωνο που είναι πάρα πολύ κουραστικό και έχει και περισσότερη ακτινοβολία σε σχέση με άλλες οθόνες».

Μυωπία, παχυσαρκία και διαταραχές ύπνου
Βέβαια, η υπέρμετρη χρήση των οθονών από παιδιά έχει και άλλα συμπτώματα τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.

Συγκεκριμένα, ο οφθαλμίατρος ανέφερε ότι «περάν των οφθαλμολογικών προβλημάτων αντιμετωπίζονται και άλλα προβλήματα όπως είναι η απομόνωση του παιδιού. Έχουμε δει αύξηση της μυωπίας, αύξηση της παχυσαρκίας και κυρίως έχουμε δει ότι παιδιά που χρησιμοποιούν το τάμπλετ και τις οθόνες πριν τον ύπνο έχουν μια διαταραχή στον ύπνο».

Σύμφωνα με τον κο Κοζέη η διαταραχή στον ύπνο -που εντοπίζεται και στους ενήλικες- γίνεται «γιατί οι οθόνες εκπέμπουν την λεγόμενη μπλε ακτινοβολία και αυτή αθροιστικά μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στο μέλλον στα μάτια. Εκείνο που ξέρουμε είναι ότι αυτή η ακτινοβολία επηρεάζει το βιολογικό μας ρολόι για αυτό δεν πρέπει κάποιος να ασχολείται με τις οθόνες πριν από τον ύπνο, γιατί διαταράσσεται ο ρυθμός του ύπνου».


Ποια μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν
Θα ήταν επομένως αναγκαίο για να μειωθούν τα παραπάνω συμπτώματα να ληφθούν κάποια μέτρα που θα βοηθήσουν τόσους τους μαθητές όσο και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας

Αυτά τα μέτρα είναι τα εξής: Θα πρέπει τουλάχιστον τα προσχολικά παιδιά να μην κάνουν έντονη τηλεκπαίδευση. Τα παιδιά του δημοτικού σχολείου θα πρέπει να μειώσουν τις ώρες της τηλεκπαίδευσης, στις απολύτως απαραίτητες. Η τηλεψυχαγωγία θα πρέπει να μεταφερθεί προς το Σαββατοκύριακο, εφόσον υπάρχει αναγκαστική τηλεκπαίδευση μέσα στην εβδομάδα. Στις μικρές ηλικίες, τις προσχολικές, η τηλεκπαίδευση να μην γίνεται παραπάνω από μια ώρα. Σημαντικό επίσης είναι να γίνονται διαλείμματα στα ενδιάμεσα χρονικά διαστήματα στην τηλεκπαίδευση.

Τέλος, ο κος Κοζέης επισημαίνει ότι εάν τα μάτια ζητούν παραπάνω υγρασία και γίνεται ο βλεφαρισμός πάρα πολύ συχνός μπορεί να χρησιμοποιηθούν τα “τεχνητά” δάκρυα από τα φαρμακεία. Αξίζει να σημειωθούν τα λεγόμενά του σχετικά με την “απόδραση” των παιδιών από τις οθόνες. «Ένα παιδί μπορεί να αποτοξινωθεί βγαίνοντας έξω. Τώρα βέβαια είμαστε λίγο περιορισμένοι αλλά μπορεί να βγει στην αυλή ή στο μπαλκόνι», κατέληξε.

Πηγή: χρόνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου