Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019

ΔΕΠΥ στις διακοπές

Οι αξιόπιστες καθημερινές ρουτίνες βοηθούν τα παιδιά με ΔΕΠΥ – ακόμα και κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών. Η καλύτερη ισορροπία στις διακοπές είναι νέες περιπέτειες και προβλέψιμα προγράμματα. Δείτε πώς θα πετύχετε αυτή την ισορροπία. 

Διακοπές επιτέλους! Όλοι έχουμε βρεθεί σε αυτό το σημείο. Οι διακοπές που περιμένατε με αγωνία για να ξεκουραστούν όλοι από το άγχος της καθημερινής ζωής γίνονται τελικά μια βδομάδα γεμάτη επεισόδια άσχημης συμπεριφοράς και ξεσπασμάτων θυμού. Η αιτία; Η μετάβαση από ένα δομημένο περιβάλλον σπιτιού σε παρατεταμένες διακοπές με λίγη ή και καθόλου ρουτίνα μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα στα παιδιά με ΔΕΠΥ. Δείτε μερικές στρατηγικές σωστού προγραμματισμού για να αποφύγετε την καταστροφή των διακοπών σας. 

Φτιάξτε ένα πρόγραμμα: Η έλλειψη οργάνωσης στις διακοπές μπορεί να δημιουργήσει ένα απογοητευμένο παιδί. Καθώς τα περισσότερα παιδιά δεν τα πάνε καλά με τα μεγάλα διαστήματα ελεύθερου χρόνου, σχεδιάστε μερικές οργανωμένες δραστηριότητες από πριν. Μήπως μπορείτε να γράψετε το παιδί σας σε μαθήματα κολύμβησης; Μήπως μπορείτε να επισκεφτείτε ένα πάρκο για θαλάσσιες δραστηριότητες, ένα μουσείο ή ένα ζωολογικό κήπο; Τέτοιου είδους δραστηριότητες θα κρατούν το παιδί σας που διψά για ερεθίσματα απασχολημένο και ευχαριστημένο. 

Προετοιμάστε το παιδί σας νοητικά: Να θυμάστε ότι δεν αρκεί να κάνετε σχέδια και προγράμματα και να στέλνετε το παιδί σας με τα πεθερικά σας στην παραλία. Εξηγήστε στο παιδί το προηγούμενο βράδυ τι θα γίνει όλη την ημέρα- πότε θα φύγουν, πώς θα φτάσουν εκεί, ποιος θα είναι εκεί, τι θα κάνουν, πού θα φάνε βραδινό-. Η εξασφάλιση κάποιου βαθμού προβλεψιμότητας – και η διατήρηση των εκπλήξεων στο ελάχιστο- θα βοηθήσει το παιδί σας να παραμείνει ήρεμο. 

Οι κανόνες είναι κανόνες : Οι καλοκαιρινοί μήνες είναι πρόσφορο έδαφος για ευελιξία. Ωστόσο, δεν θέλετε να καταστρατηγήσετε βασικούς οικογενειακούς κανόνες και ρουτίνες. Βεβαιωθείτε ότι μένετε σταθεροί σε εγκαθιδρυμένες συμπεριφορές. Μια ολόκληρη μέρα μπροστά στην τηλεόραση θα πρέπει να παραμένει ταμπού ακόμα και κατά την περίοδο των διακοπών. 

Να επιβραβεύετε την θετική συμπεριφορά: Να φροντίζετε πάντα να αναγνωρίζετε και να ενισχύετε την καλή συμπεριφορά εφαρμόζοντας ένα σύστημα ανταμοιβών , ακόμα και στις διακοπές. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε αστεράκια σε ένα διάγραμμα ή να δίνετε περισσότερο χρόνο στο παιδί για ένα ιδιαίτερο προνόμιο, όπως πχ να παίζει το αγαπημένο του βιντεοπαιχνίδι για άλλη μισή ώρα ή να πηγαίνετε κινηματογράφο όλοι μαζί ένα βράδυ. 

Φροντίστε να κοιμούνται αρκετά: Είναι μεγάλος πειρασμός να αφήνει κανείς τα παιδιά να κοιμούνται αργά το βράδυ στις διακοπές και ως ένα βαθμό κάτι τέτοιο είναι εντάξει. Να θυμάστε όμως ότι ακόμα και μια μικρή στέρηση ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε εκνευρισμό και ξεσπάσματα θυμού οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Προσπαθήστε να διατηρήσετε τις βασικές συνήθειες που αφορούν τον ύπνο για να βοηθήσετε το σώμα και τον εγκέφαλο του παιδιού να δουλεύουν κανονικά. 

Αφήστε τα παιδιά να παραμείνουν παιδία: Η ύπαρξη δομής κατά την διάρκεια των διακοπών είναι σημαντική, αλλά το ίδιο σημαντικό είναι και η χαλάρωση. Τα περισσότερα παιδιά είναι ιδιαίτερα δημιουργικά στο να βρίσκουν τρόπους για να διασκεδάζουν. Οι γονείς δεν χρειάζεται να είναι συνέχεια οι «ενορχηστρωτές» της διασκέδασης κατά την διάρκεια των διακοπών. Είναι πιο ωφέλιμο να εκφράσετε εμπιστοσύνη στην ικανότητα του παιδιού σας να είναι δημιουργικό και επινοητικό – και στην συνέχεια να το αφήσετε. Προγραμματίστε κάποιες δραστηριότητες για αρχή και μετά καθίστε στην άκρη και αφήστε το να κάνει ό,τι του έρχεται φυσικά.

Απόδοση του άρθρου Summer Schedule Gone Haywire: ADHD on Vacation

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός / Νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου