Κυριακή 14 Απριλίου 2019

Έρευνα: Περισσότερα παιδιά καταπίνουν καθημερινά μικροσκοπικά αντικείμενα

Περισσότερα από 750.000 παιδιά έχουν καταπιεί κάποια στιγμή ένα αντικείμενο τα τελευταία 20 χρόνια στις ΗΠΑ

Μια νέα έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ έδειξε ότι ο αριθμός των παιδιών πουκαταπίνουν μικρά αντικείμενα έχει διπλασιαστεί. Συγκεκριμένα το CNN International αναφέρει πως οι ακτινογραφίες που δείχνουν παιδιά να έχουν καταπιεί μικρά αντικείμενα όπως νομίσματα, παιχνίδια, κοσμήματα και μπαταρίες έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Τραυματισμών των ΗΠΑ, για να καθορίσουν τον αριθμό των παιδιών ηλικίας κάτω των 6 ετών που βρέθηκαν στα Επείγοντα μετά από κατάποση αντικειμένου μεταξύ 1995 και 2015. Συνολικά καταμέτρησαν περισσότερα από750.000 παιδιά (σχεδόν 100 την ημέρα).

Ο ετήσιος ρυθμός ανήλθε από 9,5 παιδιά ανά 10.000 το 1995, σε 18 το 2015 (αύξηση της τάξεως του 90%). «Τα παιδιά σε αυτές τις ηλικίες είναι επιρρεπή στο να τοποθετούν αντικείμενα στο στόμα τους», εξηγούν οι ερευνητές, προσθέτοντας ότι τα παιδιά προσελκύονται από τα χρώματα, τα σχήματα και τα μεγέθη διαφόρων αντικειμένων.

Το αντικείμενο που βρέθηκε περισσότερες φορές σε στομάχια παιδιών ήταν τα νομίσματα. Ακολουθούν τα παιχνίδια, τα κοσμήματα και οι μπαταρίες. Τα αγόρια τείνουν περισσότερο στο να καταπίνουν αντικείμενα από τα κορίτσια (53% έναντι 47%). Επιπλέον τα αγόρια έχουν περισσότερες πιθανότητες να καταπιούν βίδες και νύχια, ενώ τα κορίτσια κοσμήματα και προϊόντα για τα μαλλιά.

Η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων (97%) έλαβε χώρα στο σπίτι και οι ερευνητές υποστηρίζουν πως αυτό συμβαίνει, γιατί εκεί τα παιδιά έχουν πρόσβαση με μεγαλύτερη ευκολία στα αντικείμενα.

Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου