Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2020

Ερωτήσεις-απαντήσεις για τη νέα ειδική γονική άδεια – Ποιοί γονείς δικαιούνται ειδική άδεια νόσησης τέκνου από τον κορονοϊό;

Δικαιούχοι της ειδικής άδειας είναι γονείς εργαζόμενοι σε περίπτωση νόσησης από κορονοϊό των τέκνων τους, βρεφών, προνηπίων και νηπίων, μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και τέκνων που φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας αυτών, καθώς και ατόμων με αναπηρία, τα οποία, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, είναι ωφελούμενοι σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας για άτομα με αναπηρία.

Πόσο διαρκεί η άδεια;

Η άδεια έχει διάρκεια 14 ημερών ή και περισσότερο σε περίπτωση που αυτό κρίνεται απαραίτητο με ιατρική γνωμάτευση ή σε περίπτωση νοσηλείας τέκνου.

Συμψηφίζεται με άλλες άδειες για λόγους υγείας;

Όχι.Η άδεια αυτή χορηγείται επιπρόσθετα προς άλλες άδειες που αφορούν στην ασθένεια ή στη νοσηλεία τέκνων.

Υπάρχει κίνδυνος να χαθούν αποδοχές;

Όχι.Οι εργαζόμενοι γονείς, κατά τη διάρκεια της άδειας λαμβάνουν αποδοχές: κατά τα δύο τρίτα (2/3) από τον εργοδότη και κατά το ένα τρίτο (1/3) από τον τακτικό προϋπολογισμό, μετά από διασταύρωση με τα στοιχεία των Υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Εσωτερικών.

Ειδικότερα για τους εργαζομένους του ευρύτερου δημοσίου τομέα, η άδεια καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τον εργοδότη.

Πόσος χρόνος προϋπηρεσίας απαιτείται για την λήψη της άδειας;

Η άδεια χορηγείται ανεξάρτητα από άλλα μέτρα για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού COVID-19 στην αγορά εργασίας. Για τη χορήγησή της δεν απαιτείται προϋπηρεσία.

Δημήτρης Κωστάκος
Πηγή: Αθήνα 9.84

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου