Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020

Προσεισμικός έλεγχος σε 121 σχολεία της Ρόδου

Άμεσα αναμένεται να ξεκινήσει, για πρώτη φορά, ο προσεισμικός έλεγχος σε εκατόν είκοσι ένα σχολεία της Ρόδου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», ενώ σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Αναβάθμισης Σχολικών Μονάδων, κ. Θανάση Βυρίνη, ο Δήμος Ρόδου αξιοποιεί αυτό το διάστημα που τα σχολεία είναι κλειστά για να κάνει διάφορες παρεμβάσεις και συντηρήσεις.

Σε δηλώσεις του χθες, ο Αντιδήμαρχος, καταρχάς, τόνισε ότι αυτή είναι μία περίοδος που τα σχολεία είναι κλειστά, ωστόσο τα ειδικά σχολεία είναι ανοιχτά και αναφέρθηκε στο συμβάν που είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα στο ειδικό σχολείο Λίνδου αφού ο οδηγός του πούλμαν που μεταφέρει τέσσερα άτομα βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό και αμέσως ο προϊστάμενος της Α’ βάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, ο κ. Ψαράς, έκλεισε προληπτικά το σχολείο για το διάστημα από τις 3 έως τις 14 Δεκεμβρίου και ο Δήμος, αμέσως, προχώρησε στην απολύμανσή του.

Όπως εξήγησε ο κ. Βυρίνης, εάν τα τεστ, τα οποία ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί, βρεθούν θετικά τότε θα υπάρξει παράταση του κλεισίματος του σχολείου.

Για τις παρεμβάσεις
Παρ’ όλο που τα σχολεία είναι κλειστά, ακόμα ολοκληρώνουν τις παρεμβάσεις σε κάποια. Έτσι, αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο νηπιαγωγείο Παραδεισίου στο οποίο ήταν εμφανείς κάποιες ρωγμές και κάποιες ατέλειες στη μόνωση. Επίσης, ολοκληρώνονται οι τουαλέτες στο δημοτικό σχολείο Μαλώνας, όπως και προχθές το δημοτικό σχολείο και το νηπιαγωγείο της Δαματριάς ενώ κάποιες μικροπαρεμβάσεις γίνονται σε άλλα δημοτικά σχολεία, όπως είθισται. «Είναι μία αφορμή και μία ευκαιρία τώρα που τα σχολεία είναι κλειστά να έχουμε τη δυνατότητα να βάζουμε συνεργεία για να βελτιώσουμε τις υποδομές», δήλωσε.

Επίσης, πριν από δέκα ημέρες ολοκληρώθηκε το πρώτο κομμάτι της τοποθέτησης των οκτώ προκάτ αιθουσών για την προσχολική αγωγή και αυτή τη στιγμή η Εταιρεία βρίσκεται στην κατασκευή του περιβάλλοντος χώρου, με πλάκες και με δάπεδα που προβλέπονται για παιδιά νηπιαγωγείου. Το επόμενο κομμάτι που έχουν υποσχεθεί ότι θα γίνει μέχρι τα Χριστούγεννα και αυτό, είναι ο εξοπλισμός τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού χώρου με κάποια όργανα, παιδικές χαρές κτλ. Άρα, ευελπιστούν ότι μετά τα Χριστούγεννα που θα επανέλθουν τα παιδιά στα σχολεία θα αντικρίσουν και αυτές τις καινούργιες αίθουσες.

Παράλληλα, με αφορμή την έλευση αυτού του συνεργείου, ο Δήμος με δικούς του πόρους παραγγέλνει άλλα τέσσερα προκάτ για την κάλυψη αναγκών που προορίζονται για τα νηπιαγωγείο Λάρδου και Αφάντου καθώς και δύο για το νηπιαγωγείο και το Γυμνάσιο Κρεμαστής.
Επίσης, σε ένα βάθος χρόνου, σχεδιάζεται η προμήθεια άλλων οκτώ προκάτ αιθουσών που ευελπιστούν να έχουν τη νέα χρονιά για να καλύψουν ανάγκες στη Β’ βάθμια εκπαίδευση.

Προσεισμικός έλεγχος
Στη συνέχεια, ο κ. Βυρίνης αναφέρθηκε σ’ αυτό που είχε ανακοινωθεί πριν από περίπου ένα μήνα, ότι δηλαδή δίνεται η δυνατότητα να μπουν σε έναν προσεισμκό έλεγχο, ο οποίος γίνεται για πρώτη φορά, όλα τα σχολεία της Ρόδου τα οποία είναι κατασκευασμένα πριν από το 2010, μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».

Αυτό αφορά συγκεκριμένα σε όλο το νησί 121 σχολικές μονάδες συνολικής επιφάνειας 123.447 τ.μ. και ήδη έχουν καταθέσει την πρόταση σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματέα του Δήμου κα Κυριακή Νικολαΐδου και την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προγραμματισμού κα Άννα Παρασκευοπούλου.
Μάλιστα, θα ξεκινήσουν άμεσα με πρώτο στάδιο με έναν προϋπολογισμό 74.173 ευρώ που έχει να κάνει με έναν πρωτοβάθμιο έλεγχο όλων των παραπάνω σχολικών μονάδων.

Το δεύτερο πρόγραμμα, το οποίο βγήκε προχθές, αναφέρεται στο «Φιλόδημος ΙΙ» και έχει να κάνει με την κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής στις σχολικές μονάδες προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση των ΑμΕΑ. Αυτό είναι ένα αρκετά μεγάλο πρόγραμμα το οποίο έχει έναν συνολικό προϋπολογισμό 1.522.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 463 χιλιάδες ευρώ προέρχονται από το Υπουργείο Εσωτερικών και το 1 εκατ. 58 χιλιάδες ευρώ είναι ιδίοι πόροι του Δήμου.

Εξ αποστάσεως διδασκαλία
Όσον αφορά τη διαδικασία της εξ αποστάσεως διδασκαλίας, όπως είπε ο Αντιδήμαρχος, συνεχίζουν να προμηθεύουν τις σχολικές μονάδες με tablet και φορητούς υπολογιστές ως Δήμος μέσω των Σχολικών Επιτροπών. Μέχρι στιγμής, μάλιστα, έχουν καλύψει το 100% των αιτήσεων που κατέθεσαν οι Διευθυντές των σχολείων και, όπως είπε ο κ. Βυρίνης, πρόκειται για μία δυναμική διαδικασία ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι οι Διευθυντές κάνουν μία πολύ οργανωμένη δουλειά και μάλιστα ο ίδιος, από επισκέψεις του σε σχολεία, έχει διαπιστώσει ότι έχουν οργανωθεί ομάδες οι οποίες έχουν επιδοθεί στο να ανιχνεύουν ποιοι μαθητές δεν έχουν πρόσβαση και γιατί δεν έχουν.

Ακόμη, έχουν τη δυνατότητα, μέσα από τα σχολεία, να συλλέγονται αυτές οι πληροφορίες και να καλούνται οι μαθητές αυτοί, να τους γίνεται μία μικρή εκπαίδευση πάνω στην ψηφιακή τεχνολογία γιατί υπάρχουν και παιδιά από οικογένειες οι οποίες όχι μόνο δεν έχουν δυνατότητες αγοράς του εξοπλισμού αλλά δεν έχουν και γνωστικές ικανότητες να ανταποκριθούν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Επομένως, τα σχολεία αυτά, με τις ομάδες αυτές των δασκάλων, που συνήθως προΐσταται μία πληροφορικάριος, αναλαμβάνουν όχι μόνο την ανίχνευση αλλά και την εκπαίδευση αυτών των μαθητών και από εκεί και πέρα το κάθε σχολείο, με εξοπλισμό που του παρέχει ο Δήμος, μπορεί και δίνει και σ’ αυτούς τους μαθητές. Στα περισσότερα σχολεία, μάλιστα, όπως έχουν αναφέρει οι Διευθυντές, οι μαθητές που παρακολουθούν την εξ αποστάσεως διδασκαλία φθάνουν στο 100%.

Σημειώνεται ότι όσον αφορά τα tablet, κάποια τα παρέχει ει ο Δήμος με ιδίους πόρους και κάποια από τις δόσεις των ΚΑΠ καθώς έχει δοθεί η δυνατότητα με ΦΕΚ από το Υπουργείο να πηγαίνουν εκεί τα χρήματα. Πάντως, ο κ. Βυρίνης δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι ο Δήμος Ρόδου είναι από τους λίγους Δήμους στη χώρα που αξιοποιούν και τις δύο δυνατότητες και ευελπιστούν ότι αυτός ο εξοπλισμός θα μείνει, επομένως είναι μία πολύ καλή επένδυση που γίνεται στα σχολεία μας.

Τέλος, όσον αφορά τις καθαρίστριες, είναι δύο κατηγορίες: αυτές που έχει προσλάβει ο Δήμος με εννεάμηνη σύμβαση και αυτή τη στιγμή κάνουν καθαρισμούς στα σχολεία που είναι κλειστά, με αραιότερη συχνότητα και παράλληλα στα πέντε ειδικά σχολεία που είναι ακόμα ανοιχτά. Σημειώνεται ότι, τα σχολεία αυτά, το συγκεκριμένο διάστημα, καταλαμβάνουν χώρους παρακείμενους σε άλλα σχολεία ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια. Δηλαδή, με κλειστά σχολεία εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι μπορούν να διαθέσουν περισσότερες αίθουσες στα παιδιά των ειδικών σχολείων.

Για τα κυλικεία
Ακόμη, έχουν εξοπλιστεί με απολυμαντικά μέσα και υπάρχει υπερεπάρκεια καθαριστριών.
Τέλος, όσον αφορά τα κυλικεία, στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου θα κατατεθεί η σχετική εισήγηση η οποία περιλαμβάνει μείωση 40% για τη χρονιά 2020-2021 για την περίοδο που αυτά είναι ανοιχτά. Εννοείται ότι για όλο αυτό το διάστημα που είναι κλειστά δεν επωμίζονται μισθώματα, όπως συνέβη και το διάστημα από το Μάρτιο έως το Μάιο. Παράλληλα, είναι σε μία διαδικασία που θα ξεκινήσει από 1η Μαρτίου να μπορούν να κάνουν ρύθμιση στους ιδιοκτήτες των κυλικείων που έχουν χρέη το 2019-2020.

Πηγή: Ροδιακή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου