Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι παιδικές εκπομπές όπως η Πέπα του Γουρουνάκι, το Frozen, το Toy Story 3, ακόμα και το Paw Patrol εμφανίζουν υπερβολική βία για το πολύ νεαρό κοινό τους.
Οι ταινίες και οι τηλεοπτικές εκπομπές μπορούν να επηρεάσουν τις αξίες των παιδιών και να δώσουν λάθος μηνύματα, ειδικά σε νέους θεατές, οι οποίοι βρίσκονται στα πρώτα στάδια ανάπτυξης τους.
Μια πρόσφατη μελέτη που επικεντρώθηκε σε επιδείξεις βίας σε ταινίες και παραστάσεις κινουμένων σχεδίων, αποφάνθηκε ότι σε σχεδόν εννέα περιπτώσεις ανά ώρα διαπιστώθηκε βαρβαρότητα ή πόνος, σε χαρακτήρες, του περιεχομένου των προγραμμάτων αυτών.
8.7 περιπτώσεις πόνου και βαρβαρότητας την ώρα
Η μελέτη ερεύνησε έξι παιδικές τηλεοπτικές σειρές, συμπεριλαμβανομένου του Paw Patrol καθώς και 10 ταινίες, στις οποίες περιλαμβάνονται τα Toy Story 3, Frozen και Finding Dory. Όλοι είχαν κοινό ηλικίας τεσσάρων έως έξι ετών. Υπήρξαν 454 περιστατικά πόνου εντός 52 ωρών, με 79% των περιστατικών να είναι βίαιοι τραυματισμοί των χαρακτήρων των προγραμμάτων, σύμφωνα με την μελέτη.
Οι ψυχολόγοι που ηγήθηκαν της κοινής μελέτης μεταξύ Βρετανίας και Καναδά έκριναν ότι τα ευρήματά τους ήταν «σοκαριστικά», με μόνο τις μισές από τις καταγεγραμμένες περιπτώσεις να προκαλούν συμπάθεια και πολύ λίγη ενσυναίσθηση ειδικά, στους χαρακτήρες των αγοριών.
Διαπίστωσαν συγκεκριμένα, ότι τα αγόρια συνήθως υπέστησαν βία περισσότερο κατά τη διάρκεια των σκηνών που ανέλυσαν, με τις σκηνές να δείχνουν πολύ λίγη, όπου υπήρχε, συμπάθεια.
Οι 8,7 περιπτώσεις πόνου ή βαρβαρότητας την ώρα θα μπορούσαν να συμβάλουν σοβαρά σε παραμορφωμένες αντιλήψεις για τη βία και την ενσυναίσθηση στα παιδιά, τονίζουν οι ερευνητές.
Οι μελετητές πιστεύουν ότι τα στούντιο και τα δίκτυα θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν τα προγράμματά τους για να τονίσουν τη σημασία της ενσυναίσθησης στα παιδιά.
Η ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Bath, δρ Abbie Jordan πιστεύει ότι «αυτά τα προγράμματα θα μπορούσαν να κάνουν πολύ περισσότερα για να βοηθήσουν στη μοντελοποίησή τους με διαφορετικούς τρόπους και αποφασιστικά να δείξουν περισσότερη ενσυναίσθηση όταν οι χαρακτήρες βιώνουν πόνο».
Με πληροφορίες του kidspot/lancs.live
Πηγή: www.lifo.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου