Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021

Έρευνα: Ασφαλή τα εμβόλια για ανοσοκατεσταλμένα παιδιά

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι τόσο τα αδρανοποιημένα όσο και τα ζωντανά εξασθενημένα εμβόλια είναι ασφαλή για να χορηγηθούν σε παιδιά που πάσχουν από αυτοάνοσες ασθένειες.

Η ομάδα του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ και το Ινστιτούτο NHS Foundation Trust διαπίστωσαν ότι τα αδρανοποιημένα και τα ζωντανά εξασθενημένα εμβόλια παράγουν επαρκή ανοσοαπόκριση και είναι ασφαλή να δοθούν σε παιδιά που ζουν με αυτοάνοσες ασθένειες. Η ομάδα εξέτασε 37 πρωτότυπα άρθρα: στα 25 μελέτησαν τα απενεργοποιημένα εμβόλια γρίπης, τον ιό της ηπατίτιδας Α, τον ιό της ηπατίτιδας Β και τον ιό του ανθρώπινου θηλώματος, και στα 12 μελέτησαν τα ζωντανά εξασθενημένα εμβόλια του ιού της ανεμοβλογιάς, του έρπητα ζωστήρα της ιλαράς, της παρωτίτιδας και της ερυθράς.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Expert Review of Vaccines.

Εμβόλιο και αυτοανοσία

Τα στεροειδή και τα βιολογικά σκευάσματα χαμηλής δόσης βρέθηκαν να μην έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην ανοσοαπόκριση των εμβολίων, κατέληξε η μελέτη.

Ενας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Δρ Peter Arkwright, Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και Σύμβουλος Παιδιατρικής Ανοσολογίας στο Royal Manchester Children’s Hospital , δήλωσε ότι: «Τα παιδιά με αυτοάνοσες ασθένειες όπως η νόσος του Crohn, ο Λύκος και η νεανική αρθρίτιδα συχνά χρειάζονται θεραπεία με ανοσοκατασταλτικά. Αν και η πρόληψη της λοίμωξης είναι ζωτικής σημασίας σε αυτούς τους ασθενείς, υπήρξαν από καιρό συνεχιζόμενες ανησυχίες από τους κλινικούς για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του εμβολιασμού, ιδιαίτερα των εμβολίων με ιογενή εξασθένηση. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τόσο τα ζωντανά όσο και τα ανενεργά εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά και έτσι ελπίζουμε ότι αυτή η μελέτη θα αντιμετωπίσει αυτές τις ανησυχίες".

«Τα παιδιά που υποβάλλονται σε θεραπεία με ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για αυτοάνοσες ασθένειες πρέπει να λαμβάνουν εμβόλια για να τα προστατεύουν από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν από εμβόλια. Ωστόσο, υποστηρίζουμε ότι οι ασθενείς που λαμβάνουν στεροειδή υψηλής δόσης και κυκλοφωσφαμίδη πρέπει να αποφεύγουν ζωντανά εμβόλια ιών. "

Αν και η προστασία που δόθηκε από τα εμβόλια ήταν επαρκής, οι συγκεντρώσεις αντισωμάτων μπορεί να είναι χαμηλότερες σε ασθενείς που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά, οπότε η ομάδα υποστηρίζει ότι οι ασθενείς που λαμβάνουν τέτοια φάρμακα ενδέχεται να απαιτούν πρόσθετα εμβόλια στο μέλλον για να διασφαλιστεί η διατήρηση της προστασίας τους.

Πηγές: https://www.healtheuropa.eu
Πηγή: iatronet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου