Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019

Ο Louis Braille και το σύστημα Braille (Εκπαιδευτικό υλικό)

Γνωρίζουμε μέσα από την εκπαιδευτική ταινία "Young Heroes: Louis Braille" (1998) τον εφευρέτη και δημιουργό του συστήματος Μπράιγ, Λουδοβίκο Μπράιγ, που γεννήθηκε σαν σήμερα το 1809. Η ταινία έχει αγγλικούς υπότιτλους και ακουστική περιγραφή, ενώ στους υπερσυνδέσμους  της περιγραφής υπάρχει διαθέσιμο εκπαιδευτικό υλικό (στα αγγλικά). 




Επανερχόμαστε στη  Συνθήκη του Μαρακές για την πρόσβαση τυφλών και ατόμων με προβλήματα όρασης σε δημοσιευμένα έργα, που ορίζει ένα σύνολο διεθνών κανόνων που εξασφαλίζουν τη θέσπιση περιορισμών ή εξαιρέσεων όσον αφορά τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας προς όφελος των τυφλών, των αμβλυώπων ή των ατόμων με άλλα προβλήματα ανάγνωσης εντύπων. Καθιστά επίσης δυνατή τη διασυνοριακή ανταλλαγή αντιγράφων δημοσιευμένων έργων που έχουν παραχθεί σε προσβάσιμο μορφότυπο.


Επίσης, την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017 ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις, Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων, Δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες και άλλες διατάξεις», στο οποίο αναγνωρίστηκε η ελληνική γραφή Μπράιγ ως ο τρόπος γραφής των τυφλών Ελλήνων πολιτών (μαζί με την ελληνική νοηματική γλώσσα ως ισότιμης με την ελληνική γλώσσα). 

Τέλος, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή επισημαίνει ότι οι υπεύθυνοι των καταστημάτων μαζικής εστίασης οφείλουν, ήδη, από τη δημοσίευση της σχετικής ΥΑ/91354/17 του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, και σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 70, να εξασφαλίζουν τη πληροφόρηση ατόμων με αναπηρία επί του τηρούμενου τιμοκαταλόγου. Για παράδειγμα, θα πρέπει να υφίσταται στον χώρο του καταστήματος τιμοκατάλογος στη γλώσσα Braille για άτομα με σημαντικά προβλήματα όρασης (πηγή).

Περισσότερα θέματα επικαιρότητας, αλλά και για την εκπαίδευση σε άτομα με προβλήματα όρασης, μπορείτε να βρείτε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου