Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020

Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου, σε ανάμνηση της υπογραφής της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 10 Δεκεμβρίου 1948. Όραμα των εμπνευστών της, ένας κόσμος με δικαιώματα και ελευθερίες χωρίς διακρίσεις.
Με αφορμή τον φετινό εορτασμό, ο ΟΗΕ κάνει έκκληση για τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εν μέσω της πανδημίας του COVID-19, έτσι ώστε, παράλληλα με τις προσπάθειες ανάκαμψης, να αναληφθούν δράσεις για την αντιμετώπιση πάγιων, συστηματικών και διαγενεακών ανισοτήτων, αποκλεισμού και διακρίσεων.



Νοέμβριος 1949, Lake Success, Νέα Υόρκη. Η Έλινορ Ρούζβελτ (Eleanor Rooselvet), πρόεδρος της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, κρατάει στα χέρια της την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Σύμφωνα με την ίδια, «τα ανθρώπινα δικαιώματα ξεκινούν από μικρά μέρη, κοντά στο σπίτι – τόσο μικρά και τόσο κοντινά που δεν φαίνονται σε κανέναν χάρτη του κόσμου. […] Αν αυτά τα δικαιώματα δεν έχουν σημασία εδώ, τότε έχουν μικρή σημασία και οπουδήποτε αλλού. Αν οι πολίτες δεν δράσουν συντονισμένα για να τα προασπίσουν στη γειτονιά τους, θα είναι μάταιο να επιδιώκουμε την πρόοδο στον ευρύτερο κόσμο.»
Photographs of Eleanor Roosevelt, 1884 - 1962; Franklin D. Roosevelt Library, Hyde Park, NY 



Αφίσα της καμπάνιας του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 2020


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου