Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

Εκδήλωση: Ελληνική Επανάσταση, Εκπαίδευση και Συλλογική Μνήμη - Μεταμορφώσεις της σχολικής και της δημόσιας ιστορίας

Το Ίδρυμα Λαμπράκη διοργάνωσε σε συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο και τον Όμιλο για την Ιστορική Εκπαίδευση στην Ελλάδα, ένα διεθνές διαδικτυακό συνέδριο με θέμα "Ελληνική Επανάσταση, Εκπαίδευση και Συλλογική Μνήμη. Μεταμορφώσεις της σχολικής και της δημόσιας ιστορίας". Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 18-19 Φεβρουαρίου του 2021 και ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας 1821-2021.

Το Συνέδριο, μεταξύ άλλων, ασχολείται με τα σχολεία, τους δασκάλους και τις διδακτικές μεθόδους στην Ελληνική Επανάσταση, καθώς και τη διδασκαλία της Ελληνικής Επανάστασης στο ελληνικό σχολείο.

Ο στόχος του Συνεδρίου είναι τριπλός: (α) να διερευνήσει τις προεπαναστατικές μορφές της εκπαίδευσης καθώς και τη συγκρότηση των πρώτων εκπαιδευτικών θεσμών στη διάρκεια του Αγώνα και της καποδιστριακής περιόδου (β) να παρακολουθήσει τους τρόπους με τους οποίους η Ελληνική Επανάσταση διδάχτηκε στο ελληνικό σχολείο (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση) από το 1834 μέχρι σήμερα και (γ) να διερευνήσει τις ποικίλες μορφές που πήρε η μνήμη της Επανάστασης στη δημόσια ιστορία.

Ομιλητές: Σεβαστή-Σοφία Ανθοπούλου, Χριστίνα Κουλούρη, Joep Leerssen, Mirela Murgescu, Esra Özsüer, Παύλος Μ. Παύλου, Γιάννης Κόκκωνας, Κώστας Λάππας, Μάριος Λιβιεράτος, Χάρης Αθανασιάδης, Άγγελος Παληκίδης, Βασιλική Σακκά, Δώρα Μαρκάτου, Γεωργία Αντωνοπούλου, Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Παναγιώτης Στάθης, Ελένη Κούκη

Μπορείτε να βρείτε τις ομιλίες εδώ.

Πηγή: BLOD

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου