Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020

7 τρόποι για να μειώσετε τον εκνευρισμό και τις απογοητεύσεις του παιδιού σας όσο αφορά τα δώρα.

Για κάποια παιδιά με αισθητηριακές δυσκολίες και θέματα αυτό-ελέγχου και προσοχής, η ανταλλαγή δώρων μπορεί να μετατραπεί από ένα ευχάριστο γεγονός σε έναν πραγματικό πονοκέφαλο. Ωστόσο, μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να αποφύγει τον εκνευρισμό και τις απογοητεύσεις και να απολαύσει την όλη διαδικασία. Διαβάστε μερικές απλές ιδέες. 

1) Εξηγήστε στο παιδί σας τι πρέπει να περιμένει, έτσι ώστε να μην έχει εξωπραγματικές και λανθασμένες προσδοκίες : Εξηγήστε του τι θα συμβεί κατά τη διάρκεια της ημέρας με όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες. «Όταν πάμε στη θεία Τζένη, πρώτα θα φάμε πρωινό. Μόλις τελειώσουν όλοι θα πάμε στο σαλόνι για να ανοίξουμε τα δώρα μας. 

2) Παιχνίδι υπόδησης ρόλων: άνοιγμα των δώρων. Αν η οικογένειά σας έχει συγκεκριμένο τρόπο/τελετουργία που ακολουθεί κατά την ανταλλαγή των δώρων, συζητήστε το και κάντε εξάσκηση «παίζοντάς» το από πριν. «Κάθε φορά ένας ανοίγει το δώρο του. Όταν ανοίξεις το δικό σου, κοίταξέ με για να σημειώσω ποιος σου το έδωσε. Σε παρακαλώ, μην ξεχάσεις να πεις ευχαριστώ». Εξηγήστε στο παιδί επίσης ότι το χαρτί περιτυλίγματος και οι συσκευασίες μπορεί να καταστραφούν κατά το άνοιγμα των δώρων, αλλά δεν πειράζει. 

3) Μιλήστε για τα πιθανά σενάρια: Τι μπορεί να κάνει ή να πει το παιδί αν απογοητευτεί από το δώρο που πήρε; Τι γίνεται αν πάρει το ίδιο δώρο δύο φορές; Παίξτε αυτά τα σενάρια μαζί. Συμφωνήστε σε μια  λέξη/χειρονομία - κωδικό που θα χρησιμοποιήσετε όταν αρχίζει να συμπεριφέρεται με ακατάλληλο τρόπο και πρέπει να ηρεμήσει. Εξηγήστε του ότι μπορεί να ζητήσει να κάνει ένα μικρό διάλειμμα αν αρχίσει να αισθάνεται άσχημα. 

4) Τυλίξτε και προσφέρετε τα δώρα με στρατηγική: Βεβαιωθείτε ότι όλα τα δώρα έχουν επάνω καρτελάκι με καθαρά γράμματα. Αν το παιδί σας δυσκολεύεται στην ανάγνωση, χωρίστε τα δικά του σε μια στοίβα ή σε μια τσάντα για να μειώσετε την σύγχυσή του. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε διαφορετικό χαρτί περιτυλίγματος για κάθε άτομο. Αν έχει κινητικές δυσκολίες, έχετε πρόχειρο ένα ψαλίδι για χαρτιά και συσκευασίες που δεν ανοίγουν εύκολα. Μπερδέψτε στη σειρά τα δώρα που θα ενθουσιάσουν και αυτά που δεν θα κάνουν εντύπωση στο παιδί, έτσι ώστε να μην εστιάσει αποκλειστικά σε ένα και χάσει το ενδιαφέρον του για το άνοιγμα των υπολοίπων. 

5) Κάντε διαλείμματα: Κάντε μικρά διαλείμματα κατά το άνοιγμα των δώρων. Τα παιδιά ίσως χρειάζονται λίγο χρόνο για να παίξουν ή να δοκιμάσουν όσα δώρα έχουν ανοίξει. Ένα σνακ ή μια μικρή βόλτα στον κήπο, θα τα βοηθήσει να εκτονώσουν την ενέργειά τους για να συνεχίσουν με κέφι. 

6) Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας όχι μόνο να παίρνουν, αλλά και να δίνουν δώρα: Τα παιδιά όλων των ηλικιών μπορούν να αισθανθούν την ικανοποίηση και τη χαρά που νιώθουμε όταν βρίσκουμε το τέλειο δώρο για αυτούς που αγαπάμε. Όταν ένα άτομο ανοίγει το δώρο που του έκανε το παιδί σας, βεβαιωθείτε ότι όλοι έχουν στραμμένη εκεί την προσοχή τους. Μια θετική αντίδραση θα χαροποιήσει πολύ το παιδί και θα το βοηθήσει να συμπεριφερθεί κατάλληλα όταν και εκείνο δεχτεί τα δώρα του. 

7) Αν είναι εφικτό, «προετοιμάστε» κατάλληλα όσους θα δώσουν στο παιδί σας δώρα. Αν μέλη της οικογένειάς σας ή φίλοι σας ρωτήσουν τι μπορούν να κάνουν δώρο στο παιδί σας, να είστε έτοιμοι με κάποιες ιδέες αντικειμένων που σίγουρα θα τους αρέσουν. Ή να τους προσφέρετε εναλλακτικές ιδέες αν αυτό που έχουν στο μυαλό τους δεν το θεωρείτε κατάλληλο. «Ένα skateboard μάλλον είναι πολύ δύσκολο ακόμα για τον Henry. Ίσως ένα πατίνι να του αρέσει περισσότερο». 

Ας κάνουμε την ανταλλαγή δώρων αυτό που πρέπει να είναι: μια μεγάλη γιορτή αγάπης και χαράς. 

Βασισμένο σε  ξένο δημοσίευμα.

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός - Νηπιαγωγός
MEd - Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου