Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

Μόλις 17 λεπτά χαλάρωσης απολαμβάνουν οι γονείς όταν κάνουν «διακοπές» με τα παιδιά τους

Κατά μέσο όρο, ένας γονέας βρίσκει μόνο 17 λεπτά χαλάρωσης την ημέρα, όταν είναι σε οικογενειακές διακοπές με τα παιδιά του, διαπιστώνει μια νέα μελέτη.

Μάλιστα, ένας στους πέντε γονείς απολαμβάνει μόλις 15 λεπτά ή και λιγότερο και ένας στους δέκα γονείς μετά βίας βρίσκει πέντε λεπτά για να χαλαρώσει.

Μια πρόσφατη έρευνα σε 2.000 γονείς παιδιών κάτω των 14 ετών ανακάλυψε ότι αν και το 57% των γονέων θεωρούν τον εαυτό τους αυστηρό, είναι επίσης περισσότερο από πρόθυμοι να… ξεχάσουν τους αυστηρούς κανονισμούς προς τα παιδιά κατά τη διάρκεια των οικογενειακών διακοπών.
Οι γονείς μπαίνουν σε νοοτροπία οικογενειακών διακοπών
Περισσότεροι από τους μισούς γονείς κάνουν μεγάλες παραχωρήσεις σε παραλιακές διακοπές, κάτι που δεν κάνουν κατά τη διάρκεια της συνήθους ρουτίνας τους. Οκτώ στους 10 λένε ότι είναι πιο επιεικείς, όταν οδηγούν προς τον προορισμό των διακοπών.
Πάνω από το 75% των γονέων συμφωνεί επίσης ότι το καλοκαίρι είναι η καλύτερη στιγμή για οικογενειακό ταξίδι. Τα παιδιά που θέλουν να ξυπνήσουν αργά στις διακοπές είναι τυχερά: Σχεδόν 7 στους 10 γονείς είναι πολύ πιο ανεκτικοί στο ωράριο του ύπνου.
Επίσης, το 57% επιτρέπει στα παιδιά να τρώνε πρόχειρο φαγητό.
Το 49% τα αφήνει να παίζουν περισσότερο με ηλεκτρονικά. Περισσότεροι από 7 στους 10 γονείς λένε επίσης ότι όσο το παιδί τους μαθαίνει κάτι πολύτιμο, δεν πειράζει να περνάει επιπλέον χρόνο παίζοντας σε ηλεκτρονικές συσκευές.

Η μελέτη που διεξήχθη από την OnePoll σε συνεργασία με την Duracell, ρώτησε επίσης τι θεωρούν οι γονείς ως απαραίτητο για καλές οικογενειακές διακοπές.

Το 71%λέει ότι η αγαπημένη τους οικογενειακή δραστηριότητα είναι η λήψη φωτογραφιών, περισσότερο από το να βγουν για φαγητό (66%) και ακόμη και να δουν αξιοθέατα (51%).
Ο μέσος γονέας παίρνει μαζί του περισσότερα σνακ (οκτώ) και μπαταρίες (έξι) απ’ ό,τι ζευγάρια κάλτσες (πέντε) όταν ξεκινάει για οικογενειακή εκδρομή το καλοκαίρι.
Οι γονείς συνήθως παίρνουν τα παρακάτω για τα παιδιά τους ενώ ταξιδεύουν για διακοπές:
μπουκάλια νερού πολλαπλών χρήσεων (79%)
φορητές ηλεκτρονικές συσκευές (79%)
σνακ (85%)
βιβλία (58%)
Γονείς και παιδιά παίρνουν όλο το… σπίτι στις διακοπές

Όταν προετοιμάζονται για ένα οικογενειακό ταξίδι οδικώς, σχεδόν 8 στους 10 γονείς συχνά αισθάνονται ότι πρέπει να σηκώσουν ολόκληρο το σπίτι και να το πάρουν μαζί τους.

Η έρευνα ρώτησε επίσης και παιδιά μεταξύ 6 και 14 ετών και διαπίστωσε ότι:
Περισσότερα από δύο στα τρία παιδιά (69%) θέλουν οι γονείς τους να έχουν πάντα διαθέσιμα σνακ και γλυκά.
Άλλο ένα 68% ζητάει από τους γονείς να πάρουν μαζί φορητές κονσόλες παιχνιδιών ή tablet.
Μάλιστα, τα δύο τρίτα των παιδιών λένε ότι η παρακολούθηση τηλεόρασης ή ταινιών είναι η αγαπημένη τους νυχτερινή δραστηριότητα και ακολουθούν τα βιντεοπαιχνίδια (57%).
Σχεδόν τα τρία τέταρτα των γονέων αφήνουν τα παιδιά τους να μείνουν ξύπνια για δύο ή περισσότερες ώρες μετά την κανονική τους ώρα για ύπνο κατά τη διάρκεια οικογενειακών διακοπών.

Δύο στους πέντε γονείς σημειώνουν ότι πριν γίνουν γονείς, πίστευαν ότι δεν θα άφηναν ποτέ τα παιδιά τους να παίζουν με φορητές συσκευές, αλλά τώρα συμβαίνει συνέχεια.

Δυστυχώς, έχουν παρέλθει πια οι μέρες που τα παιδιά ζητούσαν από τους γονείς τους να διαβάσουν το αγαπημένο τους βιβλίο: μόνο ένα στα τρία παιδιά ονόμασε αυτή ως αγαπημένη δραστηριότητα νυχτερινών διακοπών.

Μιχάλης Θερμόπουλος

Πηγή: iatronet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου