Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Συνθήκη του Μαρακές για την πρόσβαση τυφλών και ατόμων με προβλήματα όρασης σε δημοσιευμένα έργα

Η Συνθήκη του Μαρακές ορίζει ένα σύνολο διεθνών κανόνων που εξασφαλίζουν τη θέσπιση περιορισμών ή εξαιρέσεων όσον αφορά τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας προς όφελος των τυφλών, των αμβλυώπων ή των ατόμων με άλλα προβλήματα ανάγνωσης εντύπων.

Καθιστά επίσης δυνατή τη διασυνοριακή ανταλλαγή αντιγράφων δημοσιευμένων έργων που έχουν παραχθεί σε προσβάσιμο μορφότυπο.

Τα άτομα που είναι τυφλά, έχουν προβλήματα όρασης ή αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα που τα εμποδίζουν να διαβάζουν έντυπο υλικό, εξακολουθούν να συναντούν πολλά εμπόδια όσον αφορά την πρόσβαση σε βιβλία και άλλα έντυπα. Η ανάγκη να αυξηθεί ο αριθμός των έργων και άλλου προστατευόμενου υλικού σε προσβάσιμους μορφοτύπους, όπως η γραφή Μπράιγ, η ηχογράφηση και τα μεγάλα τυπογραφικά στοιχεία, έχει αναγνωριστεί σε διεθνές επίπεδο.

Στις 13 Σεπτεμβρίου 2017, το Συμβούλιο ενέκρινε εκτελεστική νομοθεσία για την εισαγωγή στο δίκαιο της ΕΕ της νέας υποχρεωτικής εξαίρεσης από τους κανόνες περί πνευματικής ιδιοκτησίας, σύμφωνα με τη Συνθήκη του Μαρακές. Δικαιούχοι και οργανώσεις θα μπορούν να δημιουργούν αντίγραφα των έργων σε προσβάσιμους μορφοτύπους και να τα διανέμουν ανά την ΕΕ και σε τρίτες χώρες που είναι συμβαλλόμενα μέρη της Συνθήκης.

Η Συνθήκη, η οποία αποτελεί μέρος της δέσμης συνθηκών περί δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας που διαχειρίζεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO), τέθηκε σε ισχύ στις 30 Σεπτεμβρίου 2016. Έχει πολιτιστική, ανθρωπιστική και κοινωνική διάσταση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου