Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

Εκδήλωση για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Αρχαιολογία: μια δεύτερη ευκαιρία»,

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Αρχαιολογία: μια δεύτερη ευκαιρία», είναι ένα πρόγραμμα τοπικής ιστορίας που σχεδιάστηκε για τους μαθητές τους σχολείου δεύτερης ευκαιρίας του καταστήματος κράτησης των Διαβατών Θεσσαλονίκης. Λαμβάνοντας υπόψη τον ενταξιακό χαρακτήρα της δράσης δόθηκε έμφαση στη «δεύτερη ευκαιρία». Από τη μια πλευρά η αρχαιολογία δίνει στα πράγματα του παρελθόντος μια δεύτερη ευκαιρία ύπαρξης και ένταξης στο παρόν και από την άλλη οι κρατούμενοι μαθητές έχουν μια δεύτερη ευκαιρία να δουν μέσα από ένα νέο πρίσμα και να επανακαθορίσουν τη σχέση τους με το παρελθόν και το παρόν της πόλης και να διαμορφώσουν τελικά τη στάση τους για το μέλλον.
Στην εισήγηση θα αναλύσουμε το σκεπτικό του προγράμματος και θα αναφερθούμε στην εμπειρία που αποκομίσαμε από την υλοποίησή του και στα συμπεράσματά μας για την επικοινωνιακή και εκπαιδευτική δυναμική της αρχαιολογικής γνώσης.


Τρίτη 23 Μαρτίου 2021
Ώρα: 19:00 - 20:30

Meeting ID: 830 3463 3484
Passcode: 433502
***

Εισηγητές:
* Γιάννης Καρλιάμπας
Αρχαιολόγος, ΜΔΕ στην Προϊστορική Αρχαιολογία, ΜΔΕ στην Μουσειολογία – Πολιτιστική Διαχείριση.
Αρχαιολόγος στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης). Από το 2008 ασχολούμαι με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Τα τελευταία χρόνια, από το 2017, με τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και τον συντονισμό δράσεων απευθυνόμενων σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (ΑμεΑ, πρόσφυγες, φυλακισμένοι).
* Πέλλη Μάστορα
Αρχαιολόγος, MA στη Βυζαντινή Αρχαιολογία (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), PhD Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό (Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου). Μέλος του Κέντρου Σύγχρονης Αρχαιολογίας.
Αρχαιολόγος στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη μελέτη των εντοίχιων ψηφιδωτών και την ιστορία της αρχαιολογικής έρευνας στη Θεσσαλονίκη.

Συντονίζουν:
• Λένα Κούτσικα, Εκπαιδευτικός, Εμψυχώτρια Ομάδων, Ψυχοθεραπεύτρια NDI
• Γιώργος Αναστασόπουλος, Κοινωνικός Επιστήμονας, Ανθρωπολόγος, Ψυχοθεραπευτής NDI

Πηγή: Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου