Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018

Συρρικνώνουν τα ΕΠΑΛ Διαμαρτυρίες σε όλη την Ελλάδα

Τον εκφυλισμό των ΕΠΑΛ και τη σταδιακή τους διάλυση, καταγγέλλει στο www.ka-business.gr ο εκπρόσωπος της Γ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης Γιάννης Λαφήρας. Την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας. 

Η κατάσταση ειδικά στην Κεντρική Μακεδονία είναι τραγική. Από 37 διαφορετικά τμήματα επαγγελματικών λυκείων έχουν παραμείνει 4, σύμφωνα με δηλώσεις εκπαιδευτικών. Έτσι οι μαθητές παρακολουθούν αναγκαστικά την ειδικότητα του τμήματος που έχει τους περισσότερους μαθητές, και δεν έχει καταργηθεί... 

Σε ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ αναφέρει: «Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει μαθητές και εκπαιδευτικούς με αναλγησία, οδηγώντας τους στην ανασφάλεια και στην περιπλάνηση. Αδιαφορεί για τις συνέπειες της πολιτικής της λιτότητας και των περικοπών που ακολουθεί σε βάρος των μορφωτικών αναγκών και δικαιωμάτων των μαθητών και στην ίδια τη λειτουργία των ΕΠΑΛ και των ΓΕΛ. 

Είναι απαράδεκτη η τακτική του εκβιασμού που ακολουθεί το υπουργείο με τις οδηγίες που στέλνει στα σχολεία για το κλείσιμο των ολιγομελών, επιδιώκοντας να δημιουργεί τετελεσμένα. Πιέζει ουσιαστικά τους Διευθυντές των ΕΠΑΛ να διαγράψουν μη εγκεκριμένα ολιγομελή τμήματα. Την ίδια στιγμή προσχηματικά καλεί το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ να καταθέσει τις προτάσεις του για αυτά, καθώς και στοιχεία που δήθεν αγνοούν οι υπηρεσίες του. Ταυτόχρονα σε καμία από τις συναντήσεις με το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ και εκπροσώπους των ΕΛΜΕ δεν δέχεται να δεσμευθεί σε οριστική επίλυση του ζητήματος.

Η δραματική κατάσταση που επεφύλαξε το Υπουργείο Παιδείας με το ξεκίνημα της χρονιάς στο δημόσιο σχολείο, η μη έγκριση μαζικά των λεγόμενων ολιγομελών τμημάτων στα σχολεία ΕΠΑΛ και ΓΕΛ, ο υποβιβασμός των Ξένων Γλωσσών και ο περιορισμός των δικαιωμάτων των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες, το στοίβαγμα κυριολεκτικά των μαθητών στα τμήματα αποτελούν επιλογές στα πλαίσια της μνημονιακής πολιτικής, των περιορισμών σε δαπάνες και εκπαιδευτικούς, καθώς και εναρμόνισης με τις εκθέσεις του ΟΟΣΑ και της Ε.Ε».

Η ΟΛΜΕ συγκαλεί την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου έκτακτο Δ.Σ , ενώ δεν αποκλείονται περαιτέρω κινητοποιήσεις.

Πηγή: ka-business.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου