Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021

Θεσσαλονίκη: Βελτιώνεται άμεσα η προσβασιμότητα των ΑμεΑ στα δικαστικά κτήρια

Έργα βελτίωσης της φυσικής προσβασιμότητας των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) στα δικαστικά κτήρια δρομολογούνται από το υπουργείο Δικαιοσύνης σε συνεργασία με συναρμόδιες υπηρεσίες.

«Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου δράσης για τα δικαιώματα των ΑμεΑ ήδη έχουμε ολοκληρώσει την καταγραφή των ανά τη χώρα δικαστικών και πάσης φύσεως μεγάρων που ανήκουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Δικαιοσύνης», ανέφερε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας, μιλώντας στο επιμορφωτικό σεμινάριο δικαστικών λειτουργών, με θέμα «Τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία στην έννομη τάξη (αστική-ποινική-διοικητική προσέγγιση)», που διοργάνωσε η Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών.

Σε ό,τι αφορά ειδικά τη Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός γνωστοποίησε πως «ήδη υπάρχουν εξελίξεις ευχάριστες», στη διαδικασία βελτίωσης της προσβασιμότητας στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης. «Είναι ένα ζήτημα ουσίας, πολιτισμού, σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα, καθένας συμπολίτης μας με αναπηρία να έχει φυσική πρόσβαση όπου απονέμεται το δίκαιο», επισήμανε ο κ. Κώτσηρας. Πρόσθεσε δε πως η ενίσχυση της ισότιμης πρόσβασης των ΑμεΑ στη Δικαιοσύνη, πέρα από τη βελτίωση των υποδομών στα δικαστικά κτήρια, επιδιώκεται μέσα και από άλλες πρωτοβουλίες, όπως η επικαιροποίηση κωδίκων και η αναδιατύπωση -όπου απαιτείται- των όρων αναπηρίας, η εξέταση αναπροσαρμογής των όρων παροχής νομικής βοήθειας σε πολίτες χαμηλού εισοδήματος, «στοχεύοντας στη θέσπιση θετικών μέτρων για τα άτομα με αναπηρία και την περαιτέρω ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης».

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών νομικών εργαλείων «για την ενίσχυση του δικαιώματος των ατόμων με αναπηρία να επωφελούνται μέτρων που θα τους εξασφαλίζουν την αυτονομία, την κοινωνική και επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή στον κοινοτικό βίο», ενώ μίλησε για την ένταξη «στα κριτήρια μοριοδότησης των αποφοίτων νομικών σχολών που θα πραγματοποιήσουν την προβλεπόμενη υποχρεωτική άσκησή τους σε δικαστήρια και εισαγγελίες -στο πλαίσιο σχετικού συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος διάρκειας 18 μηνών- την αναπηρία του υποψηφίου ή συγγενούς πρώτου βαθμού (τέκνου ή γονέα ή συζύγου)».

«Γενικότερα κάνουμε μια προσπάθεια να αναδείξουμε ζητήματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους ευάλωτους συμπολίτες μας, έχουμε ήδη σε εξέλιξη το εθνικό σχέδιο δράσης κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας, το οποίο επίσης περιέχει τάσεις, οι οποίες αφορούν ζητήματα που εξ αντανακλάσεως αγγίζουν και τα θέματα των ΑμεΑ, όπως είναι τα εγκλήματα μίσους», κατέληξε ο κ. Κώτσηρας.

«Οι πρόεδροι του ΣτΕ και του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις υποθέσεις ΑμεΑ»

Από διοικητικά δικαστήρια και ειδικότερα το Συμβούλιο της Επικρατείας ζητείται σε αρκετές περιπτώσεις να καλύψουν τη μη επαρκή κρατική δράση σε υποθέσεις που έχουν να κάνουν με την προστασία των δικαιωμάτων των ΑμεΑ, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Δημήτριος Σκαλτσούνης.

«Το καθήκον αυτό δεν είναι εύκολο. Πρέπει να επιτύχουν τη λεπτή ισορροπία μεταξύ της αυτοσυγκράτησης που πρέπει να επιδεικνύει ο δικαστής κατά την ερμηνεία και την εφαρμογή του δικαίου και της παροχής ουσιαστικής προστασίας στα άτομα με αναπηρία», είπε ο πρόεδρος του ΣτΕ, παρατηρώντας πως «το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Πολιτεία, αφορά και την κοινωνία και έχει να κάνει με την παιδεία των πολιτών», καθώς «όσο θεωρούνται ανεκτές και πάντως μη έντονα αποδοκιμαστέες συμπεριφορές, όπως η στάθμευση σε διάβαση αναπήρων ή η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε πεζοδρόμια για τυφλούς, η κοινωνία μας δεν μπορεί να είναι ιδιαιτέρως υπερήφανη».

«Συμμετέχουμε στην αναπηρία στο ποσοστό των πιθανοτήτων που θα μπορούσαμε να είμαστε ανάπηροι», σημείωσε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς, εξηγώντας πως «οι ανάπηροι δεν είναι μία ομάδα εκτός ημών, είναι μία ομάδα μέσα στην οποία θα μπορούσαμε να είμαστε, θα μπορούσαν να ήταν τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας» και «το θεμελιωδέστερο δικαίωμα [...] δεν είναι να αποκτήσουν δικαιώματα, αλλά να αποκτήσουν τόσα δικαιώματα ώστε να βρεθούν σε μία κατάσταση, να επανέλθουν στην ισορροπία, όπως τα άτομα τα οποία δεν έχουν αναπηρία».

Ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου για τις καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης

«Θέμα που αφορά ολόκληρη την κοινωνία και βαθμολογεί την ευαισθησία της πάνω στα ζωτικά προβλήματα του ανθρώπου, καθώς επίσης βαθμολογεί και τον αξιακό της κώδικα», χαρακτήρισε την προστασία των δικαιωμάτων ΑμεΑ ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής.

«Στο πλαίσιο των νενομοθετημένων διαδικασιών παρέχουμε την οφειλόμενη έννομη προστασία και στα Άτομα με Αναπηρία. Πέρα από τις κείμενες διατάξεις και τα νενομοθετημένα πλαίσια προστασίας των ΑμεΑ ,ειδικότερα ο εισαγγελέας υπηρεσίας είναι εκείνος που καθημερινά παρέχει έμπρακτη υποστήριξη και προστασία και στα ΑμεΑ, που προστρέχουν στον Εισαγγελέα για άμεση επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας. Είναι οι περιπτώσεις που με κατάθεση ψυχής δίνονται λύσεις, ανακουφίζονται άνθρωποι, ικανοποιούνται ανάγκες και έτσι ομορφαίνει η ζωή. Το γραφείο του εισαγγελέα είναι η καρδιά στην οποία χτυπούν καθημερινά και αδιάκοπα όλοι οι παλμοί της κοινωνίας», επισήμανε ο κ. Ζαχαρής.

Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου χαρακτήρισε τη βραδύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης, «τη μεγάλη παθογένεια του θεσμού». «Ο λαός έχει παράπονα και ορθά. Όμως εξακολουθεί να μας εμπιστεύεται κι αυτό ευτυχώς γεννά ακόμη ελπίδα. Για να εξαλειφθεί η παθογένεια, η μάστιγα, οφείλουμε πρωτίστως να κάνουμε αυτοκριτική, να αναλογιστούμε πόσο συνεπείς είμαστε στον λαό που έρχεται για δικαίωση. Δεν είναι ορθό να κοιτάμε μόνο το υπουργείο Δικαιοσύνης, να ζητούμε βελτίωση συνθηκών εργασίας μας, αλλά να μην ελέγχουμε ποιότητα και ποσότητα εργασίας μας και αποτελεσματικότητα», επισήμανε.

Η Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών στο πλαίσιο του επιμορφωτικού σεμιναρίου απένειμε τιμητικές πλακέτες στην Αϊρίν- Έβελυν Μικέλα-Μαίρη Σαρπ, Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ε.τ., και στον Χριστόφορο Κοσμίδη, Αρεοπαγίτη ε.τ., για την πολυετή προσφορά τους στην ΕΣΔι. Για τους τιμώμενους μίλησαν ο Διευθυντής της Σχολής καθώς και ο Γενικός Επίτροπος της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, Δημήτριος Κωστάκης.


Πηγή: voria

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου