Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020

Σταθμοί βιντεοεπικοινωνίας για κωφούς και βαρήκοους και στην Πάτρα

Λειτουργεί και στην Πάτρα, και συγκεκριμένα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου και στο Κέντρο Υγείας Βορείου Τομέα, σταθμός βιντεοεπικοινωνίας (Relay service) για κωφούς και βαρήκοους.

Πρόκειται για μία καινοτόμο υπηρεσία, σκοπός της οποίας είναι η παροχή δωρεάν τηλεδιερμηνείας σε 24ωρη βάση, επτά ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες το χρόνο, από πιστοποιημένους διερμηνείς για κωφούς και βαρήκοους. Διερμηνείς του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών (ΕΙΚ), εποπτευόμενου φορέα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, παρέχουν τις υπηρεσίες τους στη νοηματική, μέσω μίας ειδικής για βιντεοτηλεπικοινωνία εφαρμογής.

Στο σταθμό που βρίσκεται στο νοσοκομείο του Ρίου αλλά και σε αυτόν του Κέντρου Υγείας Βορείου Τομέα, μπορεί να βρίσκει βοήθεια κάποιος κωφός ή βαρύκοος όταν δεν έχει κινητό ή όταν το κινητό του δεν έχει μπαταρία ή όταν αυτό βρίσκεται εκτός δικτύου. Ουσιαστικά είναι ένα τάμπλετ μέσω του οποίου γίνεται η επικοινωνία. Μέσω αυτού ο κωφός επικοινωνεί με το τηλεπικοινωνιακό κέντρο του Ιδρύματος προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που τον απασχολεί.

Από το 2019, οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν να χρησιμοποιούν ειδικά διαμορφωμένη από το ΕΙΚ πλατφόρμα στον υπολογιστή τους, την οποία οι ενδιαφερόμενοι «κατεβάζουν» στα κινητά τους τηλέφωνα και, έτσι, παρέχεται διερμηνεία εξ αποστάσεως σε κωφά και βαρήκοα άτομα σε όλη την Ελλάδα είτε μέσω νοηματικής ή και μέσω γραπτού μηνύματος ή ακόμα και με χειλεανάγνωση, ανάλογα με τον τρόπο επικοινωνίας που χρησιμοποιεί ο καλών κωφός ή βαρήκοος.

Με την υπηρεσία αυτή, μπορούν να συνομιλούν πλέον ανεμπόδιστα στο τηλέφωνο με οποιονδήποτε ακούοντα σε πραγματικό χρόνο, όπως ακριβώς συμβαίνει με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Συνολικά έχουν τεθεί σε λειτουργία 20 σταθμοί σε νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα. Συνολικά, στη χώρα μας, αναμένεται να λειτουργήσουν πιλοτικά για ένα έτος 30 σταθμοί σε κομβικά σημεία δημόσιων υπηρεσιών και φορέων κοινού ενδιαφέροντος, όπως Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), Περιφέρειες, αεροδρόμια και μετρό. Υπενθυμίζεται ότι η υπηρεσία relay προσφέρεται και μέσω εφαρμογής για smartphones και tablets.

Το πρόγραμμα Iris αναπτύχθηκε το 2017 σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών για την εξ’ αποστάσεως υποστήριξη κωφών και βαρήκοων σε όλη την Ελλάδα.

Μέσω της εφαρμογής Iris, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να λάβει άμεσα δωρεάν διερμηνεία από και προς τη νοηματική γλώσσα και χειλεανάγνωση (Relay Service) χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία του διερμηνέα στο σημείο εξυπηρέτησης. Η διερμηνεία πραγματοποιείται μέσω βιντεοκλήσης σε άμεση σύνδεση με το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών, σε ειδικά διαμορφωμένο για το σκοπό αυτό χώρο.

Η Υπηρεσία παρέχεται δωρεάν από το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο.

Ο χρήστης έχει επίσης τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει κλήση έκτακτης ανάγκης για ασθενοφόρο, αστυνομία, πυροσβεστική και πολιτική προστασία. Η άσκοπη χρήση της υπηρεσίας διώκεται ποινικά.
Η Υπηρεσία εξ’ αποστάσεως διερμηνείας παρέχεται δωρεάν από το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών. Η χρέωση δεδομένων (data) για τη χρήση της εφαρμογής και την πραγματοποίηση βιντεοκλήσης γίνεται σύμφωνα με τον ισχύοντα τιμοκατάλογο και το πρόγραμμα του παρόχου.

Πηγή: theBest

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου