Κυριακή 14 Απριλίου 2019

Ηταν ένα μικρό καράβι που το έλεγαν Pablo

Η βραβευμένη βρετανική σειρά «Pablo», η πρώτη σειρά κινουμένων σχεδίων με κεντρικό ήρωα ένα 5χρονο παιδί με αυτισμό, έρχεται στην Ελλάδα! Αρκεί να βρεθεί το αγόρι που θα δώσει τη φωνή του στον πρωταγωνιστή.

Στις 2 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού, ο ελληνικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός The Happy Art, που έχει στόχο να κάνει την ψυχαγωγία προσβάσιμη σε άτομα με αναπηρία ή αισθητηριακά προβλήματα, ανέλαβε για λογαριασμό του Vodafone TV να ανακαλύψει το αγόρι ηλικίας 6 έως 30 ετών που θα φέρει σε πέρας το έργο της μεταγλώττισης του «Pablo». Να βρει τον καθημερινό ήρωα με αυτισμό που θα γίνει ο ήρωας και της τηλεοπτικής σειράς. «Μέχρι στιγμής δεν έχουμε συγκεντρώσει πολλές συμμετοχές, αλλά είμαστε αισιόδοξοι», λέει στην «Κ» η Μαρία Καρακασίδου, εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής και συνιδρύτρια του The Happy Art.

Διστακτικότητα

«Το εγχείρημα είναι πρωτόγνωρο για την Ελλάδα, είναι αναμενόμενο να υπάρχει διστακτικότητα από τους γονείς». Από όταν πρωτοξεκίνησαν με τον αδελφό της τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό, ήρθαν αντιμέτωποι με τον φόβο των οικογενειών απέναντι στο κοινωνικό στίγμα. Και όμως, ο αυτισμός είναι πολύ πιο συνηθισμένος από αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι. Σύμφωνα με διεθνείς έρευνες, ένα στα 68 άτομα ανήκει στο φάσμα του αυτισμού. Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι 5% του πληθυσμού βρίσκονται καθημερινά σε επαφή με την αναπτυξιακή διαταραχή.

Η σειρά «Pablo», υποψήφια για Bafta και βραβευμένη ως η καλύτερη προσχολική σειρά στα Broadcast Awards 2019, αναδεικνύει τη διαφορετικότητα και εξερευνά το πώς ο αυτιστικός αντιλαμβάνεται τη ζωή γύρω του. Κάθε επεισόδιο ασχολείται με μια διαφορετική πρόκληση της καθημερινότητας, ενώ ο Pablo ζωντανεύει με τις μαγικές μπογιές του νέους φίλους και βρίσκει τον τρόπο να αντικρίζει τη ζωή με αυτοπεποίθηση και δύναμη.

Μεταξύ άλλων, το The Happy Art έχει οργανώσει και αισθητηριακά φιλικές προβολές για άτομα με αυτισμό στους κινηματογράφους Village. «Εχουμε προσαρμόσει αισθητηριακά την εμπειρία, φροντίζοντας για παράδειγμα να μην υπάρχει πλήρες σκοτάδι, οι θέσεις να είναι αραιά τοποθετημένες, ο ήχος να είναι χαμηλά και να έχουν αφαιρεθεί τα μπάσα», εξηγεί η κ. Καρακασίδου. «Επιπλέον, σε αυτές τις προβολές η έξοδος είναι ίδια με την είσοδο, ώστε να δημιουργείται η αίσθηση ρουτίνας στα παιδιά και στους ενηλίκους με αυτισμό». Μία ακόμη κινηματογραφική προβολή για άτομα με αισθητηριακά προβλήματα έχει προγραμματιστεί γι’ αυτό το Σάββατο στα Village. «Ενας λόγος που με το Χρήστο, τον αδελφό μου, δημιουργήσαμε αυτόν τον φορέα ήταν ότι, όπως διαπίστωνα συνεργαζόμενη με διάφορα κέντρα ειδικής αγωγής, το βασικό πρόβλημα των οικογενειών ήταν ότι δεν βγαίνουν από τα σπίτια τους. Μας έχει χαροποιήσει πολύ ότι χάρη σε αυτές τις δράσεις, όπως και στις αντίστοιχα προσβάσιμες θεατρικές παραστάσεις που έχουμε οργανώσει, είδαμε κόσμο να κάνει την πρώτη του έξοδο. Ανθρωποι που ένιωθαν απομονωμένοι, οικογένειες που δεν είχαν ξαναπάει σινεμά μαζί».

Εχει ενδιαφέρον ότι οι sensory friendly κινηματογραφικές προβολές είναι δημοφιλείς και ανάμεσα σε άτομα που δεν ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού αλλά επιθυμούν ένα πιο ελεύθερο περιβάλλον για την παρακολούθηση ταινιών στον κινηματογράφο. «Κατ’ αρχάς, μαζί με τα άτομα με αυτισμό έρχονται τα αδελφάκια και τα ξαδελφάκια τους, αλλά όχι μόνο. Είναι συχνό φαινόμενο να τις επιλέγουν ηλικιωμένοι που θέλουν μια πιο χαλαρή συνθήκη θέασης, που δεν μπορούν επίσης τους έντονους θορύβους και το απόλυτο σκοτάδι».

Η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον «Pablo» λήγει στις 17 Απριλίου, οπότε οι υποψηφιότητες θα αξιολογηθούν από ομάδα ειδικών. Η φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι διαθέσιμη στο vodafone.gr/tv/PabloGreece.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου