Στην περίπτωση της Α΄ Λυκείου δεν έχουν διασφαλιστεί οι προϋποθέσεις, ώστε η εξεταστέα /διδακτέα ύλη να διδαχθεί και να εξεταστεί με ενιαίο τρόπο σε όλα τα σχολεία όλης της χώρας.
Επομένως, είναι απόλυτη ανάγκη το ΥΠΑΙΘ, για λόγους παιδαγωγικούς και διδακτικούς, να προχωρήσει είτε σε αναβολή εφαρμογής της Τράπεζας Θεμάτων είτε σε εξορθολογισμό και μείωση της ύλης των μαθημάτων της Α΄ Λυκείου, ανάλογη με αυτή που αποφασίστηκε για τη Γ΄ Λυκείου.
Τα παραπάνω επισημαίνουν προς το υπουργείο Παιδείας , με κοινό ανακοινωθέν οι Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου του 1ου ΠΕΚΕΣ Κεντικής Μακεδονίας,και σημειώνουν τα εξής:
Α. Είναι γνωστό ότι, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι μαθητές της Γ΄ τάξης όλων των Γενικών και των Επαγγελματικών Λυκείων της χώρας προσέρχονται στις πανελλαδικές εξετάσεις με ίσους όρους, προβλέπονται πάγιες διαδικασίες μηνιαίας παρακολούθησης και συντονισμού της διδασκαλίας της ύλης στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα της μαθήματα. Στο πλαίσιο αυτό πρόσφατα το ΥΠΑΙΘ, επειδή έλαβε υπόψη τα ιδιαίτερα προβλήματα που δημιουργούνται από τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιείται η εξ αποστάσεως διδασκαλία, προχώρησε –ορθώς– σε δραστική μείωση της ύλης των Πανελλαδικών Εξετάσεων.
Β. Προβλήματα όμως με την κάλυψη της εξεταστέας /διδακτέας ύλης υπάρχουν και στις άλλες δύο τάξεις του Λυκείου. Ιδιαίτερα μάλιστα για την Α΄ Λυκείου, αν συνεκτιμηθεί και η απόφαση του ΥΠΑΙΘ να εφαρμοστεί τελικά από φέτος στις Προαγωγικές Εξετάσεις η Τράπεζα Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας, υπολογίζεται ότι τα προβλήματα θα είναι πολύ μεγαλύτερα, γιατί υπάρχουν τεράστιες διαφορές από περιοχή σε περιοχή και από σχολείο σε σχολείο ως προς τη διδαχθείσα μέχρι σήμερα ύλη, κάτι που εύκολα μπορεί να διαπιστωθεί, αν γίνει η καταγραφή της για όλα τα σχολεία της χώρας με τη διαδικασία που ακολουθείται στην Γ΄ τάξη. Αν όμως η διδαχθείσα ύλη δεν είναι ίδια σε όλα τα σχολεία, πώς μπορούν να τεθούν θέματα από μια ενιαία Τράπεζα Θεμάτων;
Γ. Οι διαφορές στην κάλυψη της εξεταστέας /διδακτέας ύλης οφείλονται σε πολλούς λόγους και πρώτα από όλα στις ειδικές συνθήκες της φετινής χρονιάς με την παρατεταμένη εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης. Είναι γεγονός ότι η κάλυψη της ύλης στη σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία αφενός υστερεί πολύ ποιοτικά και ποσοτικά σε σύγκριση με τη διδασκαλία στη φυσική τάξη και αφετέρου εύλογα διαφέρει από σχολείο σε σχολείο ακόμη κι και από τμήμα σε τμήμα του ίδιου σχολείου. Επιπλέον, η ύλη αρκετών μαθημάτων είναι πολύ μεγάλη και -σε αρκετές περιπτώσεις- δυσανάλογη προς τις διδακτικές ώρες που προβλέπονται από το εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα διδασκαλίας κάθε μαθήματος. Στα παραπάνω πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι σε αρκετά σχολεία η διδασκαλία κάποιων μαθημάτων ξεκίνησε αργά -σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις λίγο πριν τα Χριστούγεννα- λόγω καθυστερήσεων στις τοποθετήσεις εκπαιδευτικών.
Πηγή: esos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου