Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021

10 οφέλη της μουσικής για τα άτομα με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ)

Τα οφέλη της μουσικής είναι ευρύτατα και καλά τεκμηριωμένα. Από τη διδασκαλία της ενσυναίσθησης και τη βελτίωση της μνήμης και της συγκέντρωσης, έως την κατανόηση/διαχείριση του χρόνου και τη βελτίωση της συναισθηματικής κατάστασης , η μουσική μπορεί να αλλάξει τη ζωή ενός παιδιού με ΔΕΠΥ. Διαβάστε πώς οι στίχοι, ο ρυθμός, η μελωδία και το τέμπο βοηθούν με μαγικό τρόπο!

Τα οφέλη της μουσικής για τον εγκέφαλο, το σώμα και την υγεία γενικότερα είναι γνωστά και καλά τεκμηριωμένα. Η μουσική επηρεάζει τον εγκέφαλο - ρυθμίζοντας τη διάθεση και το άγχος, βελτιώνοντας τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία και προσθέτοντας δομή στην καθημερινή ζωή - με τέτοιο τρόπο που λίγες διαθέσιμες θεραπείες μπορούν.

Τα παιδιά με ΔΕΠΥ έχουν μεγάλα οφέλη από τη μουσική. Ο ρυθμός, η μελωδία και οι στίχοι μπορούν να αξιοποιηθούν μεταξύ των άλλων για την αύξηση της ικανότητας συγκέντρωσης, την ενίσχυση των δεξιοτήτων οργάνωσης, την ενθάρρυνση επιθυμητών συμπεριφορών και τη βελτίωση των συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ.

Είτε πρόκειται για Μότσαρτ είτε Metallica, η μουσική ωφελεί τα παιδιά με ΔΕΠΥ, χωρίς να χρειάζεται να γίνουν μουσικοί. Δείτε τα οφέλη που μπορεί να έχει και εντάξτε τη μουσική στην καθημερινή ζωή της οικογένειάς σας!

Τα οφέλη της μουσικής για τα παιδιά με ΔΕΠΥ.

1. Η μουσική βελτιώνει την προσοχή και τη συγκέντρωση.

Οι χρονικές και ρυθμικές ιδιότητες της μουσικής θεωρείται ότι μπορούν να συμβάλουν στη ρύθμιση ορισμένων συμπτωμάτων της έλλειψης προσοχής. Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων που απαιτούνται για τη διατήρηση της προσοχής, την εναλλαγή της προσοχής σε έργα, τον έλεγχο των παρορμήσεων και τη λήψη αποφάσεων. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά που εξασκούνταν σε ένα μουσικό όργανο έδειξαν καλύτερη ακουστική συνδεσιμότητα στον εγκέφαλο, η οποία συχνά μειώνεται στους εγκεφάλους των ατόμων με ΔΕΠΥ.

Τα μαθήματα μουσικής αυξάνουν επίσης την ικανότητα του παιδιού να εργάζεται σε ένα θορυβώδες περιβάλλον, μαθαίνοντας στο παιδί να διαχειρίζεται τα διασπαστικά ερεθίσματα.

2. Η μουσική βελτιώνει τη μνήμη.

Η προσάρτηση πληροφοριών σε στίχους και μελωδία βοηθά τα παιδιά - με και χωρίς ΔΕΠΥ - να θυμούνται σημαντικά στοιχεία. Δοκιμάστε να διδάξετε αριθμούς τηλεφώνου, διευθύνσεις, μικροδουλειές και διαδικασίες (όπως πλύσιμο χεριών ή δέσιμο παπουτσιών) στο ρυθμό των αγαπημένων τραγουδιών του παιδιού σας.

3. Η μουσική βοηθάει τα παιδιά κατά τη μελέτη τους

Για μερικούς μαθητές, η ακρόαση μουσικής κατά τη διάρκεια της μελέτης είναι ιδιαίτερα βοηθητική επειδή διατηρεί τον εγκέφαλο ενεργοποιημένο, συγκεντρωμένο και τον καθιστά λιγότερο επιρρεπή σε διασπαστικά ερεθίσματα. Δεν υπάρχει ένα μουσικό είδος που να θεωρείται καλύτερο από τα άλλα για μελέτη – πρόκειται για ένα τελείως προσωπικό θέμα. Μην αποκλείετε κανένα είδος μουσικής αν δεν το δοκιμάσετε, όσο «άγριο» ή έντονο και αν σας φαίνεται.

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να εξερευνά διαφορετικά είδη μουσικής και να χρησιμοποιεί ακουστικά ώστε να εξασφαλίζει το καταλληλότερο επίπεδο έντασης.

4. Η μουσική βοηθάει στην κατανόηση και διαχείριση του χρόνου

Η δυσκολία στην έννοια του χρόνου είναι συχνή σε άτομα με ΔΕΠΥ. Η μουσική μπορεί να τα βοηθήσει σημαντικά να αποκτήσουν καλύτερη αντίληψη, κατανόηση και διαχείριση του χρόνου τους. Αντί να κάνει το παιδί τις εργασίες του με τη βοήθεια χρονομέτρων και ρολογιών, είναι πολύ πιο ευχάριστο και αποτελεσματικό να τις κάνει έχοντας σαν οδηγό για τη διαχείριση του χρόνου του το αγαπημένο του soundtrack. Η μουσική διδάσκει επίσης την προβλεψιμότητα - ένα συγκεκριμένο σημείο σε ένα τραγούδι ή μια λίστα αναπαραγωγής μπορεί να λειτουργήσει ως δείκτης, ενημερώνοντας το παιδί σας ότι ήρθε η ώρα να μεταβεί στο επόμενο βήμα ή να ολοκληρώσει.

5. Η μουσική μας δίνει ενέργεια

Μια καλή μελωδία μπορεί να «ανεβάσει» τον εγκέφαλο και το σώμα, αυξάνοντας τα επίπεδα της ντοπαμίνης και τα κίνητρα του παιδιού σας να αντιμετωπίζει ακόμη και τις λιγότερο επιθυμητές εργασίες. Ζητήστε του να ακούσει διαφορετικά είδη μουσικής για να καταλάβει με ποιο λειτουργεί καλύτερα. Ρωτήστε το πώς αισθάνεται όταν ακούει κάθε τύπο μουσικής. Είναι πιο ανήσυχο ; Αισθάνεται να έχει περισσότερη ενέργεια;

Εάν το παιδί σας έχει υπερβολική ενέργεια, η μουσική και η κίνηση είναι εξαιρετικοί τρόποι για να την διοχετεύει. Δοκιμάστε να το γράψετε σε κάποιο ειδικό πρόγραμμα μουσικής. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν επίσης να επωφεληθούν και από μαθήματα χορού ή άλλες ομαδικές μουσικές εμπειρίες.

6. Η μουσική ηρεμεί και χαλαρώνει

Ακριβώς όπως η μουσική μπορεί να ενισχύσει την ενέργειά μας, μπορεί επίσης και να μας ηρεμήσει, γεγονός που την καθιστά αποτελεσματικό εργαλείο για τη συναισθηματική ρύθμιση. Και πάλι, δεν υπάρχει κάποιο είδος μουσικής που να χαλαρώνει όλους τους ανθρώπους. Μερικά παιδιά χαλαρώνουν με ένα ηχητικό κομμάτι της φύσης ή με μια σύνθεση χωρίς στίχους. Άλλοι αισθάνονται ήρεμοι και χαρούμενοι ακούγοντας ένα αισιόδοξο ποπ τραγούδι.

7. Η μουσική βελτιώνει την αυτοεκτίμηση των ατόμων.

Πάρα πολλά παιδιά με ΔΕΠΥ έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση. Η δημιουργία μουσικής και η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και μια ικανότητα για την οποία μπορούν να υπερηφανεύονται. Η ενασχόληση με την μουσική μπορεί επίσης να διδάξει στα παιδιά τη σημασία της εξάσκησης και της επιμονής που απαιτούνται όταν θέλουμε να δημιουργήσουμε κάτι ιδιαίτερο.

Η μουσική μπορεί να βοηθήσει πολύ και την κοινωνική ζωή του παιδιού, καθώς το βοηθά να συνδεθεί με τους συνομηλίκους του μιλώντας για τα μουσικά όργανα που παίζει και τα αγαπημένα του συγκροτήματα. Η συμμετοχή στην ορχήστρα ή την χορωδία του σχολείου είναι επίσης μια εξαιρετική ευκαιρία για την οικοδόμηση κοινωνικών δεξιοτήτων. Καθώς η μουσική και η κίνηση συνδέονται στενά μεταξύ τους, πολλά παιδιά επωφελούνται από το χορό ή άλλη εμπειρία κίνησης που περιλαμβάνει μουσική.

Εάν το παιδί σας θέλει να μάθει να παίζει ένα μουσικό όργανο, αφήστε το να εξερευνήσει μια ποικιλία από αυτά - πιάνο, ντραμς, κιθάρα, τσέλο κ.λπ. – για να διαλέξει αυτό που του αρέσει πραγματικά.

8. Η μουσική ενισχύει επιθυμητές συμπεριφορές

Αν το παιδί σας αγαπάει την μουσική, προσφέρετέ του την σαν επιβράβευση κάθε φορά που ολοκληρώνει κάτι δύσκολο ή όταν συμπεριφέρεται με τον επιθυμητό τρόπο.

9. Η μουσική ενθαρρύνει την ενδοσκόπηση.

Η δημιουργία τραγουδιών προωθεί τη συναισθηματική έκφραση και την ενδοσκόπηση – και μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να κατανοήσουν καλύτερα τον εαυτό τους, τα συναισθήματά τους και να μάθουν να τα εκφράζουν με κατανοητό και κατάλληλο τρόπο στους άλλους . Τα παιδιά σχολικής ηλικίας μπορούν να επωφεληθούν από τη συμμετοχή σε δραστηριότητες σύνθεσης τραγουδιών. Με τους εφήβους, που μόλις αρχίζουν να χτίζουν την αίσθηση του εαυτού τους και της ανεξαρτησίας τους, η δημιουργία τραγουδιών μπορεί να είναι ιδιαίτερα βοηθητική στην εξερεύνηση του εαυτού τους. Οι γονείς μπορούν να μάθουν πολλά για τη συναισθηματική κατάσταση, τις προτεραιότητες και τα πάθη του παιδιού τους μέσω αυτών των ασκήσεων.

10. Η μουσική μας διδάσκει την ενσυναίσθηση

Η ανάλυση στίχων διδάσκει τα παιδιά για την οπτική γωνία, τις σκέψεις και τα συναισθήματα των άλλων ατόμων. Ανοίξτε μια συζήτηση με το παιδί σας για ένα αγαπημένο τραγούδι και ζητήστε του να σκεφτεί τι σημαίνουν οι στίχοι. Τι θέλει να πει ο καλλιτέχνης; Τι στοιχεία μας δίνουν οι στίχοι;

Τα οφέλη της μουσικής για τους εγκεφάλους ατόμων με ΔΕΠΥ

· Δημιουργήστε ένα αρχείο με τραγούδια και μουσικές που δίνουν ενέργεια, ηρεμούν και απορρυθμίζουν το παιδί σας.

· Χρησιμοποιείτε την μουσική σκόπιμα για να πετύχετε τα αποτελέσματα που θέλετε. Η ακρόαση επηρεάζει συναισθήματα και συμπεριφορές.

· Μην υπερβάλλετε στη χρήση μουσικής. Τα παιδιά χρειάζονται και χρόνο χωρίς ακουστικά ερεθίσματα. Αν έχετε συνέχεια μουσική, είναι λογικό ότι η επίδρασή της θα είναι σαφέστατα λιγότερο ισχυρή.

· Να είστε ειλικρινείς με τους δασκάλους μουσικής του παιδιού σας. Εξηγήστε του τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει προκειμένου να μπορεί να προσαρμόζει αποτελεσματικά τη διδασκαλία του. Αναζητήστε ευέλικτους δασκάλους που πειραματίζονται με διαφορετικές μεθόδους για εναλλακτικούς τρόπους μάθησης. Ψάξτε να βρείτε τον δάσκαλο που ταιριάζει στις ανάγκες του παιδιού σας.

Απόδοση του άρθρου Rhythm Notion: 10 Benefits of Music for ADHD Brains

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός - Νηπιαγωγός
MEd - Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου