Τρίτη 9 Μαρτίου 2021

Η ρομποτική στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση

Η σχεδίαση ενός καινοτόμου προγράμματος εκπαίδευσης με σκοπό την εισαγωγή της εκπαιδευτικής ρομποτικής και των απαραίτητων εννοιών προγραμματισμού στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, είναι ο στόχος του προγράμματος στο οποίο συμμετέχει το γραφείο ευρωπαϊκών προγραμμάτων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης. Στο πρόγραμμα συμμετέχει το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, το EmphasysCenter από την Κύπρο, τον εκπαιδευτικό οργανισμό Hansigland από τη Σουηδία και την εταιρεία LifelongLearningPlatform από το Βέλγιο.

Σκοπός του έργου είναι η σχεδίαση και η υλοποίηση ενός καινοτόμου προγράμματος εκπαίδευσης με στόχο την εισαγωγή της εκπαιδευτικής ρομποτικής και των απαραίτητων εννοιών προγραμματισμού στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Τα αποτελέσματα του παραπάνω έργου αναμένεται να ενισχύσουν την ικανότητα των μαθητών στην ανάπτυξη αναλυτικής σκέψης για την επίλυση προβλημάτων, καλλιεργώντας παράλληλα δεξιότητες όπως η εφευρετικότητα και η συνεργασία.

Στο μαθητικό κοινό, η ομάδα στόχος είναι παιδιά δημοτικού σχολείου ηλικίας 9 ως 12 ετών ενώ σε ό,τι αφορά στους εκπαιδευτικούς, το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με ελάχιστη ή δίχως προηγούμενη εμπειρία στον προγραμματισμό και στη ρομποτική.

To εκπαιδευτικό πακέτο που έχει αναπτυχθεί, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα πλούσιο τόμο με αναλυτικές οδηγίες για την κατασκευή, τον προγραμματισμό και την χρήση των ρομπότ, τόσο ως αυτόνομες συσκευές όσο και ως παιδαγωγικό υλικό για τη σχολική τάξη, εμπλουτισμένο με όλες τις σύγχρονες διδακτικές μεθόδους.

Χθες ολοκληρώθηκε η φάση πιλοτικής εφαρμογής σε όλες τις χώρες. Στην Ελλάδα η πιλοτική πραγματοποιήθηκε σε δυο Δημοτικά Σχολεία στην Αττική και σε πέντε Δ.Σ στην Κρήτη. Πρόκειται για το 3ο και 11ο Δ.Σ. Αμαρουσίου, 19ο και 12ο ΔΣ Ηρακλείου, Δ.Σ. Νέας Ανατολής Ιεράπετρας, Δ.Σ. Ταυρωνίτη Χανίων και Δ.Σ. Πλακιά Ρεθύμνου.

Πηγή: Πατρίς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου