Τρίτη 31 Αυγούστου 2021

Παιδιά που απήχθησαν στη Νιγηρία επανενώθηκαν με τους γονείς τους, άλλοι μαθητές αφέθηκαν ελεύθεροι

Μαθητές από το ιδιωτικό μουσουλμανικό σχολείο Salihu Tanko επανενώνονται με τους γονείς τους μετά από τρεις μήνες αιχμαλωσίας, στις 27 Απριλίου 2021, στη Minna (Νιγηρία). 

Στη Νιγηρία, μια χώρα που μαστίζεται από τον πολλαπλασιασμό των απαγωγών παιδιών, δύο καλά νέα έφτασαν την Παρασκευή, 27 Αυγούστου. Ενενήντα δύο μαθητές από ένα ισλαμικό σεμινάριο στη δυτική Νιγηρία, που απήχθησαν τον Μάιο, επανενώθηκαν με τους γονείς τους μετά την απελευθέρωσή τους την Πέμπτη Οι μαθητές, μερικοί από τους οποίους είναι κάτω των 10 ετών, συναντήθηκαν με τον κυβερνήτη της πολιτείας πριν από την επανένωση με τις οικογένειές τους την Παρασκευή. Και περίπου τριάντα μαθητές από άλλο σχολείο αφέθηκαν ελεύθεροι από τους απαγωγείς τους.

30 Μαΐου, περίπου 200 βαριά οπλισμένοι άνδρες εισέβαλαν στην πόλη της Τεγίνας, στην πολιτεία του Νίγηρα, και απήγαγαν δεκάδες μαθητές από το ιδιωτικό μουσουλμανικό σχολείο Salihu Tanko. Σύμφωνα με τον διευθυντή του σχολείου, Αμπουμπακάρ Αλχασάν, απελευθερώθηκαν 92 παιδιά του σεμιναρίου, καθώς και δύο Χριστιανοί μαθητές που είχαν απαχθεί από ένα κοντινό χωριό. Ένας από τους μαθητές που απήχθησαν στην Τεγίνα πέθανε σε αιχμαλωσία, είπε.

Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για τις συνθήκες της απελευθέρωσής τους, αλλά συγγενείς ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας τους πούλησαν σπίτια και περιουσίες για να συγκεντρώσουν χρήματα για να πληρώσουν λύτρα. Ένας απεσταλμένος που στάλθηκε στις αρχές Αυγούστου από συγγενείς για να παραδώσει λύτρα κρατήθηκε ο ίδιος φυλακισμένος για μια εβδομάδα προτού αποφυλακιστεί με αίτημα για μεγαλύτερο ποσό.

Αρχικά σχολικοί υπάλληλοι δήλωσαν ότι 136 μαθητές απήχθησαν. Όμως, μετά από μια προσεκτική καταμέτρηση που έγινε με τους γονείς, φάνηκε ότι 93 παιδιά είχαν απαχθεί, γνωστοποιήθηκαν στο Agence France-Presse (AFP) ο διευθυντής του σχολείου. Οι πληροφορίες για τους θανάτους των παιδιών και τη φυγή αρκετών άλλων δεν συνδέονται με την απαγωγή φοιτητών στο ισλαμικό σεμινάριο, είπε.

Πληρώνοντας λύτρα

Το απόγευμα της Παρασκευής, εκπρόσωπος οικογενειών άλλων απαχθέντων μαθητών, από σχολείο Βαπτιστών στην πολιτεία Καντούνα (βόρεια Νιγηρία), ανακοίνωσε την απελευθέρωση 32 παιδιών.

«Οι ληστές απελευθέρωσαν 32 άλλους μαθητές σήμερα, Παρασκευή. Υπάρχουν ακόμη 31 σε αιχμαλωσία και ελπίζουμε να απελευθερωθούν σύντομα., Δήλωσε ο Αιδεσιμότατος Joseph Hayab στο AFP. Όπως και οι προηγούμενοι μαθητές, έπρεπε να πληρώσουμε λύτρα για να τους αφήσουμε ελεύθερους, αλλά δεν θέλω να αποκαλύψω το ποσό. “


Η βορειοδυτική και η κεντρική Νιγηρία αντιμετωπίζουν αύξηση των επιθέσεων, των λεηλασιών και των μαζικών απαγωγών από εγκληματικές ομάδες, γνωστές τοπικά ως “Ληστές”Ε Αλλά φέτος, αυτές οι συμμορίες άρχισαν να στοχεύουν μαθητές και μαθητές για λύτρα.

Περίπου χίλιοι από αυτούς έχουν απαχθεί από τον Δεκέμβριο, όταν εγκληματικές ομάδες άρχισαν να επιτίθενται σε σχολεία. Οι περισσότεροι αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από διαπραγματεύσεις, αλλά εκατοντάδες παραμένουν αιχμάλωτοι σε στρατόπεδα κρυμμένα σε δάση.

Αυτοί οι ληστές υποκινούνται πρώτα απ ‘όλα από την απληστία και εκ των προτέρων δεν έχουν ιδεολογικό κίνητρο, σε αντίθεση με τις τζιχαντιστικές ομάδες που κυριαρχούν στη Νιγηρία. Οι Ισλαμιστές της Μπόκο Χαράμ είναι οι πρώτοι που απήγαγαν σχολεία, με την απαγωγή περισσότερων από 200 νεαρών κοριτσιών από τον κοιτώνα τους στο Τσιμπόκ το 2014, προκαλώντας την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Ο Κόσμος με το AFP
Φώτιος Σιδερίδης 
Πηγή: megaraonair.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου