Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

Χιλιάδες επιστημονικές μελέτες άνω κάτω από μια έφηβη στο TikTok. Να πώς το έκανε.

Κατά καιρούς τα viral trends στο TikTok έχουν στείλει χρήστες στο νοσοκομείο, έχουν διαδώσει ψευδείς ειδήσεις και τώρα κατάφεραν να απορρίψουν δεδομένα εβδομάδων σε χιλιάδες επιστημονικές μελέτες.

Όλα ξεκίνησαν όταν μια έφηβη δημοσίευσε στο TikTok ένα βίντεο 56 δευτερολέπτων όπου παρότρυνε τους followers της να χρησιμοποιήσουν έναν ιστότοπο ερευνών για να βγάλουν έξτρα χρήματα με αποτέλεσμα να προκληθεί χάος σε χιλιάδες μελέτες.

Η Sarah Frank, που αποφοίτησε πρόσφατα από το Λύκειο, δημοσίευσε ένα βίντεο στις 23 Ιουλίου, όπου ενημέρωνε για το Prolific- ιστότοπος ερευνών για επιστήμονες και εταιρείες που διεξάγουν έρευνες συμπεριφοράς.

Η πλατφόρμα επιτρέπει στους χρήστες να εγγραφούν και να συμπληρώσουν έρευνες, με αντάλλαγμα μια μικρή πληρωμή.

Μέσα σε ένα μήνα, το βίντεο της Frank συγκέντρωσε 4,1 εκατομμύρια views και κατέκλυσε την πλατφόρμα με νέους συμμετέχοντες– οι περισσότεροι από τους οποίους νεαρές γυναίκες που ανήκαν στη δημογραφική ομάδα των followers της.

Το αποτέλεσμα; Διακόπηκαν χιλιάδες μελέτες που διεξάγονταν μέσω Prolific, καθώς οι επιστήμονες πίσω από τις έρευνες, βασίζονται στο γεγονός πως τα δεδομένα αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού. Με χιλιάδες κορίτσια στην εφηβεία και την ηλικία των 20 να λαμβάνουν μέρος στις έρευνες, τα δεδομένα διαστρεβλώθηκαν.

Μέλος του Stanford Behavioral Lab δημοσίευσε μια ανάρτηση στο φόρουμ του Prolific, λέγοντας: «Παρατηρήσαμε τεράστιο άλμα στον αριθμό συμμετεχόντων στην πλατφόρμα των ΗΠΑ, από 40 σε 80 χιλιάδες. Το οποίο είναι σπουδαίο, ωστόσο, τώρα πολλές από τις μελέτες μας έχουν μια κλίση προς το φύλο, όπου ίσως το 85% των συμμετεχόντων είναι γυναίκες. Επιπλέον, η μέση ηλικία κυμαίνεται γύρω στα 21 έτη».




Γράφημα δείχνει την αύξηση γυναικών στο Prolific με την πάροδο του χρόνου. Πηγή: Prolific


Παρά το γεγονός ότι έγινε viral, ο Phelim Bradley, συνιδρυτής του Prolific δήλωσε στο The Verge ότι ο αριθμός νέων χρηστών στην πλατφόρμα έχει ήδη αρχίσει να μειώνεται.

«Πριν το TikTok, περίπου 50% των απαντήσεων προέρχονταν από γυναίκες», δήλωσε. «Η απότομη αύξηση ανέβασε το ποσοστό μέχρι και 75% για λίγες ημέρες, αλλά έκτοτε ο αριθμός μειώνεται και αυτή τη στιγμή επιστρέψαμε στο λιγότερο από 60% των απαντήσεων να είναι από γυναίκες».

Αν και και πιθανώς δεν θα διαρκέσει πολύ, το συμβάν αποδεικνύει ωστόσο την δύναμη που μπορεί να έχει ακόμη και ένας έφηβος με μικρό κοινό, σε πλατφόρμες όπως το TikTok, σχολιάζει το Futurism.

Πηγή: Lifo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου