Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021

Γαλλία: Οργή για τον βιασμό ανήλικης και δικαστικές αποφάσεις εναντίον της

Μία απίστευτη υπόθεση βιασμού ανήλικης από 20 πυροσβέστες, σύμφωνα με τις καταγγελίες της ίδιας, στο Παρίσι, και η ανυπαρξία νομικής προστασίας της έχουν προκαλέσει σάλο στη Γαλλία. 

Την Κυριακή, μάλιστα, γυναικείες οργανώσεις διαδήλωσαν σε όλη τη χώρα για να υπερασπιστούν την Ζουλί (δεν είναι αυτό το πραγματικό της όνομα) και να διαμαρτυρηθούν για μία σειρά από αθωωτικές αποφάσεις για τους κατηγορούμενους, καταδεικνύοντας όχι μόνο τα κενά του νόμου στη Γαλλία, αλλά και τη γενικότερη νοοτροπία για το σεξ με ανήλικα άτομα που εξακολουθεί να επικρατεί στο σύστημα της γαλλικής Δικαιοσύνης. 

Οπως γράφει ο Guardian, η ανήλικη ήταν 13 ετών όταν βιάστηκε πρώτη φορά από τον Πιέρ, έναν πυροσβέστη, ο οποίος για τα επόμενα δύο χρόνια τη βίαζε επανειλημμένα, ενώ την «πρόσφερε» και σε άλλους 19 συναδέλφους του. 

Αυτή την εβδομάδα, η υπόθεση της Ζουλί εξετάζεται στο Ανώτατο Εφετείο της χώρας και οι ακτιβιστές ελπίζουν ότι θα είναι ο καταλύτης ώστε να αλλάξει επιτέλους η νομοθεσία για την ηλικία σεξουαλικής συναίνεσης. 

Η ιστορία ξεκίνησε το 2008, όταν η Ζουλί ήταν 13 ετών και υπέφερε από σοβαρές επιληπτικές κρίσεις, που προκαλούνταν εν μέρει από μεγάλο στρες. Στη διάρκεια μιας κρίσης, η μητέρα κάλεσε σε βοήθεια και ένας πυροσβέστης, ο Πιέρ, έσπευσε στο σπίτι, όπου κατάφερε να ηρεμήσει το κορίτσι. Στη συνέχεια, αυτός βρήκε το τηλέφωνο του σπιτιού από το αρχείο με το ιατρικό ιστορικό της Ζουλί και άρχισε να της τηλεφωνεί. Η μητέρα της χάρηκε για το ενδιαφέρον του πυροσβέστη χωρίς να πάει ο νους της σε κάτι άλλο. 

Η Ζουλί κατέθεσε αργότερα ότι τη βομβάρδισε με «μηνύματα τρυφερότητας». Αργότερα, της ζήτησε να βγάλει τα ρούχα της μπροστά στην κάμερα του υπολογιστή, από όπου την έβλεπε και μάλιστα έδωσε το τηλέφωνό της σε άλλον πυροσβέστη, ο οποίος της ζήτησε το ίδιο. 

Τον Ιανουάριο του 2009, ο Πιέρ επισκέφθηκε ξανά την Ζουλί και η μητέρα της έβγαλε τον σκύλο βόλτα. Τότε, ο πυροσβέστης βίασε την κόρη της. «Νόμιζα ότι ήταν ο τελευταίος που θα έκανε κάτι τέτοιο, γιατί την είχε βοηθήσει τόσες φορές και ήξερε πόσο ευάλωτη ήταν». Η ίδια μάλιστα είχε φτιάξει και κέικ που έδωσε στους πυροσβέστες για να τους ευχαριστήσει που ενδιαφέρονταν για την κόρη της. 

Τον Νοέμβριο του 2009, ο Πιέρ, φορώντας τη στολή του, πήρε την 14χρονη Ζουλί στο διαμέρισμά του, όπου τη βίασε ξανά, σύμφωνα με την κατάθεσή της. Δύο συνάδελφοί του ήρθαν με τη στολή τους και αυτοί και τη βίασαν όλοι μαζί, ενώ παρακολουθούσαν πορνό. 

Οι τρεις πυροσβέστες έχουν παραδεχθεί ότι έκαναν σεξ μαζί της, ισχυριζόμενοι ότι ήταν συναινετικό. Σε ημερολόγιο που έγραψε λίγο αργότερα η έφηβη, ανέφερε ότι ήταν «τρομοκρατημένη ενώ είχε παραλύσει από τον φόβο της». 

Σύμφωνα με τις καταθέσεις, η ψυχική και σωματική υγεία της Ζουλί επιβαρύνθηκε ιδιαίτερα μετά τον βιασμό, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι κρίσεις επιληψίας και να καλούνται σε βοήθεια συχνότερα οι πυροσβέστες, οι οποίοι έσπευσαν στο σπίτι της 130 φορές μέσα σε δύο χρόνια! Η Ζουλί φοβόταν ολοένα και περισσότερο, μέχρι που σταμάτησε να βγαίνει από το σπίτι και ο γιατρός της έδωσε αγχολυτικά. 

Τον Ιούλιο του 2010, σταμάτησε να παίρνει τα φάρμακα και έχοντας καθαρότερο μυαλό, φανέρωσε στη μητέρα της το τρομακτικό μυστικό της. Στις 31 Αυγούστου του 2010, η μητέρα της κατέθεσε στην αστυνομία. 

Εξι μήνες αργότερα, οι τρεις άντρες, τους οποίους κατηγόρησε για βιασμό, τέθηκαν υπό διερεύνηση, όχι όμως οι υπόλοιποι 17. 

Στα πρώτα στάδια της έρευνας, τέσσερις ακόμα πυροσβέστες δήλωσαν ότι ήταν παρόντες σε έναν από τους βιασμούς και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες γιατί δεν την προστάτεψαν. Αργότερα, όμως, οι κατηγορίες αποσύρθηκαν. 

Στη διάρκεια της ανάκρισης, δύο από τους κατηγορούμενους για βιασμό είπαν ότι συμμετείχαν σε ομαδικό σεξ με τη Ζουλί, εν ώρα καθήκοντος, φορώντας τις στολές τους. Αλλος ένας παραδέχθηκε ότι έκανε σεξ μαζί της σε τουαλέτα του νοσοκομείου όπου την είχαν μεταφέρει, αλλά ισχυρίσθηκε ότι δεν πρόσεξε ότι το παιδί ήταν ευάλωτο. 

Τον Μάρτιο του 2011, ένας δικαστής διορίστηκε για να διερευνήσει την υπόθεση του ομαδικού βιασμού από τους τρεις άντρες. Η έρευνά του κράτησε οκτώ χρόνια! Τον Ιούλιο του 2019, απέσυρε τις κατηγορίες για βιασμό και τις αντικατέστησε με «συναινετικό διεισδυτικό σεξ με ανήλικη κάτω των 15». 

Ακούγοντας την απόφαση, η Ζουλί αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει και τραυματίστηκε σοβαρά. Η οικογένειά της απέρριψε την απόφαση του δικαστή και άσκησε έφεση. Τον περασμένο Νοέμβριο, η έφεση απορρίφθηκε επειδή το δικαστήριο απεφάνθη ότι η Ζουλί είχε συναινέσει στις σεξουαλικές πράξεις. 

Η εκδίκαση της υπόθεσης θα φτάσει στο τέλος της την Τετάρτη, στο Ανώτατο Εφετείο. Οι δικηγόροι της θα προσπαθήσουν να πείσουν τους δικαστές ότι οι 20 εμπλεκόμενοι πυροσβέστες, από διάφορες μονάδες του Παρισιού, πρέπει να κατηγορηθούν για βιασμό. Προς το παρόν, μόνο οι τρεις κατηγορούνται για «σεξουαλική παραβίαση». 

Κατά τη γαλλική νομοθεσία, θεωρείται αδίκημα όταν κάποιος σε θέση εξουσίας κάνει σεξ με άτομο κάτω των 18. Για να απαγγελθούν κατηγορίες για βιασμό, πρέπει ο ενάγων να αποδείξει ότι βιάστηκε ή εξαναγκάστηκε με τη βία. Διαφορετικά, η κατηγορία μετατρέπεται σε σεξουαλική παραβίαση, με ανώτατη ποινή τα επτά χρόνια, ενώ ο βιασμός τα 20 χρόνια. 

Το 2018, έπειτα από διαμαρτυρίες φεμινιστικών οργανώσεων, προτάθηκε αλλαγή στη νομοθεσία, ορίζοντας την ηλικία της συναίνεσης στα 15, και το σεξ με νεαρότερο άτομο, βιασμό. Η πρόταση, όμως, δεν πέρασε, καθώς κυβερνητική έκθεση συμπέρανε ότι θα προκαταλάμβανε το δικαστήριο για την ενοχή των κατηγορούμενων. 

Η Μαργκερίτ Στερν και η φεμινιστική της οργάνωση «Αμαζόνες», συμμετείχαν στις διαμαρτυρίες υπέρ της Ζουλί. 

«Για 10 χρόνια, η οικογένεια πάλευε μόνη της, τώρα χιλιάδες φεμινίστριες από όλη τη Γαλλία ενώθηκαν μαζί της. Απαιτούμε οι πυροσβέστες να κατηγορηθούν για βιασμό και όχι σεξουαλική παραβίαση. Αυτή η κουλτούρα του μισογυνισμού στα δικαστήριά μας πρέπει να τελειώσει», είπε. 

Ο εισαγγελέας στην υπόθεση ελπίζει ότι αν κερδίσει, θα δώσει το έναυσμα για αλλαγή του νόμου, ώστε να αφαιρεθεί η ανάγκη απόδειξης χρήσης βίας, που ισχύει σήμερα για να καταδικάζονται βιαστές ανήλικων κάτω των 15 ετών. 

Η Μαρζολέν Βινιολά, δικηγόρος της Ζουλί, είπε: «Η υπόθεση αυτή έχει όλα τα στερεότυπα περί βιασμού: οι δικαστές και ο ψυχίατρος λένε ότι η Ζουλί λέει ψέματα, ότι συναίνεσε στο σεξ με όλους αυτούς τους άντρες και ότι λέει ψέματα ότι βιάστηκε επειδή ντρέπεται». 

Τον περασμένο μήνα, η γαλλική Γερουσία υπερψήφισε έναν νόμο που τοποθετεί το όριο της συναίνεσης στα 13 έτη, όμως όλες οι οργανώσεις για την προστασία των παιδιών θεωρούν αυτήν την ηλικία πολύ μικρή. 

Πηγή: Protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου