Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

Νέο «φιδάκι» κατά του κορωνοϊού… από τον Βολιώτη ψυχολόγο Αργύρη Μπίρη

Μία νέα εκδοχή από το γνωστό σε όλους μας «φιδάκι», ένα από τα πλέον κλασικά επιτραπέζια παιχνίδια που υπάρχουν, παρουσίασε ένας Βολιώτης. Ο λόγος για τον Αργύρη Μπίρη, ψυχολόγο στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αγριάς, ο οποίος προσάρμοσε το δημοφιλές παιχνίδι στο πνεύμα των ημερών και στέλνει έτσι το δικό του μήνυμα στη «μάχη» για την προστασία από τον νέο κορωνοϊό.

Έχει ενστερνιστεί την εντολή των υγειονομικών αρχών «Μένουμε σπίτι», ώστε να αποτραπεί η διασπορά του επικίνδυνου ιού SARS-Cov-2. Φροντίζει, όμως, να περνά δημιουργικά τον χρόνο του κι έτσι ανακατασκεύασε το «φιδάκι», προκειμένου να δώσει στα παιδιά χρήσιμες συμβουλές και οδηγίες για τη σχολαστική τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής.

Ονόμασε τη δική του βερσιόν «Το παιχνίδι της ζωής», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πώς προέκυψε; Το απόγευμα της περασμένης Τρίτης η μεγάλη κόρη μου, η οποία είναι πέντε ετών, με ρώτησε εάν μπορούσαμε να φτιάξουμε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, για να περάσουμε την ώρα μας. Αρχίσαμε να ζωγραφίζουμε μαζί. Τότε της πρότεινα να το κάνουμε σχετικό με τον κορωνοϊό. Συμφώνησε και συνεχίσαμε. Κάποια στιγμή το παιδί πήγε για ύπνο κι εγώ έμεινα μέχρι τα ξημερώματα για να το τελειώσω. Στο background απεικονίζονται μορφές ιών. Στον τερματισμό πρόσθεσα μία ένεση, που υποτίθεται πως είναι το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, ώστε φτάνοντας κάποιος στο εκατοστό πλακάκι, που είναι και το τελευταίο, να στέλνουμε το μήνυμα πως νικήσαμε τον ιό. Είναι τύπου «φιδάκι», με σκοπό να μάθει στα παιδιά καλές πρακτικές. Είναι πολύ απλές οι οδηγίες. Όποτε κάποιος πέσει σε κόκκινο πλακάκι (νταμάκι/θέση) πάει μία θέση πίσω επειδή έχει πολυκοσμία. Αν πέσει σε μοβ, τραβάει στην τύχη μία κάρτα, την οποία μετά επιστρέφει στις κάρτες. Αυτές οι κάρτες είναι η ουσία του παιχνιδιού, αφού περιλαμβάνουν συμβουλές υγιεινής, ενώ επισημαίνουν τις λανθασμένες πρακτικές. Με πολύ απλό τρόπο μπορούμε να περάσουμε στα παιδιά τα μηνύματα που θέλουμε. Θεωρώ ότι για παιδιά Δημοτικού είναι μία χαρά το παιχνίδι».

Υπογράμμισε ότι τα αρχεία θα είναι διαθέσιμα για λίγες ημέρες ακόμη μέσω WeTransfer, μίας εφαρμογής που επιτρέπει τη δωρεάν αποστολή αρχείων μεγέθους έως 2GB. Ο σύνδεσμος, με τον οποίον είναι δυνατή η λήψη των καρτών και της επιφάνειας του παιχνιδιού, είναι ο εξής: https://we.tl/t-yMsW5hxWix. Ο Βολιώτης ψυχολόγος ανέφερε ότι η επιφάνεια του επιτραπέζιου παιχνιδιού μπορεί να εκτυπωθεί σε χαρτί μεγέθους Α3 κατά προτίμηση και οι κάρτες σε Α4, ώστε μετά να κοπούν με ψαλίδι. Τα πιόνια (πέντε συνολικά για ισάριθμους παίκτες) περιέχονται στην πρώτη σελίδα των καρτών. Υπολογίζει, μάλιστα, ότι το κόστος εκτύπωσης και πλαστικοποίησης κυμαίνεται από ενάμισι έως τρία ευρώ. Το μόνο που χρειάζεται για όσους επιθυμούν να παίξουν το συγκεκριμένο «φιδάκι» είναι ένα ζάρι, που σχεδόν πάντοτε υπάρχει στο σπίτι.

Τέλος στην ιστοσελίδα του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αγριάς (http://dim-eid-agrias.mag.sch.gr/staying-at-home/), σύμφωνα με τον κ. Μπίρη «υπάρχει υλικό και αρχείο με συνδέσμους για δωρεάν και επί πληρωμή υλικό (λογισμικό, εφαρμογές) για ειδική αγωγή, βίντεο, ιδέες για εργασία στο σπίτι και άλλα πολλά», αν και από την άλλη τόνισε ότι οι συνθήκες που έχουν δημιουργεί, εξαιτίας του κλεισίματος των σχολείων, έχουν προκαλέσει προβλήματα στις οικογένειες και τον τρόπο του κατ’ οίκον χειρισμού των μαθητών με αναπηρίες (συνολικά τριάντα παιδιά στο Ειδικό Νηπιαγωγείο και στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αγριάς).

Πηγή: e-thessalia.gr via larisanew

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου