Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

Τα παιδιά εκπαιδεύονται για να σώσουν τους παππούδες τους από το εγκεφαλικό

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ΧΟΠΑ Ήρωες 112 έχει την έδρα του στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Οι δύο βασικοί στόχοι του προγράματος είναι η ενημέρωση παιδιών νηπιακής ηλικίας και των οικογενειών τους σχετικά με τα κυριότερα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου και η εκπαίδευσή τους στην αναζήτηση βοήθειας, με κλήση στον πανευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112.

Οι «ΧΟΠΑ Ήρωες 112» δεν είναι κόμικς, αλλά αληθινά παιδιά του νηπιαγωγείου, εκπαιδευμένα να σώσουν κάποιον μεγαλύτερο από εγκεφαλικό επεισόδιο. Μαθαίνουν, δηλαδή, να αναγνωρίζουν έγκαιρα τα συμπτώματα του εγκεφαλικού και να ζητούν βοήθεια μέσω του 112.

Το πρόγραμμα διαρκεί 3 χρόνια και άρχισε πιλοτικά σε ιδιωτικό νηπιαγωγείο της Θεσσαλονίκης. Με τη βοήθεια 12 ειδικών του πανεπιστημίου Μακεδονίας, τα παιδιά νηπιαγωγείου παρακολούθησαν ένα πρόγραμμα έξι ωρών, ώστε να εξοικειωθούν με τα κυριότερα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου και να μάθουν να χρησιμοποιήσουν το 112.

Πρωταγωνιστές του προγράμματος είναι η «ΧΟΠΑ Ήρωες 112»: Ο Πέτρος, που είναι ο παππούς του μικρού ήρωα Αλέξη και είναι συνταξιούχος Υπερήρωας. Δεν υπάρχει καμιά γκριμάτσα που δεν μπορεί να αντιγράψει! Στο παρελθόν, ο Πέτρος χρησιμοποιούσε αυτή την υπερδύναμη για να μπερδεύει τον κακό Θρόμβο και να μην επιτεθεί και σε κάποιο άλλο θύμα. Σήμερα, χρησιμοποιεί αυτές τις εκφράσεις του προσώπου του για να κάνει τον Αλέξη να γελάει μέχρι δακρύων.

Όμως, όταν ο κακός Θρόμβος επιτίθεται, ο Πέτρος χάνει τις δυνάμεις του και την ικανότητά του να ελέγχει το πρόσωπό του, με τη μία πλευρά να πέφτει προς τα κάτω.

Δεύτερος στη σειρά των Υπερηρώων είναι ο παππούς Χάρης. Η δύναμη του Χάρη βρίσκεται στα δύο του χέρια. Μπορεί να σηκώσει ένα ολόκληρο αυτοκίνητο με το ένα του χέρι. Όταν,όμως ο Κακός Θρόμβος επιτεθεί, ο ήρωας Χάρης χάνει τη δύναμή του στο ένα του χέρι.

Τα παιδιά σκέφτονται ποιος είναι ο δικός τους υπερήρωας για να μπορέσουν να τον σώσουν σε περίπτωση εγκεφαλικού.


Η επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος «ΧΟΠΑ Ήρωες 112» είναι η Δρ Χαρίκλεια Πρώιου, επίκουρη καθηγήτρια Νευρογνωστικών Διαταραχών και Αποκατάστασης στο Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, και συντονίστρια η Καλλιόπη Τσακπουνίδου, υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΠΑΜΑΚ.

Πηγή: onmed

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου