Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018

23 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Νοηματικών Γλωσσών


Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Κωφών ανακοίνωσε την καθιέρωση από τον ΟΗΕ της 23ης Σεπτεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Νοηματικών Γλωσσών. Σήμερα είναι η πρώτη φορά που εορτάζεται με κεντρική θεματολογία “With Sign Language, Everyone is Included!”, την πρόσβαση δηλαδή που προσφέρει η νοηματική γλώσσα.




Το ψήφισμα με το οποίο καθιερώθηκε η 23η Σεπτεμβρίου αναγνωρίζει ότι η έγκαιρη πρόσβαση στη νοηματική γλώσσα και τις υπηρεσίες στη νοηματική γλώσσα, συμπεριλαμβανομένης της ποιοτικής εκπαίδευσης που διατίθεται στη νοηματική γλώσσα, είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του κωφού ατόμου και είναι κρίσιμη για την επίτευξη των διεθνώς συμφωνημένων αναπτυξιακών στόχων. Αναγνωρίζει τη σημασία της διατήρησης των νοηματικών γλωσσών ως μέρος της γλωσσικής και πολιτισμικής ποικιλομορφίας. Υπογραμμίζει επίσης την αρχή "τίποτα για εμάς χωρίς εμάς" όσον αφορά την εργασία με τις κοινότητες των Κωφών. 

Αξίζει να αφιερώσετε λίγη ώρα για να δείτε την 421η συνάντηση της Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία στα Ηνωμένα Έθνη (13/09/2018), που ήταν αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Νοηματικών Γλωσσών.

Ενδεικτικά σημειώνουμε τη δήλωση της G. Bianch ότι "η πλήρης προσβασιμότητα απαιτεί αλλαγή στην κουλτούρα".

Δείτε επίσης την πολύ σημαντική συνέντευξη των Colin Allen και Eeva Tupi 




Να σημειωθεί ότι η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Νοηματικών Γλωσσών, 23 Σεπτεμβρίου 2018, αποτελεί μέρος τηςΠαγκόσμιας Εβδομάδας Κωφών και ταυτόχρονα την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων του ελληνικού DEAFestival.


Να ευχηθούμε και του χρόνου! Και μέχρι τότε, νοηματική στην καθημερινότητά μας!

Ευλαμπία Αγγέλου
Διερμηνέας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου