Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017

Διατάξεις για τα Δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες - Εφαρμογή της Σύμβασης ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ - Αναγνώριση της ΕΝΓ ως ισότιμης με την ελληνική γλώσσα

Bia's Blog
Την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017 ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις, Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων, Δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες και άλλες διατάξεις».

Οι διατάξεις που ενσωματώθηκαν στο ψηφισθέν νομοσχέδιο αναφορικά με τα άτομα με αναπηρία, είναι η θέσπιση ενός γενικού πλαισίου της εφαρμογής της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, με σκοπό την άρση των εµποδίων που δυσχεραίνουν την πλήρη και ισότιµη συµµετοχή τους στην κοινωνική, οικονοµική και πολιτική ζωή της χώρας. Η ένταξη της διάστασης της αναπηρίας στις δηµόσιες πολιτικές,ο καθολικός σχεδιασµός διοικητικών προϊόντων, περιβαλλόντων και υπηρεσιών, η πρόσβαση στο φυσικό και ηλεκτρονικό περιβάλλον, η επικοινωνία ΑµεΑ µε διοικητικές αρχές, η ενηµέρωση, ευαισθητοποίηση, εκπαίδευση και κατάρτιση σε θέµατα δικαιωµάτων ΑµεΑ, η μη διάκριση στα ΜΜΕ και στις οπτικοακουστικές δραστηριότητες, καθώς και η νοµοπαραγωγική διαδικασία, ανάλυση συνεπειών ρυθµίσεων και παραγωγή επίσηµων στατιστικών για τα ΑµεΑ είναι οι άξονες τους οποίους καλύπτει πλέον η ελληνική νομοθεσία.

Πολύ σημαντικό στοιχείο αποτελεί η νομοθετημένη, πλέον, αναγνώριση τόσο της ελληνικής νοηματικής γλώσσας ως ισότιμης με την ελληνική γλώσσα όσο και της ελληνικής γραφής Μπράιγ ως ο τρόπος γραφής των τυφλών Ελλήνων πολιτών.

Το ψηφισθέν νομοσχέδιο «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις, Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων, Δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες και άλλες διατάξεις». μπορείτε να το βρείτε εδώ. Επίσης, μπορείτε να ανατρέξετε στον ιστότοπο της Βουλής για αναλυτικότερες πληροφορίες και σχετικό αρχειακό υλικό.


Ψηφίστηκε. Ας το εφαρμόσουμε τώρα.

Ευλαμπία Αγγέλου
Διερμηνέας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου