Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021

Έρευνα για τα σχολικά γεύματα στην ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα για την Επένδυση σε Παιδιά (EPIC) δημοσίευσε ένα ερευνητικό σημείωμα με τα διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με την παροχή σχολικών γευμάτων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η παροχή αποτελεσματικής πρόσβασης σε επαρκή διατροφή για όλα τα παιδιά είναι ένας από τους στόχους της Ευρωπαϊκής Εγγύησης για τα Παιδιά. Το ερευνητικό σημείωμα EPIC στοχεύει στην πρόταση πιθανών πολιτικών δράσεων για αυτόν τον στόχο διερευνώντας τα διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με τις διατάξεις για τα σχολικά γεύματα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ως σχολικά γεύματα ορίζονται τα τρόφιμα που προσφέρονται στα παιδιά από κέντρα πρώιμης/πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και φροντίδας (ECEC), σχολεία ή κοινοτικούς οργανισμούς. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν μεσημεριανό γεύμα, πρωινό ή σνακ.

Η έρευνα περιλαμβάνει δεδομένα από 28 μελέτες σχετικές με τους λόγους για τους οποίους προσφέρονται προγράμματα σχολικών γευμάτων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα πιθανά οφέλη που μπορεί να έχουν τα προγράμματα αυτά για τα παιδιά.

Πιο συνηθισμένοι λόγοι για την προσφορά προγραμμάτων σχολικών γευμάτων στα κράτη μέλη καταγράφηκαν οι εξής:
  • Αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και των σχετικών προβλημάτων υγείας
  • Ευαισθητοποίηση σχετικά με τη διατροφή και τις υγιεινές συνήθειες
  • Υποστήριξη μαθησιακών και εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων
  • Αντιμετώπιση της επισιτιστικής ανασφάλειας
  • Παροχή κοινωνικού χώρου για την προώθηση φιλιών και κοινωνικών δεξιοτήτων
  • Ανταπόκριση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες
Διαπιστώνεται επίσης ότι τα στοιχεία σχετικά με τα αποτελέσματα και τις επιπτώσεις των διατάξεων για τα σχολικά γεύματα στην ΕΕ είναι περιορισμένα.

Είναι σαφές ότι η αξιολόγηση τέτοιων προγραμμάτων μπορεί να είναι δύσκολη. Ενώ τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να υπάρξει θετικός βραχυπρόθεσμος αντίκτυπος των διατάξεων για τα σχολικά γεύματα στα διατροφικά αποτελέσματα των παιδιών, υπάρχουν λίγα διαθέσιμα στοιχεία για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι ένα από τα κύρια εμπόδια στην εφαρμογή προγραμμάτων σχολικών γευμάτων είναι η χαμηλή πρόσληψη από τα παιδιά που μπορούν να επωφεληθούν από αυτά. Ενδεχομένως, ορισμένοι παράγοντες των προγραμμάτων να τα καθιστούν «μη ελκυστικά» στα παιδιά.

Το EPIC υποστηρίζει τα κράτη μέλη να επενδύσουν στα παιδιά

Αυτό το ερευνητικό σημείωμα είναι μέρος μιας σειράς μελετών που αναπτύχθηκαν από την EPIC και που η κάθε μία εστιάζει σε έναν συγκεκριμένο τομέα που ενδιαφέρει την προτεινόμενη Ευρωπαϊκή Εγγύηση για τα Παιδιά. Οι πιο πρόσφατες έρευνας από το EPIC επικεντρώνονται στην πρόσβαση αστέγων και νέων σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και σε πρακτικές για την πρόληψη του άγχους και της κατάθλιψης στα παιδιά.

Το EPIC δημοσιεύει προτάσεις πολιτικής που εστιάζουν σε θέματα που σχετίζονται με την ευημερία των παιδιών και απευθύνονται σε υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, ερευνητές και επαγγελματίες. Προηγούμενα σημειώματα πολιτικής επικεντρώθηκαν στη σεξουαλική εκπαίδευση σε ολόκληρη την ΕΕ και στην ένταξη στην εκπαίδευση και τη φροντίδα της πρώιμης παιδικής ηλικίας (ECEC).

Εκτός από τις δημοσιεύσεις, ο ιστότοπος του EPIC περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα περιεχομένου που επικεντρώνεται στην υποστήριξη της ευημερίας των παιδιών. Τα τακτικά ενημερωμένα στοιχεία των χωρών παρέχουν μια επισκόπηση των μέτρων που λαμβάνονται σε κάθε κράτος μέλος για την υποστήριξη των επενδύσεων σε παιδιά, ενώ περιλαμβάνεται και μια ευρεία συλλογή καινοτόμων και τεκμηριωμένων πρακτικών.


Ευλαμπία Αγγέλου
Ανεξάρτητη ερευνήτρια
Διερμηνέας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου