Σημαντική αύξηση κρουσμάτων COVID-19 σημειώνεται σε σχολεία σε όλη την Αγγλία, μετά την απόφαση της κυβέρνησης Τζόνσον τον περασμένο μήνα να επιτρέψει την προσέλευση μαθητών χωρίς εμβολιασμό ή χρήση μάσκας. Την Τρίτη, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι 186.000 μαθητές απουσίασαν στις 30 Σεπτεμβρίου, 78% περισσότεροι από τις 16 Σεπτεμβρίου.
Πολλοί γονείς θεωρούν, όμως, ότι η χρήση μάσκας ή η αποχή από τη διά ζώσης εκπαίδευση θα ήταν πιο επιβλαβείς. «Είναι σημαντικό να μη φορούν μάσκα. Πολλά από όσα μαθαίνουν μεταδίδονται μέσω εκφράσεων του προσώπου και μέσα από την επαφή τους με ανθρώπους» λέει η Μοργκάν Καργαρούδη, έξω από δημοτικό του Νότινγκ Χιλ στο Λονδίνο.
Υποστηρικτές της πολιτικής της κυβέρνησης για τα σχολεία επιμένουν ότι αυτή επέτρεψε σε μεγάλο αριθμό μαθητών να επιστρέψουν στην κανονικότητα, ενώ οι επικριτές επιμένουν ότι οι μαθητές εκτίθενται αναίτια σε μεγάλο κίνδυνο.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι η χαλάρωση των μέτρων επιβάλλεται από τα επιδημιολογικά στοιχεία. Ποσοστό 90% των 8,4 εκατομμυρίων μαθητών βρίσκεται στις αίθουσες, με τα σχολεία να λειτουργούν υπό κανονικές σχεδόν συνθήκες. Η πλειονότητα των απουσιών δεν οφείλεται στην COVID, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας του Λονδίνου.Ορισμένοι διστακτικοί γονείς χαρακτηρίζουν ανησυχητική την άρση του μέτρου της μάσκας και άλλων μεθόδων προστασίας, παρότι δεν έχουν σημειωθεί σημαντικές συγκεντρώσεις κρουσμάτων σε συγκεκριμένα σχολεία, με τα κρούσματα να παραμένουν διάσπαρτα. Γονείς έχουν εγκαινιάσει εκστρατεία σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης με στόχο την απουσία των παιδιών για μία ημέρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Επικριτές της κυβερνητικής πολιτικής επισημαίνουν, όμως, ότι αυτή θυμίζει «εθνική συγκέντρωση ανοσίας» όπως γίνεται όταν ένα παιδί κολλάει ανεμοβλογιά και οι άλλοι γονείς φέρνουν τα δικά τους παιδιά προκειμένου να μολυνθούν και να αποκτήσουν ανοσία. Αριθμός μολυσμένων με COVID παιδιών, αναφέρουν οι επικριτές της υγειονομικής πολιτικής του Μπόρις Τζόνσον, θα υποφέρουν από μακροχρόνιες επιπτώσεις της ασθένειας και κάποια θα πεθάνουν.
Την ίδια ώρα, η κυβερνητική αισιοδοξία αγνοεί ορισμένα ανησυχητικά σημάδια. Οι μολύνσεις αυξάνονται με ταχύ ρυθμό μεταξύ παιδιών σχολικής ηλικίας, τα οποία παραμένουν στην πλειονότητά τους ανεμβολίαστα. «Η κατάσταση είναι τεταμένη καθώς οι εκπαιδευτικοί καλούνται να διαχειρισθούν υγειονομικά θέματα. Αν, όμως, γεμίσεις τις τάξεις με εκατομμύρια παιδιά, είναι βέβαιο ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν» λέει ο Τζοφ Μπάρτον, συνδικαλιστικός εκπρόσωπος της ένωσης διευθυντών σχολείων.
Η Βρετανία έχει, όμως, την πολυτέλεια να προβαίνει σε τέτοια πειράματα, καθώς οι άνω των 60 ετών Βρετανοί –κατηγορία υψηλότερου κινδύνου για επιπλοκές ή θάνατο από COVID–έχουν εμβολιασθεί πλήρως. Το υπουργείο Παιδείας, από τη μεριά του, καλεί εκπαιδευτικό προσωπικό και μαθητές δύο φορές την εβδομάδα σε έλεγχο με τεστ αντιγόνου, ικανό να εντοπίζει ορισμένα ασυμπτωματικά κρούσματα.
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου