Κυριακή 14 Απριλίου 2019

Η σχέση των παιδιών με τα χρήματα σε μικρές ηλικίες

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι κάθε παιδί μεγαλώνει και ωριμάζει με διαφορετικό ρυθμό. Υπάρχουν όμως και κάποιοι γενικοί κανόνες που βρίσκουν εφαρμογή στα περισσότερα παιδιά και σας βοηθούν να κάνετε τη σωστή αρχή με τη σχέση τους με τα χρήματα.

3 ετών: εξάσκηση υπομονής

Σε αυτήν την ηλικία, τα παιδιά πρέπει να μάθουν την υπομονή και πώς να ανταποκρίνονται όταν δεν παίρνουν αυτό που θέλουν αμέσως. Το μάθημα της καθυστερημένης επιβράβευσης θα τα ωφελήσει για το υπόλοιπο της ζωής τους. Πείτε στο παιδί ότι θα του δώσετε ένα μπισκότο τώρα αν το θέλει, αλλά θα του δώσετε δύο αν περιμένει 10 λεπτά.

4 ετών: απλοί υπολογισμοί

Το παιδί δεν είναι σε θέση να κατανοήσει τα οικονομικά αλλά πρέπει να μπορεί να μετράει και να κάνει πολύ απλή πρόσθεση. Δώστε του διαφορετικά ψιλά και ξεκινήστε ζητώντας του να μετρήσει πόσα είναι. Κάθε βδομάδα, παρουσιάστε του ένα νόμισμα με την ονομασία του και ζητήστε του να το βγάλει μέσα από το σωρό.

5 ετών: Συσχετίστε το ‘όχι’ με το ξόδεμα

Εξηγήστε στο παιδί ότι δεν μπορείτε να αγοράσετε ό,τι θέλει, επομένως θα πρέπει να διαλέξει αυτά που θεωρεί πιο σημαντικά.

6 ετών: ξεκινήστε το χαρτζιλίκι

Κάντε την αρχή σε εβδομαδιαία βάση. Το ακριβές ποσό εξαρτάται από την οικονομική σας κατάσταση, αλλά γενικά μην το παρακάνετε.

7 ετών: τι θες να γίνεις όταν μεγαλώσεις;

Είναι η ηλικία που το παιδί ξεκινά να φαντάζεται πώς θα είναι σαν ενήλικας και ποια δουλειά θα του άρεσε. Μπορείτε να του μιλήσετε για το δικό σας επάγγελμα, για τα καθήκοντα και να το κάνετε με θετική χροιά. Μπορείτε να του ζητήσετε να ζωγραφίσει την εικόνα που φαντάζεται για το μέλλον του.

8 ετών: δείξτε του πόσο κοστίζουν τα πράγματα του σπιτιού

Είναι μία καλή ηλικία για να πείτε στο παιδί ότι κάποια χρήματα πηγαίνουν στα απαραίτητα έπιπλα και αντικείμενα του σπιτιού αλλά και σε λογαριασμούς.

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου