Στην κεντρική πολιτική σκηνή μεταφέρεται η κατάργηση από την κυβέρνηση του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και η παραίτηση για τον λόγο αυτό (όπως αποκάλυψε η «Κ» στο φύλλο της Τρίτης 1/1/2019) του διακεκριμένου καθηγητή και προέδρου της διοικούσας επιτροπής του ιδρύματος, Κώστα Γραμμένου. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης χθες αντέδρασε με οξύτητα, δηλώνοντας ότι οι αλλαγές αυτές δεν θα υλοποιηθούν από την κυβέρνηση της Ν.Δ.
Ειδικότερα, προ ημερών από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε επισήμως τα γνωστά σχέδια του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου για συνένωση του νυν Διεθνούς Πανεπιστημίου με τα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Παρότι το νυν Διεθνές θα υποβιβαστεί σε ινστιτούτο εντός του νέου ΑΕΙ στο οποίο θα υπερτερούν τα τρία ΤΕΙ, θα ονοματοδοτήσει το νέο ίδρυμα ως «Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης»!
Χθες σε ανάρτησή του στην ιστοσελίδα του στο Facebook ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «θα ήταν ευτύχημα αν η επίσκεψη της κυβέρνησης στη Θεσσαλονίκη άφηνε πίσω της μόνον τα εγκαίνια των μουσαμάδων του κ. Τσίπρα. Δυστυχώς, αυτή η κυβέρνηση συνεχίζει να γκρεμίζει και ό,τι είναι ξένο με τις ιδεοληψίες της. Τώρα βάλθηκε να διαλύσει το μοναδικό Διεθνές Πανεπιστήμιο της χώρας μας, που λειτουργεί υποδειγματικά από το 2008 στη Θεσσαλονίκη. Το μόνο πανεπιστήμιο που παρέχει μαθήματα στα αγγλικά σε εκατοντάδες Ελληνες και ξένους φοιτητές, προσελκύοντας καθηγητές διεθνούς φήμης απ’ όλον τον κόσμο. Το κατήγγειλε παραιτούμενος ο ίδιος ο πρόεδρός του, ο διακεκριμένος καθηγητής Κώστας Γραμμένος, ο οποίος αρνείται να μετατραπεί το πανεπιστήμιο σε ινστιτούτο, ενσωματώνοντας τμήματα ΤΕΙ χωρίς καμία αξιολόγηση, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση». Και συνέχισε: «Θέλω να στείλω ένα απολύτως ξεκάθαρο μήνυμα σε όλους: Η Ν.Δ. δεν θα ανεχθεί την υποβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων της χώρας. Οι αλλαγές που προωθούνται στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, όπως και σε άλλα ιδρύματα χωρίς καμία επεξεργασία, αξιολόγηση και διαβούλευση, απλά δεν θα υλοποιηθούν από την επόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ.».
Την ίδια στιγμή, το Πανεπιστήμιο Αθηνών επεκτείνεται στα Ψαχνά Ευβοίας. Αυτό προβλέπει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και εισηγείται την κατάργηση του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδος και το μοίρασμα των τμημάτων του στο ΕΚΠΑ και στο Παν. Θεσσαλίας. Μάλιστα, όπως λέει το ν/σ «κατ’ εξαίρεση: α) εντάσσονται στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών τα Τμήματα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού, και Διοίκησης, Οικονομίας και Επικοινωνίας Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδος».
Με το ίδιο ν/σ, το ΤΕΙ Θεσσαλίας επίσης απορροφείται από το ομώνυμο πανεπιστήμιο. Ετσι, μετά τη συνένωση, ένας φοιτητής του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδος επιτυγχάνοντας σε κάποια επιπλέον μαθήματα θα μπορεί να πάρει πτυχίο από το ΕΚΠΑ. Το ίδιο θα ισχύσει για τους φοιτητές των τμημάτων που θα απορροφηθούν από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Γεωπονικό Παν. Αθηνών.
Με το ίδιο νομοσχέδιο ρυθμίζονται διάφορα εκκρεμή ζητήματα των τριών βαθμίδων εκπαίδευσης, αλλά και κάποιες «προσωπικές» εκκρεμότητες όπως, ενδεικτικά, ότι οι πανεπιστημιακοί που θα συνταξιοδοτηθούν μέσα στην επόμενη διετία, μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για την, τετραετούς διάρκειας, θέση του πρύτανη. Πολλοί μπορεί να αξιοποιήσουν τη διάταξη, αλλά όπως έχει παρουσιάσει η «Κ» στις 14 Νοεμβρίου 2018, πρόθεση είναι να επιτραπεί σε στέλεχος του ΕΚΠΑ να θέσει υποψηφιότητα.
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου