Τρίτη 9 Απριλίου 2019

Άλσος Βεΐκου: Ένας παράδεισος για αληθινούς μικρούς ήρωες

12:ΟΟ το μεσημέρι: Το Άλσος Βεΐκου, στην καρδιά του Γαλατσίου σφύζει από ζωή. Μαθητές σχολείων που πραγματοποιούν τον σχολικό τους περίπατο, γονείς και μικρά παιδιά που παίζουν, αθλητές που βρίσκουν ιδανικό το χώρο για να τρέξουν και να ασκηθούν, παρέες που έχουν έρθει να πιουν τον καφέ τους.

Μαζί με όλους αυτούς και οι μικροί μας ήρωες: Ο Θάνος, η Κατερίνα, η Μαρία, ο Παύλος, από 4 έως 18 ετών. Παιδιά που αγωνίζονται καθημερινά για το αυτονόητο: την αποδοχή τους από τους φίλους τους, τoυς συμμαθητές τους, τον δάσκαλό τους, την κοινωνία. Παιδιά που αντιμετωπίζουν διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές, νοητική υστέρηση, αγχώδεις διαταραχές, σύνδρομο Down, κινητικές/μαθησιακές δυσκολίες, προβλήματα όρασης ή ακοής. Παιδιά σκληρά εργαζόμενα που καθημερινά έχουν συνεδρίες για λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, ψυχολογική υποστήριξη, ενισχυτική διδασκαλία και πολλές ακόμη υποχρεώσεις ανάλογα με την περίπτωση.

Γι αυτά τα παιδιά ο Δήμος Γαλατσίου υιοθέτησε το πρόγραμμα «Ειδικής Φυσικής Αγωγής και Θεραπευτικής Κολύμβησης», για ηλικίες 4 έως 18 ετών που πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του Άλσους Βεΐκου και συγκεκριμένα στο γήπεδο του μπάσκετ και την πισίνα.

«Στο πλαίσιο του προγράμματος δουλεύουμε το αισθητικό/κινητικό κομμάτι των παιδιών αυτών καθώς η κίνηση και η αποτελεσματική συνεργασία των αισθήσεων αποτελούν τη βάση της μάθησης» δηλώνει στην ΕΦΣΥΝ ο Θάνος Αντώνος γυμναστής με εξειδίκευση στην ειδική αγωγή, ο οποίος έχει αναλάβει την υλοποίηση της δράσης. «Μέσα από την ειδική φυσική αγωγή και τη θεραπευτική κολύμβηση προσπαθούμε να τους δώσουμε κινητικές εμπειρίες που δεν είχαν προηγουμένως. Πολλές
φορές οι γονείς φοβούνται ότι το παιδί θα νιώσει αποτυχημένο αν δεν τα καταφέρει αρχικά σε κάποιο άθλημα ή ότι μπορεί να χτυπήσει. Όμως αυτό που τελικά συμβαίνει είναι ότι τα παιδιά παίρνουν μεγάλη βοήθεια. Πολύ γρήγορα νιώθουν καλά με το σώμα τους, αποκτούν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, δε φοβούνται να ανέβουν σκάλες, να τρέξουν, να σκαρφαλώσουν, κάτι που δεν αποτελεί αυτοσκοπό, αλλά μια ώθηση για να βελτιώσουν μέσω της άσκησης τις μαθησιακές τους δεξιότητες.

Για παράδειγμα ένα παιδί με κάποια δυσλειτουργία στο αιθουσαίο του σύστημα (αυτό δηλαδή που μας πληροφορεί για τη θέση μας στο χώρο από τη θέση στην οποία βρίσκεται το κεφάλι μας, για την κίνησή μας, την κατεύθυνση και την ταχύτητα) μπορεί να δυσκολεύεται να ανέβει/κατέβει ακόμα και ένα μικρό σκαλί ή να αποφεύγει την κούνια και τις τσουλήθρες γιατί του προκαλούν φόβο πτώσης και ακολούθως μεγάλο άγχος. Πόσο μάλλον να τρέξει γρήγορα, να πηδήξει πάνω από εμπόδια, να κάνει κυβίστηση ή να εκτελέσει άλλες πιο δυναμικές κινήσεις.

Όλα αυτά τα προβλήματα αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με τη θεραπευτική κολύμβηση και την ειδική φυσική αγωγή. Έχουμε παιδί που φοβόταν τα σκαλιά κι αυτή τη στιγμή πηδά από το βατήρα και κολυμπά μόνο του. Στόχος βέβαια δεν είναι μόνο να μάθει να κολυμπά αλλά να γενικεύσει στην καθημερινότητά του αυτό το αίσθημα εμπιστοσύνης στον εαυτό του. Τόσο στο σχολείο, όσο και στην κοινωνική του ζωή, τις παρέες του με άλλα παιδιά, ακόμη και στην ένταση, το άγχος και τη νευρικότητα που παρουσιάζει στο σχολείο, όλα βελτιώνονται.

Ανάλογα αποτελέσματα έχουμε και στην ειδική φυσική αγωγή. Πολλά παιδιά που είχαν αδύναμο μυϊκό τόνο, που δεν είχαν δύναμη να τραβήξουν ένα σχοινί ή να σπρώξουν ένα καρότσι μικρού βάρους, ή που κουράζονταν εύκολα όταν προσπαθούσαν να τρέξουν, έχουν πλέον βελτιωθεί αισθητά. Παιδιά με διάσπαση προσοχής είναι πλέον πολύ πιο συγκεντρωμένα και συνεργάσιμα. Προσπαθούμε μέσα από το παιχνίδι (παιχνίδια αντίληψης, αντανακλαστικών, συνεργασίας, ήπιου ανταγωνισμού κ.α.) να δουλέψουμε όλους τους τομείς της φυσικής κατάστασης του παιδιού, κυρίως την αντοχή και τη δύναμη του.

Αποτέλεσμα τα ίδια τα παιδιά να νιώθουν καλύτερα με τον εαυτό τους, να αισθάνονται ότι μπορούν να κάνουν πράγματα μόνα τους κι αυτή την πολύτιμη εμπειρία να τη
γενικεύουν στην καθημερινότητά τους».

Όσον αφορά στην πρωτοβουλία του Δήμου να φιλοξενήσει αυτή τη δράση ο Δήμαρχος Γαλατσίου Γιώργος Μαρκόπουλος λέει στην«ΕΦ.ΣΥΝ» ότι «η υιοθέτηση του συγκεκριμένου προγράμματος ήταν χρονοβόρα προσπάθεια γιατί αντιμετώπισε διαδικαστικούς και γραφειοκρατικούς σκοπέλους που καθυστέρησαν την υλοποίησή του». Όπως σημειώνει «πέρα από τις τεχνικές τροποποιήσεις που έπρεπε να γίνουν στο κολυμβητήριο, το σημαντικότερο εμπόδιο ήταν η αναμονή της αλλαγής ειδικότητας του υπαλλήλου του Δήμου, που θα διέθετε τις απαραίτητες προδιαγραφές και πιστοποιήσεις ώστε να αναλάβει να υλοποιήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα. «Υπάρχουν και προσωπικοί λόγοι που επεδίωκα να εντάξω το πρόγραμμα στις δράσεις του Δήμου, αλλά οι λόγοι είναι κυρίως θεσμικοί» συμπληρώνει . «Το οφείλουμε ως Δήμος, αλλά ιδίως ως άνθρωποι να βελτιώνουμε τις συνθήκες ζωής των ατόμων με αναπηρία, γιατί με τον καθημερινό τους αγώνα, μας εμπνέουν.

Επιπλέον το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε ένα από τα καλύτερα πάρκα της χώρας, το Άλσος Βεΐκου, το υπέροχο φυσικό περιβάλλον του οποίου δρα ευεργετικά στην ψυχοσύνθεση των παιδιών. Πέρα από την ειδική φυσική αγωγή και τη θεραπευτική κολύμβηση, η αρμόδια Διεύθυνση του Δήμου διαθέτει ΚΑΙ υποστήριξη παιδοψυχιατρικής, λογοθεραπείας, εργοθεραπείας και ψυχικής συμπαράστασης των οικογενειών. Στόχος, τα παιδιά αυτά και οι οικογένειές τους να μην ταλαιπωρούνται παραπάνω από το απρόσωπο δημόσιο, το οποίο θα έπρεπε να τους εξυπηρετεί σε πολλαπλάσιο βαθμό»

***Το πρόγραμμα Ειδικής Φυσικής Αγωγής και Θεραπευτικής Κολύμβησης του Δήμου Γαλατσίου λειτουργεί όλο το χρόνο και είναι δωρεάν. Οι συνεδρίες είναι ατομικές ή σε μικρές ομάδες, η παραμονή των συνοδών των παιδιών υποχρεωτική, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν πληροφορίες καθημερινά από τις 11π.μ. έως τις 3μ.μ. στο τηλέφωνο 210-2222011.

Έλλη Ιωακείμογλου, δημοσιογράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου